EL PROCÉS SOBIRANISTA AL CINEMA
Cultura 06/03/2013

'Quan convé seguem cadenes', el film de ficció sobre la independència

Xavi Serra
2 min
'Quan convé seguem cadenes', el film de ficció sobre la independència

Barcelona.La independència de Catalunya és el material dramàtic més de moda en el cinema català. Després de l'espectacular arrencada de la campanya de micromecenatge del documental L'endemà d'Isona Passola -221.760 euros en només 29 dies, un fet que l'ha convertit en la campanya de crowdfunding amb més èxit d'Europa-, ahir es va presentar a Barcelona el vídeo promocional de Quan convé seguem cadenes , la pel·lícula amb què Antoni Verdaguer vol aproximar-se al tema de la independència des de la ficció.

Per al vídeo promocional, Verdaguer ha rodat escenes amb intèrprets com Txe Arana, Toni Albà, Fermí Fernandes, Quim Masferrer i Miquel Sitjar, un material que no necessàriament formarà part de la pel·lícula. Amb la idea que s'hi puguin reflectir ciutadans d'àmbits molt diversos, el guió de Quan convé seguem cadenes -escrit pel mateix Verdaguer amb el guionista Manel Bonany i el periodista Salvador Cot- tindrà una estructura coral en la línia de Vides creuades i Crash , amb alguns tocs de thriller .

Segons el cineasta, a la pel·lícula es faran "propostes sobre com haurien d'anar les coses" perquè arribés la independència. L'escenari dramàtic de la pel·lícula és un "estira-i-arronsa" entre Catalunya i el govern espanyol, i, en aquest context, es produeixen un seguit de "desobediències civils i accions solidàries" que porten la societat civil a empènyer Catalunya cap a la independència.

El director de La teranyina i del documental guardonat amb el premi Gaudí Jordi Dauder, la revolució pendent aposta decididament per la ficció per abordar la qüestió independentista. "La manera més fàcil d'arribar a qui no estigui convençut del procés d'independència no és un documental amb gent que s'explica molt bé i uns gràfics, sinó una ficció entretinguda", assegura Verdaguer. "El documental és per a la gent que ja sap què vol".

Micromecenatge popular

Com L'endemà , el projecte de Verdaguer també ha iniciat un procés de finançament privat, una campanya de micromecenatge dirigida a la societat civil catalana. Tot i que es demanaran ajudes a la Generalitat i a TV3, per tirar endavant el projecte necessitarà que una part important del pressupost sigui aportada per donants populars a través de l'associació cultural sense ànim de lucre Independència 2014. Verdaguer espera que en un termini de tres mesos puguin aconseguir el finançament i rodar durant el juny i el juliol per estrenar la pel·lícula l'11 de setembre vinent. Una particularitat de la campanya de Quan convé seguem cadenes és que no passa per cap plataforma de micromecenatge, sinó per la pàgina web de l'associació: www.independencia2014.cat .

stats