Música
Cultura 08/11/2022

Rosalía declara la seva admiració a Alexia Putellas (i triomfa a la gala de Los 40 Music Awards)

L'artista guanya el premi Golden a la millor artista global, la millor gira i el millor àlbum per 'Motomami', i Chanel s'endú el guardó de votació popular

3 min
Rosalia, amb un dels seus premis de Los 40 Music Awards 2022

Madrid"Soc tan fan de l'Alexia! No sabia que me'l donava ella [el premi], me n'acabo d'adonar. Soc molt fan de l'Alexia!" Així declarava Rosalía la seva admiració per a la millor futbolista del món, la barcelonista Alexia Putellas, una de les estrelles convidades a la gala de Los 40 Music Awards, on la cantant de Sant Esteve Sesrovires ha triomfat amb tres guardons. La jugadora ha fet públic el premi al millor àlbum: "Motomami, de la gran Rosalía!" Ha completat el repertori amb el Golden a la millor artista global i a la millor gira per Motomami World Tour. Rosalía ha aconseguit, doncs, dos dels set premis als quals estava nominada, amb l'afegit d'aquest premi especial. La també catalana Chanel, molt emocionada, s'ha endut el que s'atorgava per votació popular. 

Tot estava preparat perquè Rosalía fos la protagonista de la nit, després de tres anys en què Los 40 no la pogués premiar, el 2020 per la pandèmia i el 2021 perquè la de Sant Esteve Sesrovires se'l va passar a l'estudi de gravació. Ha inaugurat la gala amb la interpretació de Fama i ha pujat a l'escenari tres vegades més, l'última per rebre el premi Golden a la millor artista global de mans del director de cinema Pedro Almodóvar, amb A tu vera sonant pels altaveus, la cançó que canta amb Penélope Cruz a la pel·lícula Dolor y gloria. Precisament, el manxec també ha estat distingit amb un premi Golden per portar la seva "passió per la música" a la gran pantalla. Almodóvar ha destacat "el gran vigor" de la veu de Rosalía, i ha recordat que si no fos per aquest "poder" la gravació al seu film hauria quedat deslluïda pel soroll del riu.

L'artista catalana ha agraït al director que l'anés a veure a un concert a Los Angeles, però no s'ha desfet en elogis com amb Putellas, "la millor representació del futbol femení", tal com l'ha presentat Paula Echevarría. "Tens una cosa en comú amb tots aquests artistes: també trenques malucs", ha bromejat l'actriu. "S'intenta, s'intenta, però els que trenquen malucs de veritat són els següents nominats", ha regatejat la futbolista. L'humor guionitzat no ha estat el punt fort de la vetllada, tampoc quan els presentadors han dit que portarien a "Harry's house" el premi del britànic Harry Styles, guardonat amb el millor àlbum en categoria internacional pel seu treball Harry's house.

Anitta ensenya el cul a Ayuso

El punt picant l'ha posat l'exuberància d'Anitta, millor artista llatinoamericana, i la rebel·lia de Yungblud, millor artista revelació en categoria internacional. En plena interpretació, el músic britànic ha saltat a la pista, ha pujat al damunt d'una de les taules dels nominats (la de Rosalía) i ha fet caure copes; després ha donat puntades de peu a la seva guitarra i, en acabar el playback, ha llançat el micròfon contra la bateria i ha fet caure a terra un bombo i un altaveu. La cantant brasilera, per la seva banda, s'ha exhibit amb uns moviments de pelvis davant Isabel Díaz Ayuso. La presidenta de la Comunitat de Madrid, asseguda a la seva cadira, l'ha seguit tímidament posant-se les mans al clatell.

El públic ha agraït la gran quantitat d'actuacions musicals, i especialment aclamades han estat Chanel amb Toke i Slomo –els telespectadors s'han perdut la pirueta de la coreografia per un error de realització–, Lola Índigo –premi a la millor artista en directe–, Aitana, Ana Mena i Leiva, que també ha estat distingit amb el premi Golden, així com Manuel Carrasco i Juanes. Los 40 ha tornat a optar per repartir al màxim els guardons –només han repetit Rosalía, David Guetta i Ava Max, millor artista internacional i millor videoclip per Maybe you are the problem–, per bé que ha deixat sense premi C.Tangana –ja va ser el triomfador del 2021–, Dani Martín, Nathy Peluso i Bad Bunny, amb tres nominacions cadascú. Dani Fernández s'ha endut el de millor artista espanyol, Mena el de millor cançó (Música ligera), Aitana el de millor col·laboració amb Nicky Nicole a Formentera i Marc Seguí el de millor videoclip amb 360.

En categoria internacional, Enemy, d'Imagine Dragons, ha guanyat el premi a la millor cançó, i Dua Lipa a la millor artista en directe. En categoria llatinoamericana, La bachata, del colombià Manuel Turizo, ha guanyat el guard´p a la millor cançó per davant de les apostes de Bad Bunny, Shakira i Bizarrap & Quevedo. Això sí, la colombiana ha guanyat el premi al millor videoclip per Te felicito i el productor argentí el de millor artista urbà.

stats