MÚSICA
Cultura 05/01/2013

Els sons del 2013

Xavier Cervantes
5 min
PROTAGONISTES DE L'ANY  01. Blur, caps de cartell del Primavera Sound. 02. Kraftwerk, al Sónar en 3D. 03. Joan Pons, El Petit  de Cal Eril.

BARCELONAL'any 2012 va acabar amb mig món fent paròdies del Gangnam style , l'innegable fenomen musical de la temporada gràcies a una escampada viral que ha superat totes les expectatives. No és fàcil preveure quina influència tindrà la cançó del coreà PSY en la música del 2013. Potser Lady Gaga hi farà alguna referència a Artpop , el nou disc que publicarà aquesta primavera. De fet, Madonna ja va convidar PSY a participar en un xou a Nova York, així que no seria estrany que Lady Gaga volgués imitar-la una vegada més. També pot passar que Beyoncé incorpori la coreografia equina a l'espectacle que presentarà a la final de la Super Bowl, que se celebrarà el 3 de febrer a Nova Orleans. Atenció, perquè Beyoncé convidarà a pujar a l'escenari 100 fans que haurà triat després de veure les coreografies que li estan enviant des del 29 de desembre.

Deixant de banda les especulacions sobre el Gangnam style , el que sí que influirà en la música del 2013 serà la crisi. A casa nostra, a més, l'augment de l'IVA condicionarà sobretot els concerts, i especialment les gires internacionals. Pot passar que les grans promeses del pop-rock anglosaxó passin de llarg, i serà difícil que els promotors apostin per grans formacions africanes, caribenyes o asiàtiques. Tot fa pensar que, fora dels grans festivals, serà complicat veure en els nostres escenaris grups que no assegurin la venda de totes les entrades.

Pel que fa als artistes locals, la realitat econòmica farà més evident la tendència a actuar en formats reduïts i a buscar col·laboracions per multiplicar els concerts. La pressió sobre les sales de música en viu després de la tragèdia del Madrid Arena pot acabar afavorint els teatres, que alhora poden trobar en les actuacions musicals un remei que apaivagui la seva pròpia crisi. Per exemple, l'escenari teatral de la Sala Beckett de Barcelona ja ha anunciat el cicle de concerts Els dimarts ens sentiràs , que inaugurarà Xarim Aresté, del grup Very Pomelo, el 15 de gener.

Els nous discos de casa

El Petit de Cal Eril, Manel, Za!, Standstill i Maria Coma

La dinàmica convencional del pop segueix una lògica matemàtica: en un marge temporal de dos anys, un grup edita un disc, actua, descansa i prepara un nou àlbum. Si el 2012 va ser l'any dels nous treballs d'Els Amics de les Arts i Mishima, el 2013 ha de ser el de Manel. També havia de ser el d'Antònia Font, però el quintet mallorquí va trencar la lògica publicant Vostè és aquí quan encara mantenien viva la gira de Lamparetes . Els Manel mantenen en secret els detalls del tercer àlbum. De moment assagen les noves composicions i només concedeixen que la data de publicació del disc serà durant el primer semestre de l'any.

Abans apareixerà La figura del buit , el nou disc d'El Petit de Cal Eril, el projecte de Joan Pons. El segell Bankrobber l'editarà a finals de febrer o a principis de març. En la gravació de l'àlbum, que serà un CD o doble vinil de disset cançons, també hi participa Mau Boada (Esperit!). Tot plegat indica que el 2013 pot ser l'any del músic de Guissona, una de les veus més personals de la música catalana, sobretot des que va publicar Vol i dol (2010).

A l'abril l'inclassificable duo Za! editaran Wanananai , el disc que ha de donar continuïtat a Megaflow (2011). Standstill han activat el micromecenatge per tirar endavant un nou espectacle que han titulat Cénit i per enregistrar un àlbum. I Maria Coma treballa en Celesta juntament amb Metalúdic, el Taller d'Escultura Sonora Baschet de la Facultat de Belles Arts. Maria Coma té encara uns mesos per enllestir un projecte que va guanyar el premi Puig-Porret 2012 i que ha de presentar al setembre al Mercat de Música Viva de Vic.

Altres novetats discogràfiques del 2013 seran el segon disc de La Iaia i els treballs del quintet de pop Bremen i del grup de hip-hop electrònic Macro Bukkake. També hi haurà nous àlbums de Salvaje Montoya, Inspira, Espaldamaceta, Estúpida Erikah, Nico Roig i Joe Crepúsculo, i el retorn dels Gossos. El Guincho s'ha avançat a tothom penjant a la xarxa la mixtape Trances . I Macho, el grup de rock primitiu de Ramon Faura (Le Petit Ramon) publicarà quatre senzills al llarg de l'any.

Col·laboracions

De 'Convergència i Unió' a les cançons de treball d'Isaac Ulam

Una de les sorpreses de la temporada pot ser Convergència i Unió . Aquest és el títol del disc que han enregistrat plegats Ramon Rodríguez (The New Raemon) i Maria Rodés, amb la col·laboració de Martí Sales (Els Surfing Sirles), Clara Vinyals i Marc Clos. La gravació s'ha fet a l'estudi de Paco Loco a El Puerto de Santa María i l'àlbum es publicarà al març. Pel que fa al contingut, inclou cançons amb textos de Pere Calders, Enric Casasses, Martin Crimp i Núria Martínez-Vernis, entre d'altres.

Isaac Ulam, que l'any passat va firmar el notable Murtra , prepara amb José Domingo un disc basat en cançons de treball, havaneres i altres peces d'inspiració tradicional que editarà Bankrobber, el segell que a la tardor tornarà a promoure el Festival Connexions, en què músics de diferents àmbits estilístics preparen plegats repertoris específics per a cada concert.

Novetats internacionals

U2, Depeche Mode, Pearl Jam, Nick Cave, Low i Azealia Banks

El 2012 va ser l'any del retorn de llegendes com Bruce Springsteen, Leonard Cohen i Bob Dylan; de la confirmació del nou soul de Frank Ocean, i de la consolidació del pop oníric de The xx i Beach House. La nova temporada també portarà retorns discogràfics per a les masses. U2 publicaran un nou àlbum, tot i que mantenen el misteri sobre la data i el títol definitius. Una mica més concrets són Depeche Mode, que al maig començaran la gira de presentació d'un nou disc. Altres grups amb novetat discogràfica són Pearl Jam i Queens of the Stone Age.

En un àmbit més alternatiu, Low publicaran al març The invisible way , l'àlbum que ha produït Jeff Tweedy, de Wilco. Arcade Fire han triat James Murphy (LCD Soundsystem) com a productor d'algunes cançons del disc que editaran a finals d'any. El 18 de febrer Nick Cave posarà a la venda Push the sky away i el mateix mes apareixerà per fi el debut llarg d'Azealia Banks, una de les joves promeses de la música negra nord-americana. També hi haurà novetats d'Eels, Edwyn Collins, M.I.A. i Yo La Tengo.

Festivals

Kraftwerk i Pet Shop Boys al Sónar, Blur al Primavera Sound

La crisi posarà a prova els festivals catalans. De moment perilla el De Cajón!, que enguany podria celebrar l'última edició per falta de patrocini. La privatització de la Porta Ferrada condicionarà la continuïtat del festival de Sant Feliu de Guíxols, si més no tal com es coneixia fins ara. En canvi, no és la crisi sinó la sensació d'haver tancat un cicle la raó que explica que el Faraday de Vilanova i la Geltrú s'acomiadi quan acabi la desena edició. I contra la crisi es revolta el BarnaSants, que programa més d'un centenar de concerts entre el 25 de gener i el 14 d'abril. Ara com ara s'ha confirmat un nou festival, l'Strenes, que tindrà lloc a Girona de l'11 al 21 d'abril.

El Sónar i el Primavera Sound, els dos pesos pesants del calendari festivaler, tot just han presentat un petit tast del cartell. El Sónar celebrarà la vintena edició amb un nou xou dels Pet Shop Boys i amb l'espectacle en 3D de Kraftwerk. Del Primavera Sound ja es coneix la participació del grup britànic Blur, que l'any passat va ser un dels protagonistes de la programació musical dels Jocs Olímpics de Londres. I si no canvien les coses, el que no se celebrarà a Barcelona serà el Primavera Club, que aquest any només tindrà com a seus Bordeus i Guimaraes.

stats