Feminisme i DIY d'Azucena Vieites al Box 27

Apropiacionisme autoreferencial i contracultural al Casal Solleric

'Hey baby! Produccions low-fi' d'Azucena Vieites al Box 27./TOLO CAÑELLAS.

La nova proposta del cicle Box 27, comissariat per  Tolo   Cañellas , és ' Hey   baby ! Produccions  low - fi', d' Azucena   Vieites . La mostra en el marc de la segona etapa del cicle es podrà veure al  Casal Solleric, del 26 de juny a l  16 de setembre, just abans de la nit de l'art. Dimarts al matí es presentava la  instal·lació  encara en procés, que  anirà  acompanyada d'una  conferència dimecres, a les 20 h, també al Solleric  sota el títol  " Hey   Baby ! Reflexió  entorn de  l'art des d'un punt de vista feminista i de les polítiques de gènere". Coincidint amb la setmana de  l' orgull  LGTBIQ, el projecte i la conferència formen part de les activitats coordinades per la Regidoria d'Igualtat i de la Regidoria de Cultura.

Vieites  compta amb una llarga trajectòria en el context contracultural. És cofundadora, el 1994, d' Erreakzioa - Reacción , una iniciativa de projectes d'intersecció entre pràctica artística i pensament feminista,  vídeos , fanzins i seminaris duts a terme al desaparegut centre d'art  Arteleku , a Sant Sebastià. A més de la pràctica artística, amb la qual  ha participat  en exposicions  al Reina Sofia, al MUSAC i al Museu San Telmo , és  professora   associada de les facultats de Belles Arts de la Universitat Complutense de Madrid i de la Universitat de Salamanca.

L'exposició al  Box 27  és autoreferencial, a partir d'una peça prèvia, amb tècniques  low-fi originària  del punk dels setanta, el dadaisme, el surrealisme, el situacionisme i els moviments socials com el feminisme, ha construït una instal·lació ' site   specific' per a la vitrina. L'eclosió de l'artista va ser als anys noranta, en què treballava amb fotocòpies, cartolines a partir de fotografies antigues i posteriorment sobre obra original. Estratègies i usos domèstics per produir, que  connecten  amb la memòria estètica i la relacionen amb el  moment present.

Recentment l'artista ha il·lustrat  el llibre germinal " Mother camp. Un estudio de  los   transformistas   femeninos  en  los   Estados   Unidos ", d'Esther Newton, publicat el 1972 i traduït  i editat per María José  Belbel el 2018. Es tracta d'un text de referència per a la teoria 'queer' i tan rellevant com Judith   Butler, fins ara només havia estat editat en anglès.

La reivindicació i el qüestionament de les identitats estables i  monolítiques , per la normalització de la diversitat de gènere, és una qüestió transversal de les distintes administracions balears. Al Casal Solleric mateix també es pot veure l' exposició del col·lectiu El Palomar . Així mateix, Lucía Segura, directora general d'Igualtat, anima a la participació a la manifestació i a la revetlla del dia 28 per l'orgull LGTBIQ.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF