Balanç teatral
Cultura 16/12/2022

El Temporada Alta s'apropa a xifres prepandèmiques

El festival tanca la 31a edició amb 49.979 espectadors i un 89,06% d'ocupació

2 min
Carles Martínez i Pere Arquillué en un moment de l’obra.

BarcelonaEl festival Temporada Alta ha tancat la 31a edició amb 49.979 assistents i un 89,06% d'ocupació. Són xifres lleugerament superiors a les de l'any passat, quan hi van assistir 45.947 persones, i s'apropen a les del 2019, abans de la pandèmia del coronavirus. Aquella edició va fer el millor balanç dels últims sis anys amb 53.086 persones i un 89,21% d'ocupació. Per tot plegat, el director del festival, Salvador Sunyer, és optimista. "El balanç d'aquest any és millor del que esperàvem. Estem en un moment especialment difícil, la inflació ha fet que la gent tingui menys diners per comprar entrades i han pujat molt els costos dels projectes internacionals", subratlla Sunyer. El festival gironí ha acollit 108 espectacles i 220 funcions i, per primera vegada en la història del festival, no se n'ha hagut de suspendre cap.

Entre els espectacles més destacats de l'edició d'aquest any hi ha L'adversari, el duel escènic entre Pere Arquillué i Carles Martínez que va inaugurar el Temporada Alta i es veurà a Barcelona a la primavera, i Caridad d'Angélica Liddell, que té programada una gira internacional. Sunyer també ha subratllat la bona rebuda del preciós Flors i viatges de Cabosanroque, Depois do silencio de Christiane Jatahy i Petróleo de la companyia Piel de Lava. Tots tres faran gira internacional després de passar pel festival. "Hi ha una immensa part de la potència artística del festival que són creadores. Moltes d’aquestes dones han fet els espectacles amb una mirada pròpia sobre la realitat i han tocat el tema del gènere sense fer-ne proclames", diu Sunyer.

La Veronal, Nao Albet i Marcel Borràs el 2023

De cara al 2023, el Temporada Alta ja ha fitxat alguns artistes que treballen en noves creacions per al festival. L'any vinent hi passaran La Veronal amb una proposta per a públic jove; Nao Albet i Marcel Borràs amb una antologia; El Eje, amb Euforia y desazón de l'argentí Sergio Boris, i Las Huecas, que preparen un nou muntatge sobre l'amistat. A més, el col·lectiu PPP portarà un gran espectacle internacional amb 32 ballarins (dels quals 8 són catalans) a la plaça de l'U d'Octubre de Girona.

Sobre les perspectives de futur del festival, Sunyer no pronostica un gran increment perquè diu que el Temporada Alta està "molt al límit". Segons el director, "el festival pot créixer molt poc en xifres d'assistents, perquè per fer-ho caldrien més llocs d'exhibició". Per això, com a carta als Reis, mira més enllà i demana "repensar el sistema teatral català", "donar més finançament als teatres municipals perquè no siguin simples exhibidors i es puguin associar amb creadors" i fomentar "l'associació del món artístic amb l'ensenyament".

El Temporada Alta d'aquest any ha tingut un pressupost 3.183.255 euros, dels quals un 55% prové de les aportacions públiques, un 23% són ingressos d’esponsorització i altres recursos i un 22% prové de la venda d’entrades.

stats