TEATRE
Cultura 19/05/2012

Els temes de la Nova Cançó es converteixen en un musical

Pau Dachs
1 min
Elena Gadel, fera ferotge de circ a A força de cançons, al Guasch.

BARCELONA.El director teatral i músic Pau Doz es va endinsar en la Nova Cançó a través del disc de versions Onze Llachs , publicat per Manu Guix el 2008. D'allà en va sorgir la idea del musical A força de cançons : una història que passa al backstage d'un circ amb temes de la Nova Cançó com a fil conductor."Havíem d'aprofitar l'imaginari que envolta el circ per traslladar tot aquell simbolisme. La fera ferotge d'Ovidi Montllor va ser el punt de partida", assegura Doz.

Pau Doz dóna vida al Joan, un noi que viu dins una caixa amb la seva estimada (la ballarina, coreògrafa i cocreadora del muntatge Laura Olivella). Fins que un dia decideix sortir-ne: a fora es troba un món desconegut que resulta que és un circ, on l'esperen un domador (Xavier Duch), un forçut (Albert Doz), una acròbata (també Olivella), una vident i una fera (totes dues interpretades per Elena Gadel).

L'obra -que s'estrena dimarts al Teatre Guasch- es va desenvolupant entre bambolines, enllaçant temes molt populars. Des de l'inici festiu d' Anirem tots cap al cel , que va popularitzar Núria Feliu, fins al comiat de Confessions , de Joan Isaac, s'interpreten clàssics de Lluís Llach, Jaume Sisa, Ovidi Montllor, Joan Manuel Serrat, Xavier Elies, Guillermina Mota, Enric Barbat i Pere Tàpias.

Tot i que la reivindicació de llibertat és indissociable de la Nova Cançó, el musical no té un missatge polític explícit. Laura Olivella, però, deixa entreveure un paral·lelisme amb la transició a la democràcia a Espanya: "Quan el protagonista surt de la caixa, s'espera coses que finalment no són com creia". A vegades, afirma l'actriu, "el circ pot causar un desengany".

stats