DESCOBERTA ARQUEOLÒGICA
Cultura 12/09/2011

Els secrets soterrats dels gladiadors

Isaac Lluch
3 min
Imatges de la reconstrucció virtual de les instal·lacions de l'escola de gladiadors de Carnuntum.

BerlínGladiatori, ad arma! Fa uns 1.700 anys, a 40 quilòmetres de l'avui capital austríaca, Viena, no tots els homes forçuts dirigits pels romans es preparaven per lluitar contra els bàrbars. També n'hi havia destinats a entretenir els 50.000 habitants de Carnuntum, la capital de la regió romana de Panònia. Com s'entrenaven per jugar amb la mort? Com s'alimentaven? Què els passava pel cap quan es trobaven enmig de l'arena davant de milers d'espectadors? Ja hi ha molts estudis sobre la qüestió, però en els últims dies s'ha entrat en una nova dimensió. Gràcies a l'última tecnologia d'un radar de penetració subterrània, un grup d'experts de l'Institut Ludwig-Boltzmann de Prospecció Arqueològica i Arqueologia Virtual de Viena ha descobert una enorme escola per a gladiadors que està soterrada.

La sensacional troballa permet revelar detalls de la vida d'aquests lluitadors en esclavitud. El complex de Carnuntum, des d'on l'emperador Marc Aureli va liderar les ofensives contra les tribus germàniques dels límits septentrionals del Danubi, té la magnitud de les famoses escoles de Roma o Pompeia. Fa uns 11.000 m i, segons destaca l'arqueòleg Franz Humer, és el centre d'entrenament de gladiadors més ben conservat de l'era romana.

Des del 1996 es tenia coneixença d'estructures rellevants enterrades a l'antiga Carnuntum, però els mètodes de prospecció no eren llavors tan bons com ara, quan gràcies a un radar monitoritzat amb multiantenes s'han pogut captar imatges sota terra tan precises que ni tan sols es contempla iniciar cap excavació. La reconstrucció de les instal·lacions està avalada per l'Institut Ludwig-Boltzmann i per altres experts del Museu Central Romanogermànic de Magúncia.

"Fins i tot es manté clavat un pal al bell mig de l'arena. Altres arqueòlegs han trobat forats on s'erigien aquests pals, però aquí tenim tota la fusta ben conservada", s'entusiasma Humer per reforçar l'excepcional exactitud de les investigacions. Segons està documentat des del segle IV per Vegetius, aquesta mena de pals servien als lluitadors per simular l'enfrontament contra un oponent. Sota els camps de Carnuntum tot recorda el Ludus Magnus, l'escola de gladiadors pròxima al Colosseu romà. Al mig del complex descobert a Àustria hi ha una plaça d'entrenament d'uns 19 metres de diàmetre amb tribunes de fusta per a espectadors. No hi faltava gairebé res per a la preparació dels lluitadors: fins i tot tenien una mena de gimnàs cobert en què hi havia calefacció durant els freds hiverns. El georadar també revela un departament administratiu, una zona de banys amb una gran piscina i els petitíssims dormitoris de tot just 5 m per a cadascun de la quarantena de gladiadors que hi vivien.

La necessitat de gladiadors devia ser gran, ja que a Carnuntum hi havia dos amfiteatres, un per a l'entreteniment de les tropes militars i l'altre, més a prop de l'escola, per satisfer les ganes de jocs sagnants de la població civil.

Un cementiri per als lluitadors

Enfrontats a animals salvatges o a altres gladiadors, els alumnes de l'escola no aguantaven de mitjana més de quatre o cinc combats, explica el responsable de l'Institut Ludwig-Boltzmann, Wolfgang Neubauer. Hi van morir molts, si s'ha de jutjar pel cementiri localitzat prop de l'escola i que està apartat del camp sant on s'enterraven la majoria de morts de Carnuntum. Els costosos sepulcres que s'aprecien prop del centre d'entrenament de gladiadors remet al fet que, per bé que tenien estatus d'esclaus, molts d'aquests lluitadors arribaven a ser famosos pel seu instint de supervivència a l'arena.

Tot i l'espectacularitat històrica del que hi ha sota terra, Humer i el seu equip no estan gens temptats d'excavar, sinó al contrari. Ja estan pensant a construir un model d'escola a escala real de l'escola descoberta. De moment s'ha desenvolupat una aplicació per a telèfons mòbils per a qui la vulgui visitar virtualment. Turisti, ad arma!

stats