85A EDICIÓ DELS PREMIS DE L'ACADÈMIA DE HOLLYWOOD
Cultura 26/02/2013

Somriures i decepcions a la platea del Dolby Theatre

3 min
Somriures i decepcions a la platea del Dolby Theatre

'Amor' porta Michael Haneke a Hollywood i desperta tendresa

Un dels actors a qui Seth MacFarlane va dedicar més floretes diumenge a la nit va ser George Clooney (1) . Però és que Clooney ho té tot: a més de penjar del seu braç una rossa atractiva a cada gala, és la persona nominada a més categories de la història dels Oscars i el segon que s'ha endut dos guardons com a actor i productor (ahir, per Argo ), després que ho aconseguís Michael Douglas.

A la categoria de fites hi ha l'Oscar a la millor cançó per a Skyfall , d' Adele (2) , el primer d'aquesta categoria que aconsegueix un film de la saga 007, que ha fet 50 anys. L'havien acariciat Paul McCartney, Tina Turner i Shirley Bassey, que va sortir a cantar Goldfinger i va posar dempeus el Dolby Theatre (ex-Kodak). És el quart Oscar, en total, que s'endú Bond. L'altra heroïna de la nit es diu Mérida (3) . Hi havia una competència dura, però la princesa de Brave es va endur el premi al millor film d'animació i va tornar a col·locar Pixar al firmament. És l'estudi que ha guanyat més vegades aquesta categoria (ara set premis, quatre dels quals seguits del 2007 al 2010), però el 2012 no havia estat nominat.

Michael Haneke (4) i el seu Amor estaven nominats a cinc premis, un èxit gairebé estrambòtic en la carrera d'un cineasta habitual a Canes. Tot i que no va donar la campanada (l'Oscar a millor pel·lícula) sí que es va endur el merescut i previsible guardó a film de parla no anglesa. L'inquietant director austríac -autor de les punyents La cinta blanca i Funny games - va demostrar que té sentiments en dedicar l'Oscar a la seva dona: "El centre de la meva vida".

L'heroi absent de la gala va ser Rodriguez (5) , cantautor fracassat i ídol de masses a Sud-àfrica, que per no voler emportar-se cap mèrit, va declinar pujar a recollir l'Oscar pel magnífic documental que protagonitza, Searching for sugar man .

Naomi Wats deixa 'Lo imposible' de J.A. Bayona sense estatueta

J.A. Bayona va passejar per la catifa vermella amb un bastó a causa de la lesió que es va fer recollint el Goya el diumenge anterior. Una setmana més tard, no va poder ser: Naomi Watts (1) es va quedar sense estatueta a millor actriu i va deixar Lo imposible sense Oscar. A ella li va arrabassar el premi Jennifer Lawrence i a Paco Delgado -habitual figurinista dels films d'Almodóvar i l'únic espanyol nominat- Anna Karenina li va prendre el de millor vestuari per Los miserables .

J-Law també va arrabassar el premi a la francesa Emmanuelle Riva (2) , protagonista d' Amor , que va ser la nominada i hauria sigut la guardonada de més edat dels premis (85 anys). Jessica Chastain (3) va ser, inevitablement, una altra de les cares tristes de la gala. Estava nominada per segona vegada -l'any passat com a millor secundària per Criades i senyores - i va quedar-se a les portes amb La noche más oscura . Com que la directora Kathryn Bigelow no estava nominada, les possibilitats que la pèl-roja pugés a la tarima semblaven superiors.

Steven Spielberg (4) sap encaixar com ningú els lletjos que li ha fet l'Acadèmia de Hollywood. Té quinze nominacions i tres Oscars. Ahir el fracàs no va ser del nivell d' El color púrpura (onze nominacions, zero premis) però es va quedar amb dos premis de dotze candidatures (disseny de producció i millor actor). Robert De Niro (5) va estar a punt de ser un dels pocs actors trioscaritzats. Nominat set vegades i amb dues estatuetes pel protagonista de Toro salvatge i secundari a El padrí 2, fa més de dues dècades que no guanya premis si no són a tota la carrera. El lado bueno de las cosas , més que la seva cara còmica, ha mostrat el seu cantó tendre, de pare incapaç de comunicar-se. Un paper que l'Acadèmia no va comprar.

stats