Cultura 26/06/2018

Feminisme i DIY d'Azucena Vieites al Box 27

Apropiacionisme autoreferencial i contracultural al Casal Solleric

M. J. Ribas
2 min
'Hey baby! Produccions low-fi' d'Azucena Vieites al Box 27./TOLO  CAÑELLAS.

PalmaLa nova proposta del cicle Box 27, comissariat per Tolo Cañellas, és 'Hey baby! Produccions low-fi', d'Azucena Vieites. La mostra en el marc de la segona etapa del cicle es podrà veure al Casal Solleric, del 26 de juny al 16 de setembre, just abans de la nit de l'art. Dimarts al matí es presentava la instal·lació encara en procés, que anirà acompanyada d'una conferència dimecres, a les 20 h, també al Solleric sota el títol "Hey Baby! Reflexió entorn de l'art des d'un punt de vista feminista i de les polítiques de gènere". Coincidint amb la setmana de l'orgull LGTBIQ, el projecte i la conferència formen part de les activitats coordinades per la Regidoria d'Igualtat i de la Regidoria de Cultura.

Vieites compta amb una llarga trajectòria en el context contracultural. És cofundadora, el 1994, d'Erreakzioa-Reacción, una iniciativa de projectes d'intersecció entre pràctica artística i pensament feminista, vídeos, fanzins i seminaris duts a terme al desaparegut centre d'art Arteleku, a Sant Sebastià. A més de la pràctica artística, amb la qual ha participat en exposicions al Reina Sofia, al MUSAC i al Museu San Telmo, és professora associada de les facultats de Belles Arts de la Universitat Complutense de Madrid i de la Universitat de Salamanca.

L'exposició al Box 27 és autoreferencial, a partir d'una peça prèvia, amb tècniques low-fi, originària del punk dels setanta, el dadaisme, el surrealisme, el situacionisme i els moviments socials com el feminisme, ha construït una instal·lació 'site specific' per a la vitrina. L'eclosió de l'artista va ser als anys noranta, en què treballava amb fotocòpies, cartolines a partir de fotografies antigues i posteriorment sobre obra original. Estratègies i usos domèstics per produir, que connecten amb la memòria estètica i la relacionen amb el moment present.

Recentment l'artista ha il·lustrat el llibre germinal "Mother camp. Un estudio de los transformistas femeninos en los Estados Unidos", d'Esther Newton, publicat el 1972 i traduït i editat per María José Belbel el 2018. Es tracta d'un text de referència per a la teoria 'queer' i tan rellevant com Judith Butler, fins ara només havia estat editat en anglès.

La reivindicació i el qüestionament de les identitats estables i monolítiques, per la normalització de la diversitat de gènere, és una qüestió transversal de les distintes administracions balears. Al Casal Solleric mateix també es pot veure l'exposició del col·lectiu El Palomar. Així mateix, Lucía Segura, directora general d'Igualtat, anima a la participació a la manifestació i a la revetlla del dia 28 per l'orgull LGTBIQ.

stats