Salman Rushdie manté "el sentit de l'humor intacte"

Zafar Rushdie confirma que el seu pare evoluciona favorablement i que ja no necessita respiració assistida

2 min
Salman Rushdie en una imatge d'arxiu del 2019.

BarcelonaSalman Rushdie pot parlar i ja no necessita respiració assistida. "Ha començat el camí cap a la recuperació", ha dit aquest diumenge el seu agent, Andrew Wylie, en un correu electrònic enviat a l'agència Reuters. Per tant, les males notícies que el mateix Wylie havia anunciat divendres ja no són tan dolentes. Tanmateix, serà un procés "llarg" perquè "les ferides són greus, però el seu estat evoluciona favorablement". Rushdie continua ingressat en un hospital d'Erie (Pennsilvània), on va ingressar divendres amb diverses ferides provocades per deu ganivetades.

Zafar Rushdie, fill de l'escriptor, ha compartit a Twitter un comunicat en nom de la família en què explica que "el pare continua en estat greu a l'hospital, on està rebent tractament mèdic extensiu", però que el seu "sentit de l'humor està intacte". "Estem immensament alleujats que ahir [dissabte] li fos retirat el respirador i l'oxigen addicional i pogués dir algunes paraules", afegeix el comunicat. Zafar Rushdie també agraeix tot el suport rebut, així com l'ajuda de les persones que van defensar el seu pare de l'atac i que van fer-li els primers auxilis, la policia i els metges que l'han atès. Igualment demana "paciència" i que es respecti la intimitat de la família.

Salman Rushdie va ser atacat divendres a l'inici d'un acte cultural al Chautauqua Institute, a l'estat de Nova York, en què també va ser ferit, però sense gravetat, Henry Reese, el fundador de City of Asylum, una organització sense ànim de lucre que dona suport a escriptors perseguits.

L'atacant és Hadi Matar, un home de 24 anys nascut als Estats Units, fill de família libanesa i resident a Fairview (Nova Jersey). Matar va ser detingut just després de l'atac. El fiscal del comtat, Jason Schmidt, li ha imputat càrrecs d'intent d'assassinat en segon grau i agressió. L'acusat, que s'ha declarat "no culpable", està detingut sense fiança. El tribunal li ha assignat un advocat d'ofici, Nathaniel Barone.

El fiscal està en contacte amb la Fiscalia de Nova Jersey, per "compartir informació" i perquè els ajudin a "comprendre millor la planificació i la preparació" de l'atac per poder determinar si cal presentar-hi més càrrecs. Se sap que Matar va arribar a Chautauqua en autobús i que va pagar l'entrada per assistir a l'acte de Rushdie. Segons va explicar la policia estatal de Nova York divendres, Matar havia mostrat a les xarxes socials simpatia per l'Iran i per la Guàrdia Revolucionària Islàmica. Va ser l'aiatol·là iranià Ruhollah Khomeini qui el 1989 va emetre una fàtua que cridava a assassinar Rushdie arran de la publicació de la novel·la Els versos satànics (1988).

stats