FESTIVAL TEMPORADA ALTA
Cultura 29/11/2011

Sergi López explora la naturalesa humana

L'actor Sergi López torna al teatre i al festival Temporada Alta després de l'èxit de Non solum. L'aventura es titula 30/40 Livingstone i hi planteja grans preguntes existencials amb humor i mala bava.

Laura Serra
3 min
Sergi López explora la naturalesa humana

BARCELONA.Al contrari que a la majoria d'actors, a Sergi López li agrada interpretar gent normal, ni bojos ni reis. I gaudeix, sobretot, en el procés de creació d'una obra, més que en la simple interpretació. Ara que el cinema li deixa temps lliure -tot i que al seu currículum hi comptabilitzem set pel·lícules rodades el 2011, totes estrangeres, per descomptat- ha tornat a la sala d'assaig amb el seu últim còmplice, Jorge Picó, per inventar-se un altre artefacte escènic. L'últim, Non solum, era un tour de force contra ell mateix, un monòleg extremadament divertit que va estrenar el 2005 al Temporada Alta i amb el qual ja ha fet més de 300 funcions, a més de dues temporades a Barcelona.

El nou muntatge es titula 30/40 Livingstone i el protagonitza, esclar, un tipus normal: "És un home contemporani, que xerra molt, que no pot parar de produir paraules per al Facebook i el Twitter, que sap qui és la Merkel i que no està a gust com està, que vol canviar de lloc -expliquen a duo López i Picó-. Per això se'n va a la natura, que representa una Arcàdia, i allà es troba amb un animal". L'animal és Jorge Picó, amb unes banyes de cèrvol. El joc teatral està servit.

"És un espectacle d'humor, tenis i antropologia", adverteixen. D'antropologia, perquè "el teatre sempre va darrere el misteri de qui és l'ésser humà", assegura López. De tenis, diuen, "perquè tot i que ens importa un rave, el tenis ens aporta unes regles, com ara vestir de blanc, fer silenci i menjar maduixes; són regles que no se sap qui les posa, quines són absolutes i quines poden ser dinamitades", expliquen els dos actors. I, finalment, és un espectacle d'humor, "perquè tot és en conya", aclareixen. "La nostra única regla és arribar a l'espectador amb lleugeresa".

D'aquesta manera es pot entendre l'enigmàtic títol. 30/40 ens situa en un partit de tenis, "en el moment en què estàs a punt de perdre-ho tot, com passa ara, com li passa al Barça, o bé en què pots empatar i remuntar", deia ahir Picó. El Livingstone es refereix a l'aventurer -a l'explorador David Livingstone, suposo- que arriba a un lloc desconegut i es fa preguntes que ressonen al cervell del públic.

Paraula contra gest

En aquesta ocasió, els dos actors, autors i directors de l'obra, volien aparèixer junts a escena, però hi tenen dos plans diferents: primer, perquè López és l'únic que parla mentre Picó li torna els seus envits dialèctics només amb el gest -n'és expert: va treballar amb Philippe Genty a Voyageur inmobile-; i segon, perquè l'animal és només un holograma, una imatge mental del personatge, invisible a l'ull humà. "Això de mirar un ésser humà com si fos un nyu en perill d'extinció fa que et vegis a tu mateix. L'espectacle parla del que veus i de com ho interpretes tu amb certa distància", diu l'actor. Sergi López ja avisa: "No som Faemino i Cansado o Esteso i Pajares", ens reconforta.

El festival Temporada Alta va ser l'origen d'aquest duo creatiu. Per això ara, amb un nou muntatge en cartera, han decidit estrenar-lo a Girona, en concret al Teatre de Salt, on ja han hagut d'ampliar funcions, de l'1 al 6 de desembre. Ja tenen emparaulats bolos per tot Catalunya i és possible que acabin fent temporada a Barcelona, "si agrada". L'èxit del Non solum sens dubte ha marcat unes expectatives altes: "Aquest és un espectacle menys fragmentat, hi ha una història argumental, tot i que sigui d'un marcianisme militant. Però té en comú el mateix paio, amb el mateix accent i la mateixa panxa". Vaja, un tipus normal.

stats