ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 27/10/2018

Tradició i contemporaneïtat

‘Irene i la terra adormida’ conjuga el tradicionari del pare Ginard amb obres de creadors contemporanis

Magda Albis
3 min
Tradició i contemporaneïtat

PalmaQueden pocs dies per celebrar les festivitats de Tots Sants o de Halloween. De la darrera, tot i semblar importada i postissa, en trobam referències documentades a Mallorca. De la recuperació dels rituals i tradicions que envolten la nit del 31 d’octubre se n’ha encarregat la Fundació Mallorca Literària i ara converteix els mites en llibre i representació teatral.

Fa uns anys que la Fundació digitalitza el llegat del pare Rafel Ginard que incloïa set plaguetes grosses que romanien inèdites dedicades a apunts sobre el calendari folclòric, a més d’altres materials.

“Tot això dona peu perquè a la Fundació començam a treballar tot el tema del tradicionari de Mallorca amb l’objectiu de divulgar aquests continguts”, apunta Carme Castells, directora de Mallorca Literària. Un dels dossiers que s’extreuen del tradicionari està dedicat a Tots Sants, al dia dels morts i a la nit de les ànimes, que és el vespre del 31. Al dossier s’explica quins són els rituals i tradicions, documentades i pròpies de Mallorca i que tenen un origen comú celta amb festes tradicionals prèvies al Halloween i a Tots Sants. “Moltes de les coses que ara es refereixen a Halloween ja estan documentades a Mallorca”.

L’objectiu, per tant, és divulgar els rituals, explicar el sentit de la festa i dels diferents elements que hi participen, des del fet de fer un petit altar amb retrats dels difunts, fins a posar flors al cementiri o llumets per dins la casa.

“La nit de les ànimes és la nit que comença l’hivern astronòmic i en aquell moment es diu que s’obre la porta que separa el món dels vius i el dels morts”, comenta Castells, i afegeix que “per això hi ha molta tradició a celebrar aquesta nit el tema de la mort i que poden retornar les ànimes dels que anyoram per un dia a visitar-nos”. Tots aquests rituals es recullen al tradicionari i tot aquest material és la base que Mallorca Literària ha anat difonent i que ha servit de base per a la creació de l’obra Irene i la terra adormida.

Projecte multidisciplinar

Irene i la terra adormida és una obra de creació nova que estableix un diàleg entre la creació artística contemporània i tot aquest bagatge del tradicionari”.

L’obra consta d’una part musical que ha creat Francesc Vicens i una part de text a càrrec de Lucia Pietrelli. Es tracta d’una cantata que sobre l’escenari representa el Cor Juvenil de les Joventuts Musicals de Palma, amb els actors i les actrius Mercè Sancho, Hèctor Seoane i Maria Rosselló, en la part narrativa. La versió escènica, que dirigeix Joan Fullana s’estrenarà dia 1 de novembre al teatre Principal, de Palma, i el 10, a Manacor.

Llibre-objecte

A més de la versió escènica, la rondalla es recull en un llibre-objecte que inclou els textos de Pietrelli acompanyats d’il·lustracions fetes per Ricard Chiang i un disc amb les cançons de Francesc Vicens i les parts narrades pels actors. “El llibre és una edició molt maca”, comenta Carme Castells i indica que el llibre també incorpora “una part explicativa de tot aquest ritual del tradicionari per posar en context el lector”.

Castells explica també que califiquen la història de rondalla perquè el fil argumental és un conte sobre el que passa en la nit de les ànimes al voltant d’una nina, na Irene. “És una nina que va morir i que els seus pares i amics esperen amb il·lusió aquesta nit màgica en la qual serà possible tornar a trobar-se amb ella.

El projecte aporta una visió singular sobre la mort, ja que els protaginistes la viuen de forma positiva. “És una manera molt maca d’acostar-nos a uns rituals que han quedat una mica decantats per l’evolució de la societat però que ens ajuden a mirar la mort d’una altra manera”, afirma la directora de Mallorca Literària sobre aquest projecte coral.

stats