Els treballs de neteja de la Naveta del Tudons de Ciutadella finalitzen amb èxit

El Consell de Menorca va adjudicar aquesta feina després de demanar a diversos especialistes que elaboressin pressupostos per treballar aplicant una metodologia de la neteja aquosa

L'equip restaurador ha finalitzat els treballs de neteja a la Naveta dels Tudons. D'aquesta manera, les feines de neteja que van iniciar-se el 14 de maig s'han assolit segons el calendari previst pel departament de Patrimoni i Cultura del Consell Insular de Menorca. Així, l'equip integrat per Aleix Barberà, Sílvia Marín, Francesc Isbert, Lina Torres i Cecília Ligero aconsegueixen eliminar sense deixar rastre les pintades efectuades durant el passat mes de març.

El Consell Insular adjudicà aquesta feina després de demanar a diversos especialistes que elaboressin pressupostos per treballar aplicant una metodologia de la neteja aquosa, establerta després de fer una sèrie de proves i analítiques.  Aquesta tècnica ha permès eliminar completament la pintura amb una afectació mínima a la capa de líquens que recobreix les pedres, de forma que el monument ha recuperat totalment el seu aspecte original. Val la pena destacar que la metodologia aplicada pràcticament no ha implicat la utilització de productes tòxics o agressius per al medi ambient.

El Consell ha volgut destacar el suport rebut per part de la ciutadania menorquina. A banda del generalitzat rebuig a l'acte vandàlic, cal emfatitzar la feina dels voluntaris que van participar en l'obertura del portell que ha permès el pas de la plataforma elevadora utilitzada en la restauració. Una altra actuació destacable va ser la jornada durant la qual el col·lectiu de grafiters de l'illa va pintar un mural, al polígon industrial de Ciutadella, amb un missatge en defensa del patrimoni històric. Mentre han durat les feines de restauració, la Naveta s'ha pogut visitar de forma gratuïta.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF