Cultura 30/05/2018

El torturador Billy el Niño no perdrà la medalla al mèrit policial i Iglesias s'emociona mentre relata les tortures

Zoido qüestiona les víctimes: "La medalla no es retira perquè no hi ha cap justificació legal"

Ara
2 min
Pablo Iglesias

BarcelonaLa imatge de Juan Antonio González Pacheco, Billy el Niño, no s'esborra de la memòria de cap de les víctimes que van passar per les seves mans a les sinistres habitacions de la Dirección General de Seguridad, a Madrid. Des de l'Argentina es va demanar la seva extradició per la causa oberta pels crims franquistes però el govern espanyol s'hi va negar. El policia d'infausta fama, a més, continua cobrant una pensió vitalícia incrementada en un 15% per la medalla al mèrit policial. Una pensió i una medalla que mantindrà. Avui dimecres el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha demanat al Congrés de Diputats que el govern espanyol retiri la condecoració a l’exinspector de la Brigada Político Social (un cos policial repressor de la dictadura franquista) . "Aquest govern no ha valorat la retirada d'aquesta condecoració perquè es va concedir fa 40 anys i ningú ho ha sol·licitat oficialment. I no hi ha cap justificació legal. Complim la llei i siguem seriosos", ha sigut la resposta del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido.

La intervenció de Zoido ha estat aplaudida per les files del PP. "Acaben d'aplaudir que es condecori un torturador", ha dit Iglesias, que, amb els ulls plorosos, ha començat a llegir el testimoni d'algunes de les víctimes. "Era un torturador compulsiu i en disfrutava", ha dit el líder de Podem, que ha recordat, entre altres, el testimoni de Lidia Falcón: "Em donaven cops a l'estómac i el fetge i m'estiraven els braços, pensava que me'ls arrencarien. Aleshores Pacheco va dir: «Ja no pariràs més puta»".

Algunes de les víctimes i dels seus familiars, que eren al Congrés, han volgut aixecar-se per aplaudir la intervenció d'Iglesias però els bidells ho han impedit. "Si tot això estigués reconegut en una sentència [és impossible perquè ho impedeix la Llei d'Amnistia], hagués caigut damunt seu tot el pes de la llei, però han passat els socialistes i tampoc li han retirat", ha dit Zoido. El diputat Rafael Mayoral ha retret al ministre la seva resposta i ha cridat diverses vegades "és un torturador". La presidenta del Congrés ha fet diversos advertiments a Mayoral i ha demanat calma.

stats