Llibertat d'expressió

El Tribunal d’Apel·lació de Gant ajorna la vista per reexaminar el cas Valtònyc fins al 7 d’abril

Queda descartada una extradició per enaltiment del terrorisme i amenaces

3 min

BarcelonaEl Tribunal d’Apel·lació de Gant ha ajornat la vista per reexaminar el cas per l’extradició del raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, fins al 7 d’abril, a les 14 h. Després que el Tribunal de Cassació ordenés revisar el rebuig inicial d’Apel·lació a entregar el cantant a Espanya, una nova sala ha celebrat aquest dijous la primera audiència judicial per començar a estudiar l’euroordre contra el raper condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces. Els magistrats han donat temps a les parts per presentar les al·legacions per escrit i les han convocat a una segona vista més endavant. Cassació només va exigir que es repetís el judici pel delicte d’injúries a la Corona, la resta ja estan descartats.

L'advocat de la defensa del raper, Simon Bekaert, ha explicat, però, que el 7 d'abril no hi haurà sentència, sinó que aquesta no es farà pública fins al maig o més endavant. "L'acusació ara diu que no només tractarà d'injúries a la Corona sinó d'injúries en general segons la legislació belga", ha assegurat. La decisió, igualment, es podrà apel·lar de nou. "Si es considerés que Valtònyc és culpable igualment es podria evitar l'extradició basant-nos en els drets humans fonamentals", ha afegit Bekaert.

Valtònyc ha assegurat que l'important era descartar la possibilitat d'extradició per enaltiment del terrorisme (3 anys de presó) i per amenaces (6 mesos): "No crec que hagin extradit mai ningú per insultar, perquè si no haurien d'extradir tothom dels camps de futbol i dels bars i, si volen considerar el rei com una persona civil, doncs que el jutgin a Espanya". El raper ha dit que confia plenament en la justícia belga. "Ningú va dir que això seria fàcil", ha afirmat.

Arran d'un recurs de la fiscalia belga, Cassació va revisar la sentència del Tribunal d'Apel·lació de Gant i la va acceptar parcialment. En la sentència publicada, Cassació critica que Apel·lació digués que els insults de Valtònyc a la monarquia espanyola "no estan penalitzats en la legislació belga per cap altra disposició que no sigui la llei del 1847", que imposa penes de fins a 3 anys de presó per injúries a la Corona.

"Tanmateix, no va examinar si els fets, tenint en compte la sentència del Tribunal Constitucional del 28 d'octubre del 2021, no són punibles amb els articles 275-277 i 444, 445, 448 i 449 del Codi Penal". Els articles 275-277 del Codi Penal belga castiguen els insults contra funcionaris públics i figures constitucionals amb penes de fins a un mes de presó. Els altres articles fan referència als delictes de la difamació i insults en general, penats amb fins a un any de presó i de dos mesos, respectivament.

Tal com assenyala Cassació, el tribunal de Gant haurà de tenir en compte la sentència del Tribunal Constitucional belga, on s'indica que les opinions crítiques contra institucions, personatges públics o el sistema constitucional d'un estat s'emmarquen en la llibertat d'expressió, tal com marca la jurisprudència d'Estrasburg.

Un procés que ja fa tres anys que dura

Des del 2018, Valtònyc, amb els advocats de la família Bekaert i Gonzalo Boye a la defensa, havia anat superant diverses fases en el procés judicial obert quan el Suprem va posar en marxa una euroordre perquè fos entregat a Espanya. Després d'un primer rebuig en primera instància, el cas va arribar al Tribunal d'Apel·lació de Gant, que va estudiar-lo a fons fins al punt de presentar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i una altra al Tribunal Constitucional de Bèlgica.

D'una banda, el jutge de Gant va preguntar a Luxemburg si podia acceptar l'extradició ràpida per enaltiment de terrorisme tenint en compte que Espanya havia emès l'euroordre per reclamar el raper basant-se en una reforma del Codi Penal posterior al moment en què Valtònyc va cometre presumptament el delicte. De l'altra, el mateix jutge va preguntar al Constitucional del país si a Bèlgica les acusacions per les quals es condemnava Valtònyc per injúries a la Corona quedaven emparades dins la llibertat d'expressió. El tribunal va acabar tombant el delicte a Bèlgica, que es remuntava a una llei del segle XIX, i aquest és ara el punt que el jutge del Tribunal de Cassació de Brussel·les creu que cal tornar a revisar. En últim terme quedava el delicte d'amenaces, pel qual el Tribunal de Gant va considerar que al ser "verbals" no eren punibles a Bèlgica.

stats