Música
Cultura 02/02/2014

Cinquanta anys de la primera visita dels Beatles als Estats Units

Ringo Starr i Paul McCartney han participat en un homenatge recent al grup fet a Los Ángeles, que ha comptat també amb la presència de Katy Perry, Pharrell Williams i Eurythmics

Ara
2 min

WashingtonMig segle després que els Beatles arribessin a Nova York, els Estats Units es preparen per recrear i celebrar una visita que va catapultar al grup a la fama a l'altra banda de l'Atlàntic. El quartet de Liverpool va aterrar a Nova York a la una i vint de la tarda un 7 de febrer de 1964. Allà els esperaven al voltant de 4.000 admiradors, 200 periodistes i més de 100 policies.

"Va ser com si un gran pop amb tentacles estigués atrapant l'avió i atraient-nos cap a Nova York. Va ser un somni", recorda Ringo Starr, un dels dos Beatles vius, al documental 'The Beatles Anthology'.

El famós escriptor Tom Wolfe, que cobria la seva arribada per al diari 'New York Herald Tribune', va escriure que "algunes de les noies van provar de saltar per sobre d'un mur de contenció".

Dos dies més tard, el 9 de febrer, el quartet va aparèixer al programa de televisió The Ed Sullivan Show, de la cadena de televisió CBS, on va interpretar cinc temes en directe, entre ells 'I Want To Hold Your Hand' i 'She loves You'. Va ser un moment històric amb més de 73 milions de teleespectadors, qualificat per l'empresa de mesurament d'audiències Nielsen com el programa de televisió més vist de la història.

I l'onze de febrer van arribar amb tren a la capital nord-americana, on van celebrar el seu primer concert als Estats Units, que segons alguns va ser un assaig per al seu debut al Carnegie Hall de Nova York un dia més tard". "Aquell dia feia molt de fred. Hi havia entre 20 i 25 centímetres de neu", recorda Starr: van haver de viatjar en tren de Nova York a Washington en lloc d'en avió com tenien previst.

La Beatlemania continua

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr es van desplaçar en limusina des de l'estació de tren de

Washington al ULINE Arena, un recinte d'esports i espectacles que el proper 11 de febrer acollirà un concert commemoratiu que anirà a càrrec de la banda tribut Beatlemania Now. Aquest concert, que començarà a les 8,31 de la nit, exactament a la mateixa hora que el de fa ara 50 anys, i al qual els organitzadors esperen rebre unes 3.000 persones, és un dels homenatges que tindran lloc durant els pròxims dies.

L'hotel Omni Shoreham, en el qual es va allotjar el grup durant la seva estada a Washington, celebrarà una festa en el seu honor el dilluns 10 de febrer en què , segons la invitació, se serviran còctels i aperitius" que haguessin merescut l'aprovació de John, Paul, George i Ringo".

El diumenge 9 de febrer, coincidint amb la seva aparició a l'Ed Sullivan Show, s'emetrà un concert homenatge gravat dilluns passat a Los Angeles. El tribut en què van intervenir Ringo Starr ("Yellow Submarine") i Paul McCartney, que va entonar cançons com "Magical mystery tour", va comptar també amb la presència de Katy Perry, Pharrell Williams i Eurythmics i versions de més de dues dotzenes de cançons de la cèlebre banda.

stats