Cultura 16/08/2017

El Macba, la Fundació Tàpies, la Fundació Miró i La Virreina tanquen per una vaga dels treballadors

La vaga també estava convocada a l'Arxiu Històric de Barcelona, el CCCB, el Museu del Disseny, el Monestir de Pedralbes, la Fundació Tàpies, el Museu de la Música i la Fabra i Coats

Ara
2 min
Els vaguistes s'han concentra a les portes del Macba / ARA

BarcelonaEn plena temporada turística, tres dels principals reclams culturals de Barcelona no han obert les seves portes. Una vaga dels treballadors de Ciut'art, l'empresa adjudicatària dels serveis d'atenció al client dels centres, ha aconseguit tancar aquest dimecres les portes del Macba, la Fundació Miró i la Fundació Tàpies.

El tancament dels centres respon a dues convocatòries paral·leles: d'una banda, una vaga indefinida al Macba i l'Arxiu Històric de Barcelona i de l'altra una jornada de vaga a la Fundació Tàpies, la Fundació Miró i altres centres com el CCCB, el Museu del Disseny, el Monestir de Pedralbes, la Fundació Tàpies, el Museu de la Música, La Virreina i la Fabra i Coats.

La convocatòria del Macba i l'Arxiu de Barcelona respon, segons el sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT), a "la reducció de jornada, funcions i personal recollida en els plecs de les licitacions" dels dos centres. Els treballadors de Ciut'art porten temps en lluita contra l'empresa i l'estiu passat ja van convocar vagues que van aturar l'activitat del Macba i de centres com la Fundació Joan Miró, la Fundació Antoni Tàpies i el Museu del Disseny, entre altres equipaments.

El comunicat de SUT denuncia "el procedir hipòcrita" de l'Institut de Cultura de Barcelona i la seva "negativa a parlar" amb els representants sindicals en no comparèixer a la mediació celebrada el dilluns 14 d'agost. Els treballadors també reivindiquen "el reconeixement dels contractes indefinits d’una part de la plantilla a qui l’empresa Ciut’art manté amb contractes en frau de llei".

La resposta del Macba

En un altre comunicat, el Macba ha respost a les acusacions de SUT afirmant que el 5 de juliol va licitar "dos contractes de serveis incorporant les mesures socials concretades a la guia de contractació pública social i aprovades mitjançant el decret d’alcaldia S1/D/2017-1271 de 27 d’abril". L'objectiu d'aquestes mesures és, segons l'escrit, "col·laborar en la professionalització i estabilització del sector". També apunta que el museu no pot exercir d'interlocutor directe amb els treballadors d'una empresa externa, i que la via de reclamació és "el recurs potestatiu de reposició" dels plecs administratius.

L'altra vaga d'una jornada convocada en paral·lel a la del Macba i l'Arxiu de Barcelona, la del comitè d’empresa de Ciut'art per aquest dimecres i que afecta a tots els centres en els quals l'empresa treballa –la Fundació Miró, el CCCB, el Museu del Disseny, el Monestir de Pedralbes, la Fundació Tàpies, el Museu de la Música, la Fabra i Coats, La Virreina i, esclar, el Macba i l'Arxiu Històric de Barcelona– té com objectiu "que l’empresa accedeixi a les reivindicacions de la plantilla en relació amb el conveni de l’empresa, que està vençut i denunciat".

Els treballadors de Ciut'art decidiran en una assemblea de vaguistes que se celebrarà aquest dimecres a la tarda si la convocatòria de vaga per al 16 d'agost s'estén a més dies o si es converteix en indefinida.

stats