PROPOSTA CULTURAL
Cultura 19/10/2016

La Simfònica enceta la temporada amb la mezzosoprano M. José Montiel

Més música, teatre, presentacions de llibre, cinema, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
13 min

­­­­­­­­

Orquestra Simfònica Illes Balears / Música

Auditòrium de Palma (passeig Marítim, 18. Palma) / 20 h
La premi Nacional de Música, María José Montiel, actuarà amb la Simfònica.

L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears comença la nova temporada 2016 / 2017 amb la 'Tercera Simfonia' de Mahler i la mezzosoprano María José Montiel (premi Nacional de música 2015). Aquesta nova temporada reflecteix la seva vocació per arribar a tothom i la voluntat d’oferir qualitat, a través de 15 programes que van des del classicisme fins al segle XXI. S’interpretaran obres que van des de Beethoven fins a Stravinsky, passant per Mahler, Bruckner i Piazzola; apostant també per la creació que sorgeix a les Illes donant suport a compositors com Carme Fernàndez Vidal, Antoni Parera Fons i Roman Alis.

‘El primer Porcel i la suggestió del món mariner’ / Conferència

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / 19 h

Carles Cabrera, crític literari, proununcia la conferència ‘El primer Porcel i la suggestió del món mariner’. La xerrada analitza els aspectes de vinculació amb l'illa i amb la mar de les novel·les ‘La lluna’ i el 'Cala Llamp' (1963) i ‘Els argonautes’ (1968), pertanyents a la primera etapa porcel·liana.

‘Matilde Pompas’ / Contacontes i taller

Biblioteca de Son Sardina (camí de Passatemps, 123. Palma) / 17.30 h
‘Matilde Pompas’.

Matilde, des de molt petita, sabia que volia fer bombolles de sabó. I com més en pogués fer, millor. Després d'estudiar molt, se’n va convertir en una experta. Sabia fer bombolles d'abric, de so, fortes... I un dia va decidir protegir amb elles un nin...

‘Ramon Picó i Campanar i el seu temps (1848-1916)’ / Jornada d’estudis

Bilblioteca de Can Llobera (plaça Vella, 7. Pollença) / 17 h
‘Ramon Picó i Campanar i el seu temps (1848-1916)’.

Pollença acull aquestes jornades al voltant de la figura i l’obra de l’escriptor de la Renaixença catalana Ramon Picó i Campamar, que fou proclamat Fill Il·lustre de la ciutat el 21 de desembre de l’any 1900 i on té un carrer amb el seu nom. Ramon Picó i Campamar (Pollença, Mallorca 1848 - Barcelona 1916) fou un escriptor mallorquí. De família humil, el 1859 partí amb la família a Barcelona. Fou un dels fundadors de la Jove Catalunya, que presidí el 1873, i de l'Acadèmia de la Llengua Catalana (1881); col·laborà a la Renaixença, i ja des del 1867 participà en els Jocs Florals de Barcelona, on fou premiat en els anys 1867, 1868, 1871, 1873, 1874, 1884 i 1885, quan fou nomenat mestre en Gai Saber. Del 1900 al 1902 presidí el Centre Excursionista de Catalunya i l'Ateneu Barcelonès. Com a poeta va compondre romanços històrics, escrits d'antuvi en un llenguatge arcaic, però influïts per les cançons populars narratives, i amb els quals aconseguí una considerable qualitat. Traduí al català la 'Cançó de l'Espasa' del poeta alemany Theodor Körner (1791-1813).

‘La sonrisa etrusca’ / Tertúlia narrativa

Llibreria Lluna (carrer General Riera, 68. Palma) / 19 h
‘La sonrisa etrusca’.

Comencen les tertúlies de narrativa a la llibreria Lluna. En aquesta primera trobada es comentarà ‘La sonrisa etrusca’, de José Luis Sampedro, novel·la que narra la història d'un vell camperol calabrès que arriba a la casa dels seus fills a Milà per sotmetre's a una revisió mèdica. Allà descobrirà la tendresa a través de la figura del seu nét i també l'amor d'una dona que il·luminarà l'etapa final de la seva vida. La tertúlia estarà guiada per Rosa Bonnín.

‘Zooscòpia’ i ‘El llibre dels disbarats’ / Presentació i lectura poètica

Embat (passatge del papa Joan XXIII, 5. Palma) / 19 h
‘Zooscòpia’ i ‘El llibre dels disbarats’.

Presentació i lectura poètica de ‘Zooscòpia’ de Miquel Àngel Llauger i ‘El llibre dels disbarats’ d’Edward Lear, traduït per Miquel Àngel Llauger. Hi intervindran l’autor, Miquel Àngel Llauger i l’actriu Maria Rosselló, que en recitarà els poemes.

‘Acorar’ / Teatre

Teatre Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89. Palma) / 21 h
'Acorar', de Toni Gomila

‘Acorar’, de Produccions de Ferro, és una reflexió sobre la identitat col·lectiva dels pobles, sobre què és allò que ens defineix, què és allò que fa que –encara– existeixi la nostra comunitat. El text pren com a excusa narrativa la descripció d’una jornada de matances a Mallorca. I d’aquí el títol de l’espectacle. La d’acorar era una feina reservada al més expert, perquè no és gens senzilla de fer, i avui dia ben pocs en saben. A partir d’un minúscul fet casolà, s’ofereix una visió universal que provoca una reflexió en l’espectador sobre el seu món més íntim. S’arribarà a la secreta intimitat de cada un perquè allò que s’ofereix és universal.

‘L’objecte sonor: 60 anys de grafisme musical a Mallorca’ / Presentació de llibre

Centre Cultural la Misericòrdia (plaça de l’Hospital, 4. Palma) / 19 h
Cartell de l'exposició 'L'objecte sonor. 60 anys de grafisme musical a Mallorca'

Presentació del llibre ‘L’objecte sonor. 60 anys de grafisme musical a Mallorca’, en què es repassen, a través de més de 300 portades de discos fets a Mallorca, els canvis socioculturals ocorreguts a l’illa des del 1956 fins a l’actualitat. Presentaran la publicació Francesc Miralles, vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, i Francesc Bonnín, responsable de l’ASIM. A més, hi assistiran l’historiador Tomeu Canyelles, la fotògrafa i artista visual Aina Climent i el grafista i director d’art Tomeu Mulet, autors del llibre, a més de tres de les figures més actuals del grafisme musical illenc: Alexandre Coll (The Wheels, Pujà Fasuà), Clàudia Gómez (Pistola, Tènia, Enjoint) i Joan Roig (Shenobi, Saïm, Jorra i Gomorra).

‘Entrevistes sobre les Arts Visuals a Mallorca 2015’ / Presentació de llibre

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / 19.30 h
‘Entrevistes sobre les Arts Visuals a Mallorca 2015’.

Amb la intenció d'establir un estat de la qüestió en el panorama local de la creació i la promoció de les arts visuals durant el 2015, tot just abans de les eleccions autonòmiques del mes de maig, es va dur a terme una sèrie d'entrevistes amb diferents agents actius, com a representants dels seus respectius sectors: artistes, galeristes, gestors i periodistes. L'objectiu és traçar un mapa de mancances i possibles solucions, a dia d'avui, i recollir les declaracions dels entrevistats en un document redactat amb conclusions sobre punts de vista comuns i divergències. Els participants del cicle d'entrevistes són Mercedes Estarellas, Guillermo Rubí, Cristina Ros, Marta Pujades, Xavier Fiol, Pilar Ribal, Fernando Gómezdelacuesta, Pepe Llambías, Magdalena Aguiló, M. Elena Vallés, Nacho Jiménez i Laura Jurado. Presentaran la publicació Tina Codina, gerent de Tres Serveis Culturals, i les autores, Magda Albis i Pilar Rubí.

‘L’avenir’ / Cinema

Club Pollença (plaça Major, 10) / 20.30 h
‘L’avenir’.

Nathalie és professora de filosofia en un institut. Té prop de setata anys i de cop i volta és abandonada pel seu home i es trobarà completament tota sola, fet que farà que es replantegi tota la seva vida.

‘Titán’ / Exposició

Sa Quartera Centre d’Art (plaça de la Quartera, s/n. Inca) / Fins a l’1 de novembre
‘Titán’.

Paco Cañabate en l’actualitat viu i treballa a Palma. Autodidacte i interessat en el mitjà fotogràfic des de l’adolescència, és un dels principals exponents de la fotografia documental i del reportatge social a Mallorca. Els efectes de la globalització a les ciutats i la pèrdua de la seva identitat (sèrie ‘Yankiland’), l’autoretrat i la seva relació amb el context (‘Titan’) o l’experimentació amb la tècnica digital són temàtiques desenvolupades als seus projectes a llarg termini, en els quals utilitza tant la fotografia analògica com la digital, en un procés d’indagació del dins i el fora.

‘Naturals’ / Exposició

Auditori d'Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca, 3) /Fins al 4 de novembre
‘Naturals’.

Exposició de fotografia en què Miquel Àngel Dora mostra la seva visió més íntima i personal de la natura en sèrie d’exquisides propostes, resultat d’anys de treball.

‘Jóvenes refugiados: salir del exilio’ / Exposició

Sala Municipal d'Exposicions Espai Xec Coll (C/ Seminari, 5 de Ciutadella) / Fins al 26 d’octubre
‘Jóvenes refugiados: salir del exilio’.

El Comitè Espanyol d'ACNUR i de la Universidad Internacional Menéndez Pelayo presenten l’exposició ‘Jóvenes refugiados: salir del exilio". Aquesta mostra fotogràfica que reflecteix la vida dels adolescents als camps de refugiats i les diverses activitats que s'hi fan. Cada grup de fotografies pot anar acompanyat d'objectes reals relacionats amb les activitats que mostren les fotos.

‘Abstraccions’ / Exposició

6A Galeria d’Art (carrer de la Puresa, 8. Palma)
‘Abstraccions’.

Un cop més 6A Galeria d’Art presenta un projecte col·lectiu entorn d'un mateix llenguatge: l’abstracció. L’obra dels artistes Lola Berenguer (Almeria, 1965), Ramon Canet (Palma, 1950), Maria Carbonero (Palma, 1956), Joan Cortés (Pollença, 1963), Pablo L. Martínez (Cuba, 1961), Fernando Pagola (Sant Sebastià, 1961) i José María Yturralde (Cuenca, 1942) dóna forma a l’exposició. Obra gràfica original, escultura i pintura conviuen per exposar un diàleg sense interferències. 6A Galeria d’Art ha confeccionat aquest projecte amb clares referències al passat i al present. No ha estat fàcil encaixar en els més de 200 metres quadrats d’espai l’obra de set artistes, comptant més d’una peça per artista en alguns dels casos, però el vincle formal entre l’obra dels set creadors ha generat un projecte del tot complet i equilibrat.

'Trans-Estàtua' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 8 de gener
L'escultura penjant 'Trajectòria' és la peça principal de l'exposició.

L'exposició 'Trans-Estàtua', d’Ana Laura Aláez, està formada per 'Trajectòria' ('like gold and faceted #1'), una peça d'alumini i barra d'acer inoxidable que penja del sostre, just devora de la sala Gabinet; cinc maquetes de les peces de la sèrie 'Trajectòria', que mostren xapes doblegades i aixafades a petita escala (quatre de les quals han estat realitzades en una mida més gran per Ana Laura Aláez); i el vídeo 'Trans-Estàtua', realitzat a la mateixa sala expositiva amb la ballarina Amèlia Llop.

‘Los comunes’ / Exposició

Galeria Kewenig (carrer de Sant Feliu) / Fins al 19 de novembre
‘Los comunes’.

La proposta de Marcelo Viquez té la forma d’un taller d’eines aparentment inútils i d’una sitja per emmagatzemar armes que no maten ni fereixen, i d’una porció d’aire on ondegen banderes que no representen res ni a ningú. El que Marcelo vol manifestar és que en el fons tot és així, encara que si la inutilitat servís per a qualque cosa, no per això deixaria de ser inútil. I la inutilitat serveix per a molt. Una arma que mata és una obvietat estúpida, com una urna a la qual es pot ficar una papereta de vot. És obvi, estúpid, idiota que es cregui que l’eina correspon al seu paper, i que això no obstant la seva activació no tingui les conseqüències que podrien esperar-se. A veure si allò que és inútil de veres és el taller.

‘Aúpa’ / Exposició

Galeria Fran Reus (passeig de Mallorca, 4. Palma) / Fins al 15 de novembre
L'obra de Del Amo.

La galeria Fran Reus acull l'exposició individual 'Aúpa', de l'artista extremenya Ana H. del Amo. L'artista presenta una obra de colors lluminosos i formes que es neguen a ser classificades.

'Re-Action. Genealogia i contracanon' / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 30 d’octubre
La intervenció de Teresa Matas a l'exposició 'Re-Action. Genealogia i contracànon'

'Re-Action, Genealología y contracanon' neix a partir de quatre fotografies històriques de Duchenne de Boulogne, August Sander, Eugène Atget i Maurice Guibert i el que fa "és pertorbar el règim de representació de l'obra original, és a dir, rompre el marc de l'autor per entrar en un joc d'apropiacions infinites en el qual altres artistes es van apoderant de l'obra prèvia de l'artista", assenyala Inés Marful, artista i comissària de l'exposició. La mostra recull un dominó d'estètiques encadenades fins a l'eternitat. De moment, són més de quaranta artistes, dones, les que participen en aquest projecte, i "tal vegada estam parlant del desembarcament més gran d'artistes internacionals que s'ha registrat fins ara a l'illa", recalca Marful. Totes són obres femenines que giren al voltant d'un projecte horitzontal mitjançant una poètica transversal, en què l'autoria és la de 40 creadores que estan lluitant des d'una posició ideològica i intentant traslladar des de l'àmbit plàstic a l'àmbit públic la discriminació de la dona.

'La Brecha, arquitecturas del todo y de la nada' / Exposició

Aba Art Lab (plaça de la Porta de Santa Catalina, 21) / Fins al 5 de desembre
'La Brecha, arquitecturas del todo y de la nada'.

La galeria Aba Art Lab acull l'exposició de l'artista Mercedes Laguens 'La Brecha, arquitectecturas del todo y de la nada'. En la mostra Laguens investiga el crui com l'obertura que permet l'entrada de la llum, el precís moment que el material es romp per donar pas a la claror. Així, l'obra explora les noves realitats, aquelles que necessiten cruis per rompre l'ordre establert.

‘Coloreando las sombras’ / Exposició

Maneu Galeria d’Art (carrer dels Moncades, 3. Palma) / Fins al 31 d’octubre
'Coloreando las sombras'.

Feia trenta anys que Gustavo no exposava en una galeria de Palma. Des d’aquest exili, torna a la galeria que va exhibir les seves obres per primera vegada. Maneu Galeria d’Art torna a oferir la possibilitat de compartir un moment d’agradables emocions amb la seva obra. Més enllà dels seus grotescs i erràtics personatges i situacions, en les seves obres flueix una espontaneïtat molt treballada, d’aparent senzillesa. Un equilibri de composició, una maduresa creativa i una recognoscible paleta de colors a la qual ha arribat al llarg de més de cinquanta anys de professió i que li confereix un estil propi que només poden assolir els grans artistes. I aquesta estranya, senzilla i absurda bellesa no és res més que el fruit d’una ètica personal del compromís amb la seva feina i a la vegada compromís amb una societat a la qual vol aportar la seva riquesa estètica i la solidaritat amb els més desfavorits.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017
'Joan Miró. Mirades a la col·lecció'

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

‘El passat i el present’ / Exposició

Museu Modernista Can Prunera (c/ de la Lluna, 86-90. Sóller) / Fins al 30 d’octubre
‘El passat i el present’.

El Ferrocarril de Sóller i la Fundació Tren de L’Art organitzen l’exposició ‘El passat i el present’ de Toni Garau emmarcada dins la V edició de Fills de la Serra. ‘El passat i el present’ és una exposició en la qual es reinterpreta la utilització d’un material amb història, convertint-lo en element principal d’una col·lecció d’obres d’art; paral·lelament, es presenta una part de la història de Mallorca que, de manera artística, es perllonga en el temps fins a aquest mateix instant. El passat i present de les coses que ens envolten, a vegades tan rutinàries que esdevenen insignificants, plasmat en el passat i el present del fil de les fàbriques de Sóller: el passat i present d’un objecte, d’una situació o d’una vivència no estan definits, sinó que van traçant el seu camí en el transcurs de la vida. Deixa el temps passat i té cura del present, perquè hi viuràs la resta de la teva vida.

'Antoni Vives Escudero (1859-1925) col·leccionista, arqueòleg i acadèmic' / Exposició

Museu de Menorca (plaça del Pla del Monestir, s/n. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
'Antonio Vives Escudero'

El Museu de Menorca inaugura aquesta mostra que vol posar en valor la figura d'aquest menorquí pioner en camps com la numismàtica i la investigació històrica. El menorquí Antoni Vives Escudero va reunir una de les millors col·leccions d’objectes arqueològics i es va dedicar de manera incasable a la investigació en els àmbits de l’arqueologia i la numismàtica. Després de la seva mort, la seva vídua va cedir al Museu de Menorca part de la seva col·lecció, que contenia, entre d’altres, molts objectes procedents de Menorca, bé fruit de les seves excavacions arqueològiques a l’illa, bé gràcies a donacions o compres. En aquests col·lecció hi havia també objectes de procedència molt diversa, assíria, egípcia, grega, ceràmica xinesa, cartografia, monedes islàmiques... Peces que ens donen una visió de les inquietuds del nostre protagonista.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
Baltasar Porcel

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats