Cultura 25/07/2018

'Céfalo y Procris, ¡Arden!' omple el Palacio de los Oviedo al Festival d’Almagro

Les menorquines Eva Febrer, violinista, i Laura Sintes, directora musical i flautista, i el músic mallorquí Sebastià Bover, en el paper central de Cèfal, participen en l'espectacle barroc

Ara Balears
2 min
'Céfalo y Procris, !Arden!' al Palacio de los Oviedo al festival d’Almagro./MONTSE MELERO

Palma'Céfalo y Procris, ¡Arden!' és una tragèdia ballet amb llibret de la dramaturga Chantal Lapeyre. Es va estrenar dissabte passat 21 al Festival d'Almagro i aconseguí un ple quasi absolut al pati del Palacio de los Oviedo. Aquesta producció de la companyia catalanofrancesa Issé-Youkali conjuntament amb el grup illenc Il Gesto Armónico, sorgeix de la trobada de músics, actors i ballarins de França, Alemanya, les Illes Balears, Madrid, Aragó i Catalunya.

L'espectacle té com a punt de partida la música d'una compositora barroca, Elisabeth Jacquet de la Guerre, a la qual se sumen obres de Monteverdi, Lully i Clerambault, entre d'altres. Els intèrprets musicals han estat l'ensemble Il Gesto Armonico, amb la soprano Alicia Martínez Bonfill, Dimitri Kindynis (viola de gamba), Maike Burgdorf (tiorba i guitarra barroca), i les menorquines Eva Febrer, violinista, i Laura Sintes, directora musical i flautista.

En aquest espectacle, les passions i desgràcies propis dels arquetips barrocs convergeixen en un discurs en què els elements visuals i estètics prenen una gran rellevància. L'obra explica la història de Cèfal, el caçador que mata per error la seva enamorada Procris amb una llança regalada per la deessa Diana. És la prova que els déus manegen els humans al seu caprici, com si fossin titelles d'un destí implacable.

Susana Egea, l'actriu i directora d'escena d''!Arden!', assumeix també el rol de Diana. El director artístic, Nick Nguyen, ballarí de gran reputació en el panorama de la dansa barroca, n'ha estat el coreògraf i hi apareix en el paper del missatger diví Hermes no només com a narrador sinó també com a ballarí, i protagonitza un solo juntament amb la flautista Laura Sintes. L'aparició de Nguyen va ser una sorpresa llargament desitjada en el panorama de la dansa internacional del barroc.

Per últim, el músic mallorquí Sebastià Bover, en el paper central de Cèfal, és un exemple de la voluntat d'interdisciplinarietat present a 'La danza de Céfalo y Procris, !Arden!': ballarins que reciten, actors que ballen, músics que reciten i dansen. Un espectacle de cohesió de les arts amb el fil conductor d'una música magnífica i d'un text que, com la mateixa vida, pot ser tràgic.

stats