ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 31/01/2012

Els teatres de Barcelona fan rècord tot i la crisi

L'Associació d'Empreses de Teatre a Catalunya va presentar ahir les xifres del 2011: rècord d'espectadors i un augment significatiu de la dramatúrgia catalana. La situació, però, segueix sent preocupant.

Antoni Ribas Tur
2 min
El musical  Los miserables va aconseguir una ocupació del 54,23% en les 98 funcions que es van fer al Barcelona Teatre Musical.

BARCELONA."Les xifres són bones, però el panorama és regular", va comentar ahir Daniel Martínez, president del Grup Focus i de l'Associació d'Empreses de Teatre a Catalunya (Adetca), abans de començar la roda premsa en què es van donar a conèixer les xifres d'ocupació del 2011 de les 57 sales censades. L'any passat es va batre el rècord d'assistents als teatres de Barcelona, 2.816.283 espectadors -un 8% més que el 2010-, tot i davallada del consum, les retallades i el clima d'incertesa. Segons Martínez, "arribar als 3 milions no és una utopia".

La presència d'autors catalans a la cartellera i les produccions catalanes també van viure el 2011 un augment significatiu respecte al 2010. Els primers van pujar un 26% i els espectacles catalans, amb una pujada d'un 15%, van ocupar durant el 2011 un 75% de la cartellera, molt per davant del 16% de les produccions de la resta de l'Estat i del 8% dels muntatges estrangers. L'espectacle més vist, amb 103.322 espectadors, va ser el musical Los miserables , i el teatre que va rebre més espectadors, amb unes xifres totals de 257.386 espectadors, va ser el Liceu.

La recaptació de les 57 sales censades al llarg del 2011 va ser de 65.700.857 euros, un 5% més alta que l'any anterior. Pel que fa a l'ocupació total, va arribar al 54,18%, un 0,35 més que el 2010.

Tot i així, la situació del sector segueix sent crítica. "Hi ha públic, però potser arribarà un moment en què no hi haurà prou oferta", va aventurar Martínez fent referència a la crisi que afecta el sector. "Les greus decisions de molts ajuntaments, que han retallat de manera severa els pressupostos destinats a la programació escènica de companyies professionals, amenacen el sector", va recordar Martínez. "La baixada de les contractacions i l'anul·lació comencen a ser alarmants", va subratllar. El president d'Adetca sap que, a més del teatral, els altres sectors també "pateixen els problemes financers provocats per la reducció del crèdit bancari i agreujats per la falta de múscul financer de les empreses teatrals i de les companyies".

Mesures per reflotar les gires

Amb l'explotació d'un espectacle en un teatre de Barcelona no n'hi ha prou per amortitzar les despeses, també cal sortir de gira per recuperar la inversió, i les companyies han de pagar l'IVA del que no han cobrat. "Les autoritats haurien de tenir en compte que el sector demostra fortalesa i que augmenta la inversió i l'ocupació", va dir Martínez, que ara demana que les autoritats públiques mantinguin "els recursos que destinen als teatres". L'activitat de les administracions públiques és fonamental. Martínez va demanar als seus responsables que pensin com els privats i que no sacrifiquin activitat. "Ara ens toca a tots ajustar-nos, que els teatres públics també ho facin per salvar l'activitat i fer més funcions", va dir. El sector està a l'espera de les mesures del departament de Cultura per afrontar aquesta situació.

stats