Cultura 16/12/2016

Torna el Circ d'Hivern amb 'Invisibles', una reflexió sobre l'èxode

Per 21è any consecutiu l'Ateneu Popular de 9 Barris produirà un muntatge amb música, circ i text que es podrà veure entre el 17 de desembre i el 22 de gener

Meritxell Escolà
2 min
'Invisibles' parla de la fugida en busca d'un futur millor

BarcelonaQuè t'emportaries si haguessis de fugir? Aquesta és una pregunta que s'han hagut de fer moltes persones en els darrers temps, i és també una de les preguntes que es qüestiona 'Invisibles', el 21è espectacle del Circ d'Hivern que s'estrena el 17 de desembre a l'Ateneu de 9 Barris. Circ, música i diàleg creen una reflexió sobre l'èxode i la fugida inspirada no només en la crisi dels refugiats, sinó en d'altres fugides tant personals com col·lectives.

Fam, guerres, soledat i por, conformen les dues direccions del muntatge: l'una geopolítica i social, i l'altra d'interior. 'Invisibles' són sis artistes que combinen trapezi, escala d'equilibris, roda alemanya i quadrant rus amb guitarra, saxo, percussió, veu i dramatúrgia per explicar, en forma de conte contemporani, la història de la humanitat. "Crec que el circ és el gènere més plural que conec", explica Joan Arqué. Això ha facilitat poder parlar d'un tema "impactant i incòmode des d'una òptica naïf i amb textos humils i sincers", afegeix l'actor Blai Juanet. L'espectacle té múltiples lectures, i el seu nom neix de la normalització i la invisibilitat que provoca l'excés d'informació sobre una determinada realitat. "Cada persona rebrà la història d'una manera diferent segons les seves pròpies experiències", apunta l'actor Tomeu Amer.

Els protagonistes de l'espectacle són Deborah Cobos, Jordi Serra, Tomeu Amer, Griselda Juncà, Blai Juanet i Marc Sastre, que treballen sota la direcció de Joan Arqué i Joan Ramón Graell. Tots ells esperen poder fer una gira després de l'última funció, tot i que no hi ha res segur: "Si l'única producció anual de circ no gira seria símptoma que el circuit està malalt", sentencia Graell.

El Circ d'Hivern va néixer l'any 1996 amb la intenció d'impulsar projectes inèdits i de qualitat de companyies professionals de circ, i s'ha convertit en una parada obligatòria de les vacances de Nadal per a molta gent. Cada any, l'Ateneu Popular de 9 Barris rep un total d'entre 7.000 i 8.000 espectadors.

stats