El teatre Principal queda amb el 18% de l'aforament amb les noves restriccions pel covid-19

El director del centre, Josep Ramon Cerdà, assegura que es mantindrà la programació de la temporada encara que només es pugui veure per 'streaming'

El teatre Principal de Palma ha vist la seva capacitat limitada al 18% per les restriccions sanitàries a causa del covid-19, que varen entrar en vigor dilluns i duraran almenys dues setmanes. La norma que afecta especialment les sales de teatre és la distància d'1,5 metres entres espectadors no convivents, que abans no s'especificava. La limitació d'aforament és la mateixa -el 75%-, però amb la distància establerta ara, per les característiques del Principal, el límit de públic queda molt reduït: a la Sala petita hi caben 24 persones i a la gran, entre 150 i 200.

Amb tot, el director del teatre públic, Josep Ramon Cerdà, ha assegurat que es mantindrà la programació, encara que -en el pitjor dels casos- s'hagi de fer sense públic presencial i en streaming. Ho fa, assegura, amb la voluntat de donar suport al sector, "que no té ERTO i depèn del fet que els equipaments públics continuïn l'activitat". En concret, el director calcula que en aquesta temporada hi ha entre unes 300 i 400 persones implicades.

El Principal atura la venda d'entrades per adaptar-se a la nova normativa covid-19

Cerdà no ha volgut valorar si les mesures li semblen excessives o no, però sí que ha remarcat que no hi ha hagut cap contagi al Principal durant el festival d'estiu Fila U, "i a escala estatal, no hi ha hagut brots que tinguin origen en espectacles culturals fets en espais tancats". En aquest sentit, ha recordat que han estat els únics espais tancats que han mantingut l'activitat a l'estiu i ha subratllat que són "pioners" en la posada en marxa de l' streaming a través de la seva pàgina web. El director ha assegurat que aquesta opció ha tingut molt d'èxit, sobretot tenint en compte que la gent encara l'està coneixent.

Propers espectacles

La nova temporada començava amb els espectacles de microteatre, que es faran una vegada al mes. En aquest cas, s'ha decidit ajornar-los fins a octubre perquè hi ha itinerància d'espectadors entre espais. El proper és la lectura dramatitzada de La brigada invisible, escrita per l'autor resident del Principal l'any passat, Rafel Gallego, i dirigida per Sergi Belbel. Com que es fa a la sala Petita i només amb la gent implicada i la invitació de les kellys ja tenen l'aforament ple, no es vendran entrades.

Quant a Joan Dausà, es farà un doble concert -un a les 19 h i l'altre a les 22 h- per tal d'assegurar que poden gaudir de l'actuació les 400 persones que ja han comprat l'entrada. El segon també es podrà veure en streaming. Per a  Ricardo III, de Kamikaze, encara queden algunes entrades, mentre que del concert emmarcat en el Festival Chopin no se'n vendran més perquè ja s'ha omplit la sala. Altres espectacles que també es podran veure a través de la pantalla i en directe seran Reines de Shakespeare (Companyia La Clota) i el concert de Marala Trio.

En el cas de la producció pròpia Clitemnestra, la casa dels noms, les primeres funcions són afectades per les restriccions i es valora per a la setmana següent activar l' streaming. Per últim, el teatre permetrà que es retornin les entrades fins abans de l'espectacle mentre duri aquesta situació sanitària.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF