EDITORIALS
Cultura 03/06/2013

Un altre 'souvenir' és possible

El Sr. Ferrer fa postals i plaguetes de la Mallorca preturística

Ander Zurimendi
2 min

Palma.Un altre tipus de souvenir és possible. Aquest sembla ser el crit de guerra del Sr. Ferrer, una petita editorial i papereria ubicada a la Gerreria (a Palma). Fruit d'aquest lema, els editors acaben de llançar una nova línia de postals que mostren una visió de l'Illa ben diferent de l'homogènia: la de la Mallorca preturística.

Amb el nom "Una història romàntica a Mallorca", el Sr. Ferrer ha preparat quatre tipus de postals (a més d'unes plaguetes de paper amb altres imatges) en les quals reprodueixen fotografies antigues dels anys 50 i principi dels 60; o sigui, l'Illa abans del boom turístic. "Volíem mostrar Mallorca sense cap maquillatge", explica Tina Codina, qui, juntament amb Miquel Ferrer, és l'activista cultural que forma l'editorial. Afegeix: "Per què havíem de vendre coses que no ens identifiquen, com ara ferestes sevillanes?".

L'objectiu, per tant, és clar: reinventar el souvenir i llevar de l'oferta els productes estantissos. La idea triada pel Sr. Ferrer va ser desenvolupada en un dels 'laboratoris creatius' i hi convocaren els dissenyadors gràfics Jordi Cerdà i Roser Cerdà (la coincidència del llinatge és casualitat). Amb Ferrer i Codina, bussejaren per dins de l'àlbum fotogràfic personal de la família Serra de Gayeta i en destriaren un parell, amb les quals il·lustraren les postals i la col·lecció paral·lela de plaguetes (petits quaderns per prendre notes).

Les fotografies, però, han estat modernitzades i els han passat uns filtres de colors i granulat. Totes aquestes formen la sèrie "Una història romàntica a Mallorca", que pren el nom del llibre homònim de Patrick Bewis. "Evocam una Mallorca sense construccions, tot agafant fotografies d'un àlbum familiar que no tenia cap pretensió ni cap aspiració comercial", explica l'editor Miquel Ferrer.

Cites cèlebres

Les postals, com també les plaguetes, duen impresa una frase cèlebre de diferents artistes estrangers (i algun de mallorquí), especialment escriptors, que contextualitzen aquesta Mallorca preturística ja perduda. Una de les postals que més agrada és la que du la frase "Mallorca és un paradís, si el pots suportar", de Gertrude Stein. També es recullen frases de l'arquitecte John Utzon (qui dissenyà una casa al Llevant) o d'altres artistes, com Santiago Rusiñol.

Finalment, el Sr. Ferrer també ha editat una línia de postals a partir de fotografies de besades, totes en blanc i negre i preses entorn dels anys 50. "És com el nostre particular Benvingut Mr. Marshall. Quan els primers turistes hi arribaven, la població els feia autèntiques aferrades i besades. Sinceres i intenses". "Besades des de Mallorca" i "Una història romàntica" són, doncs, el fruit de jugar amb la identitat mallorquina des de l'evocació del passat. Abans que arribàs el boom dels turistes.

stats