Cinema
Cultura 07/12/2021

'Tres pisos': Nanni Moretti, contra les sèries

El director de 'Caro diario' retrata amb austeritat les neurosis i els conflictes morals de la classe mitjana italiana

1 min
Nanni Moretti a 'Tres pianos'

'Tres pisos'

(4 estrelles)

Direcció: Nanni Moretti. Guió: Nanni Moretti, Federica Pontremoli i Valia Santella. 119 min. Itàlia i França (2021). Amb Riccardo Scamarcio, Alba Rohrwacher, Nanni Moretti i Margherita Buy. Estrena als cinemes

Lluny dels malabarismes autoficcionals que el van convertir en una estrella del cinema d’autor europeu, Nanni Moretti s’ha decantat en els seus darrers films per desenvolupar un estil sobri, d’alè clàssic i al·lèrgic a tot artifici. Una aposta per l’austeritat formal que, després de la magistral Mia madre, permet al cineasta convertir Tres pisos en un incisiu estudi de les neurosis i els conflictes morals que afecten la classe mitjana italiana, representada pels habitants d’un edifici on conviuen jutges autoritaris, porugues mestresses de casa i joves rebels, entre altres figures arquetípiques.

Tràiler de 'Tres pisos'

Basada en la novel·la homònima de l’israelià Eshkol Nevo, Tres pisos mostra un Moretti interessat per una narrativa densa i directa: per abastar la complexa odissea vital dels protagonistes, el director de L’habitació del fill forada la història amb dues el·lipsis de cinc anys. Val a dir que aquesta pel·lícula coral i melancòlica pot desconcertar els espectadors acostumats a les digressions i bagatel·les de la ficció serial. Moretti, a risc de semblar superficial, prefereix la síntesi de contorns ben definits a la prolongació desdibuixada de drames inerts. Una estratègia demodé que permet a l’autor de Caro diario explorar amb lucidesa temes universals com les pors que genera la maternitat, la fragilitat dels vincles familiars o el despertar a l’horitzó de la mortalitat.

stats