La nova temporada del teatre Principal aposta per diversificar la programació i els públics

Presenta coproduccions, noves aliances i l'aposta per donar visibilitat al treball dels creadors locals

Aquest dimecres matí s'ha presentat la nova temporada 2018-19 del teatre Principal. De setembre a juliol hi ha un total de 75 espectacles programats, 175 funcions d'òpera, música, circ, dansa i teatre. Amb aquesta programació "s'han vist concretades accions i noves aliances amb altres teatres de l'àmbit nacional, com ara el Teatre Nacional de Catalunya, el Festival Grec, el Teatre Lliure i el teatre Principal de València", ha dit Francesc Miralles, vicepresident i conseller de Cultura del Consell de Mallorca, "a més s'ha realitzat un paper de dinamització amb els teatres municipals de Mallorca, com ara la presentació a l'Auditori de Manacor, de 'Rostoll Cremat'".

S'estrena una altra línia de feina, la de recuperació del patrimoni cultural, a través de l'obra de compositors com Antoni Lliteres, Pere Miquel Marquès i Antoni Parera Fons. I la col·laboració amb centres d'investigació i creació com l'Eima, de Maria de la Salut, i el Cine, de Sineu.

El director del teatre Principal, Carlos Forteza Garau, ha explicat que "durant tres temporades s'han representat més de 230 espectacles, amb exemples de la pluralitat de gustos, amb peces que enriqueixen els gèneres, mostrant la singularitat del Principal, projectant els creadors locals i acollint produccions de fora".

El Principal ha sortit al carrer i ha duit a terme una acció a la plaça de París, on ha muntat una de les casetes de l'escenografia de l'òpera 'Werther', de la 32a Temporada d'Òpera i Ballet, i en la qual s'informarà el públic general de la temporada vinent.

El director de cine Rafa Cortés, en col·laboració amb el músic Luis Alberto Segura, cantant i compositor del grup L.A., ha fet l'espot per promocionar la nova temporada, breus peces que donen veu als diferents públics. S'ha presentat el vídeo i Cortés ha expressat que amb aquestes "peces mostra la seva relació amb el teatre".

Forteza ha passat a comentar breument la programació organitzada per públics i continguts.'Vuelos' és l'espectacle inaugural, una peça infantil i juvenil. Altres projectes per viure en família són 'Biblioteca de curdas y nudos', 'Biblioteca de ruidos y sonidos', 'Collage y acción' i la peça interactiva per a bebès 'Sensacional'.

La producció àcida i irònica del passat més recent dels inicis de la Mallorca turística és 'Rostoll cremat', que s'estrena el 8 d'octubre, la darrera dramatúrgia de Toni Gomila, sota la direcció d'Oriol Broggi.

Iguana teatre torna amb 'Mar de fons', en què tracta les conseqüències del desembarcament de la república, tema que ha treballat a partir de testimonis reals. 'Un tercer lugar' és l'obra de la uruguaiana Denise Despeyroux, referent de la nova dramatúrgia, que tracta amb tendresa històries d'amor creuades.

'L'omissió de la família Coleman' és un dels màxims exponents del teatre argentí actual, amb més de 2.000 representacions. 'Jan Eyre' arriba en època nadalenca, l'adaptació en català de la cèlebre novel·la, dirigida per Carme Ortacelli i protagonitzada per Ariadna Gil.

A la sala petita hi ha un contacte més directe amb el públic i les sales locals. De 19 espectacles programats la temporada 2015-16, s'ha passat a 39 títols en l'actual temporada. Entre els espectacles de la temporada trobam 'Refugi', la premiada amb dos Max 'Fairfly' i 'Vania', entre d'altres.

Els concerts més destacats de la sala gran seran els de Maria Arnal, de Morgan, del Niño de Elche, de Mayte Martin i de Joan Miquel Oliver, que presentarà un espectacle singular amb alguns col·laboradors.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF