ACTIVISME
Cultura 06/10/2016

Teresa Forcades i Satish Kumar participaran en la trobada 'Educació per la vida'

El col·lectiu 'Poc a poc' organitza la dotzena edició de les jornades que es faran a Pollença els dies 8 i 9 d'octubre

M. Mateu / C.ros
2 min
Cartell de la dotzena trobada 'Educació per la vida'

PalmaEl col·lectiu 'Poc a poc' organitza la 12a edició de la trobada 'Educació per la vida' a Pollença els dies 8 i 9 d'octubre. Unes jornades que reuniran pensadors com Teresa Forcades, Satish Kumar, Anna Forés, Rob Hopkins i Josep M. Fàbregas.

Les jornades d'Educació per la vida, segons el seu impulsor organitzador, Guillem Ferrer, "persegueixen enguany el mateix objectiu que en les edicions anteriors, tot i que cada any és diferent. L'objectiu és una necessitat: contribuir al fet que l'educació a les Balears sigui millor que l'actual. Si volem canviar el model econòmic i social, només hi ha un camí i no és el dels adults. Cal despertar una nova consciència en els nins i nines des de l'escola. Per això ens adreçam sobretot als mestres, i he de dir que cada any les jornades confirmen la inquietud, la preocupació que té aquest col·lectiu per una educació alternativa de la tradicional, que s'ha demostrat que no dóna bons resultats".

Guillem Ferrer defineix els ponents d'aquestes jornades com "experts que saben com educar en l'art de viure i de conviure. Cadascun, des de la tasca que fa, són pioners i referents en la nova educació i en la transformació que cal fer en la societat arreu del món. Ens parlen d'escoles que contribueixen al canvi necessari, ens parlen d'ecologia, d'espiritualitat, d'economia, de ciència, de medicina, de canvi climàtic, de permacultura, de comunitats en transició, de moneda local o de fonts d'energia alternativa al petroli que tant de mal ha fet i fa al planeta".

Enguany, Educació per la vida introdueix el tema de les addiccions a través del psiquiatre Josep Maria Fàbregas. "És una gran preocupació que dos de cada tres adolescents consumeix habitualment marihuana. Normalment és sintètica, amb components tan nocius que està comprovat que al cap de poc més d'un any pot conduir a brots psicòtics", afirma Guillem Ferrer. "Hi ha una certa condescendència per part de les famílies. Haurien de saber que és molt perillosa. A Balears, el Projecte Home té un equip de terapeutes amb experiència que haurien de ser a les escoles a fer prevenció".

'Poc a poc' és un moviment de persones que, des de l'any 1998, inspira, impulsa i crea accions locals per cuidar la terra, l'ànima i la societat. És un activisme de servei que integra l'ecologia, l'espiritualitat, l'economia de felicitat i l'educació en una atmosfera d'esperit lliure i de servei a la comunitat.

Els pensadors que prendran part en la trobada són: l'hindú Satish Kumar, fundador de l'escola The Small School Ànima del Schumacher College i editor i director de la revista 'Resurgence/The Ecologist'; Teresa Forcades, monja benedictina, doctora en medicina, teòloga i impulsora de Procés Constituent de Catalunya; Anna Forés, doctora en filosofia i ciències de l'educació i llicenciada en pedagogia per la Universitat de Barcelona; Rob Hopkins, fundador del moviment Transition Town; César Bona, mestre d'escola i J. M. Fàbregas, doctor en psiquiatria i metge especialista en addiccions.

El claustre de Sant Domingo de Pollença és el lloc escollit per a les jornades el dissabte 8 d'octubre, de 9 h a 19 h, i el diumenge 9 d'octubre de 9 h a 18 h.

Programa 'Educació per la vida'
stats