Crítica de música
Cultura 06/02/2020

Sinuositats eslaves a L'Auditori

Una gran vetllada amb el David Oistrakh String Quartet

Jaume Radigales
2 min
El David Oistrakh String Quartet en una imatge d'arxiu

David Oistrakh String Quartet

L'Auditori. 5 de febrer

La vida musical a L’Auditori té, ara per ara, dues potes sòlides: el cicle de música antiga i el de cambra. Ambdós ens provoquen no poques alegries, i l’actuació del quartet de corda que du el nom del gran David Oistrakh n'ha estat una. Ja sobre el paper, l’incentiu era evident gràcies als quatre noms integrants del programa: Txaikovski, Xostakóvitx, Borodín i Bartók. Veus eslaves (magiars en el cas de Bartók) interpretades amb la sinuositat dels membres de la formació de cambra, Andrey Baranov i Rodion Petrov (violins), Fedor Belugin (viola) i Alexey Zhilin (violoncel).

Si bé l’arrencada del Quartet núm. 1 en re major de Txaikovski no va tenir la melangia que demana, sí que almenys va gaudir d’un fraseig quasi mozartià, propi dels gustos musicals de l’autor d’El Trencanous. En canvi, la fogositat (mai millor dit) de l'scherzo (“con fuoco”, indica Txaikovski a la partitura) va ser plenament convincent.

La veritat musical de la vetllada es va desplegar al llarg i ample del vuitè quartet de Xostakóvitx, amb la seva sagnant sinceritat en els tres (de cinc!) moviments lents de la composició: largo inicial magnífic en el diàleg violoncel-viola i esplèndid desenvolupament posterior.

El re major es va imposar de nou en una pàgina de caire alliberador, com ara el segon quartet de Borodín, que inclou un dels nocturns (andante) més esponjosos de la literatura cambrística de tots els temps, escrit sobre una tonalitat optimista com és la major. Un cop més, l’entesa entre els membres de l'Oistrakh va ser total.

Finalment, les Danses folklòriques hongareses de Béla Bartók van acabar de reblar el clau d’una vetllada estimulant, allunyada del glamur dels grans concerts però amarada d’unes ganes de fer música tan sinceres com de brillants resultats. La veritat és que fan molta falta.

stats