Cultura 23/09/2019

Rutes literàries per mar i terra per descobrir el patrimoni de Mallorca

La Fundació Mallorca Literària ha presentat aquest dilluns dematí el programa Walking on Words i L'Illa dels Tresors

E. N.
3 min
Imatge de la presentació, aquest matí a La Misericòrdia

PalmaLa segona edició de les rutes Walking on Words (WOW) de la Fundació Mallorca Literària amplia el programa i ofereix, per primera vegada, una ruta amb navegació i una amb pernoctació. En concret, el recorregut marítim serà de la badia de Pollença a Formentor i la pernoctació serà al refugi de Son Amer, en un bosc "místic, amb històries de bandolers", segons ha avançat Carme Castells, presidenta de la Fundació.

Les rutes WOW estan destinades a un públic adult i recorren tant territoris urbans com paratges naturals. Enguany hi haurà deu rutes i el tret de sortida el donarà el festival '#WoWMallorca: taller de mirades', que té l'objectiu de reflexionar conjuntament sobre les maneres de mirar i copsar la riquesa cultural del paisatge, a més de donar pautes útils als participants de les rutes per aplicar els coneixements en les excursions de la temporada.

Entre els recorreguts, n'hi ha dos que tenen l'etiqueta d''especial'. En primer lloc, el 'Paisatge de vida i de mort', que recorrerà Son Real i la necròpoli, amb JC Palos i l'escriptora Lucia Pietrelli. A més, hi haurà el concert d'Irene i la Terra Adormida. En segon lloc, el viatge literari de dos dies a la Mequinensa de l'escriptor Jesús Moncada, organitzat per Espais Escrits Xarxa del Patrimoni Literari Català.

L'aplicació i la web de WOW Mallorca! enguany estan disponibles en versió multilingüe (català, castellà i anglès) i inclouen el mapa WOW geolocalitzat de patrimoni cultural, amb més de 3.000 punts de patrimoni material. Les places són limitades i s'han de reservar a la web.

A la presentació també hi ha assistit la consellera de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets, qui ha animat a participar en aquesta programació, com una oportunitat "per redescobrir Mallorca i fer visible i accessible el patrimoni material i immaterial de l'illa". També "per transmetre el nostre saber ancestral i estimar els nostres tresors", ha afegit.

L'Illa dels Tresors: Quin redol màgic voleu descobrir?

Les activitats de L'Illa dels Tresors en ruta estan pensades per a un públic familiar i estan lligades a les aventures del joc i l'aplicació, on es permet alliberar algun dels personatges de llegenda. Són continguts elaborats des d'un punt de vista didàctic i lúdic, i dirigits a nins i nines d'entre 5 i 12 anys. Castells ha explicat que després la gran demanda que hi va haver l'any passat, enguany l'oferta s'amplia i passa de 7 propostes a 13, amb la possibilitat que se'n repeteixin algunes si hi ha més demanda. "Això demostra que hi ha moltes famílies amb moltes ganes de cultura", ha apuntat.

L'aplicació ha passat de tenir quatre avatars a tenir-ne cinc. La nova és Lina, la jugadora que va guanyar l'any passat. A més, enguany s'ha millorat l'aplicació i el rànquing permet incorporar noves emocions al joc per fer-lo més col·lectiu i comunitari. També hi haurà una nova "competició intercentres", ja que, durant tot el curs, els centres escolars hi podran inscriure un grup de Primària o Secundària per viure l'experiència en l'entorn educatiu.

El joc planteja que Mallorca és una illa màgica, que conté un caramull de personatges fantàstics i meravelles ocultes. A partir d'un mapa, els participants poden accedir a un món habitat per gegants, fades, fantasmes, bruixes, sirenes... on es trobaran immersos en unes aventures que els portaran a anar coneixent indrets i llegendes de l'illa, així com també la seva història i cultura, el lèxic i les tradicions, el paisatge, el patrimoni i la natura.

Aquesta proposta ha estat dissenyada amb l'assessorament en etnopoètica de Caterina Valriu, continguts elaborats per Carme Castells i Joana M. Serra, recursos visuals de Max i animacions de Pepmi Garau, i gamificació de Cubus Games.

stats