Arts escèniques
Cultura 28/11/2019

Carlota Subirós, Julio Manrique i Emma Dante faran temporada al Teatre Lliure

També passaran per l'equipament Carol López, El Conde de Torrefiel i Lara Díez

Núria Juanico
4 min
Nora Navas protagonitza 'El quadern daurat', dirigit per Carlota Subirós

BarcelonaEl Teatre Lliure enfila l'hivern 2019-2020 amb una nova tongada d'artistes i espectacles. "Cap dels projectes és un encàrrec, tots els artistes han treballat lliurement les seves creacions", afirma el director del Lliure, Juan Carlos Martel. Si bé la programació és heterogènia, Martel destaca un punt en comú entre totes les propostes: "Parlen de la necessitat d'escoltar i d'afrontar un present cada vegada més complicat". El director, que està al capdavant del Lliure des del febrer passat, subratlla que el teatre s'omplirà durant el primer semestre de l'any de produccions pròpies i noves dramatúrgies, seguint els tres eixos amb els quals basa el seu projecte directiu: l'educació, la cultura i la societat.

De moment, les peces programades fins ara comencen a donar els primers fruits. Des del setembre fins a mitjans de novembre, el Lliure ha fet augmentar el públic jove –un dels objectius del projecte de Martel– i ha aconseguit que els menors de 30 anys siguin un 37% del total d'espectadors. "Tenim més públic del que pensàvem", diu Martel, que afegeix que "la valoració és positiva, però encara és aviat per analitzar encerts i desencerts".

De Txékhov a Doris Lessing

Una de les branques de la nova programació està configurada per artistes "que han passat i han crescut al Lliure", assenyala Martel. Els primers a arribar seran Juan Navarro i Gonzalo Cunill amb En lo alto para siempre, que es representarà a partir del 6 de febrer. L'espectacle, estrenat al Temporada Alta, porta a escena textos de David Foster Wallace, amb Rodolfo Castagnolo i Gemma Polo al repartiment. "Hem creat un tríptic a partir dels relats de Foster Wallace, les nostres vivències personals i improvisacions", diu Cunill.

Els clàssics seran presents al teatre amb dues propostes. D'una banda, Carlota Subirós s'embranca en l'ambiciós projecte de portar a escena El quadern daurat de Doris Lessing. El muntatge, protagonitzat per Nora Navas i previst per al març, és segons Subirós "una peça increïblement rica i complexa" sobre "una escriptora que busca l'emancipació, la llibertat i el compromís polític en un moment en què tot això està en crisi".

El repartiment de 'Bonus track' amb Paul Berrondo, Vicenta N'Dongo i Dolo Beltran

El segon clàssic de la nova programació arribarà al maig de la mà de Julio Manrique, que dirigirà Les tres germanes d'Anton Txékhov amb un repartiment de primera divisió format per Ivan Benet, Marta Marco, Cristina Genebat, Lluís Soler i Maria Rodríguez.

En clau contemporània, Carol López estrenarà la comèdia Bonus track acompanyada de Dolo Beltran, Paul Berrondo, Borja Espinosa i Vicenta N'Dongo. "¿Portem la vida que crèiem que volíem portar? ¿Ens sentim com crèiem que ens sentiríem? Parlem de la insatisfacció vital i de què fem amb les nostres vides", avança López.

Lara Díez i Raquel Cors s'estrenen al Lliure

Entre les noves dramaturgues que trepitjaran per primera vegada el Lliure hi haurà al febrer les madrilenyes Lola Jiménez i María Velasco, que portaran la seva peculiar adaptació de La espuma de los días, de Boris Vian. També s'estrenarà al teatre la dramaturga i directora Lara Díez amb La nostra parcel·la, una peça que es mira l'existència humana des de la ironia i que compta amb Judith Farrés i Marta Marco al repartiment. Una altra mirada nova al teatre serà la de Raquel Cors, que ha elaborat una proposta testimonial a partir de la vida d'Eva Lyberten. La peça es titula Una i explora el plaer sexual i la seva representació visual.

Eva Lyberten protagonitza 'Una'

Del panorama escènic internacional, Martel ha pescat dos muntatges per encetar i cloure el primer semestre del 2020. Concours européen de la chanson philosophique, de Massimo Furlan i Claire de Ribaupierre, recrearà al febrer un concert d'Eurovisió amb textos filosòfics contemporanis i estarà presentat per Silvia Abril. Per tancar el semestre, el Lliure acollirà Le sorelle Macaluso, de la siciliana Emma Dante. "És l'espectacle que ha catapultat Dante a l'escena internacional. Està protagonitzada per set germanes que s'enfronten a la mort amb coratge i determinació", diu Martel.

Un espectacle familiar d'El Conde de Torrefiel

La programació del Lliure es completa amb tres espectacles per a tots els públics. El Conde de Torrefiel ha ideat, per primera vegada, un muntatge pensat per a nens i nenes d'entre 5 i 10 anys. Los protagonistas serà "un viatge de 45 minuts per ambients diferents mitjançant sons i llums", explica Tanya Beyeler, d'El Conde de Torrefiel. En el camp del musical, Marc Rosich i Carles Pedragosa han adaptat un conte de Miquel Berga a La bruixa de la tramuntana, una història màgica situada al Cadaqués dels anys 70.

En paral·lel, el Lliure aprofitarà els primers mesos de l'any per recuperar dos espectacles que es van poder veure en temporades anteriors. Al març, en el marc de la Quinzena Metropolitana de Dansa, es representarà RRR, una peça abstracta creada a vuit mans amb l'artista Frederic Amat, CaboSanRoque, La Veronal i Cube.bz. I, de cara al juny, tornarà al teatre Sis personatges. Homenatge a Tomás Giner, una peça elaborada amb usuaris d'Arrels Fundació i que va triomfar el 2018.

stats