LINGÜÍSTICA
Cultura 19/12/2015

La riquesa dialectal balear, al darrer llibre de Veny

El dialectòleg mallorquí publica ‘Perfils lingüístics balears’ quan Govern i IEC reprenen relacions

Josep Salmeron
3 min
Joan Veny va presentar el seu llibre ahir emparat per autoritats i filòlegs, fet que evidencia la importància del seu treball.

Palma“La meva lingüística ha d’estar oberta a la societat”. I per aquest motiu, el dialectòleg mallorquí Joan Veny publica el seu darrer llibre, Perfils lingüístics balears (Lleonard Muntaner), un treball de recerca d’articles i documents sobre onomàstica, lexicografia i història de la llengua per encabir-los en un mateix llibre per explicar la varietat dialectal de la nostra llengua a cadascuna de les Illes Balears. Veny no només ha volgut destacar “la catalanofonia” de les Illes a través de texts, sinó que també ho ha acompanya amb mapes lingüístics que plasmen, de manera cartogràfica, la pluralitat de la llengua. Segons Joan Veny, el llibre és destinat no tan sols a especalistes en la matèria, sinó també a amateurs de la nostra llengua, “que en tenim molts”, ja que destaca per ser de lectura “còmoda, no cal llegir-lo tot seguit com si fos una novel·la”; recomana llegir-lo capítol per capítol, “per meditar” conscientment cadascun dels temes que s’hi tracten.

La varietat dins la unitat

Joan Veny. / I. BUJ

El dialectòleg i doctor mallorquí va presentar el seu llibre ahir a l’edifici de la Riera de la Universitat de les Illes Balears (UIB) emparat per autoritats i filòlegs que van evidenciar, d’aquesta manera, la importància d’aquesta miscel·lània. Entre ells, s’hi trobava el president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, qui va subratllar la represa de relacions entre el Govern i l’IEC “després de quatre anys de nul·la relació”. En aquest sentit, el director de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), Josep Ramon Cerdà, també va considerar positiu aquest “reencontre” entre totes dues institucions, després que la direcció anterior de l’IEB va convertir l’entitat en un “instrument per argumentar la tesi que la varietat lingüística era un problema per a la llengua catalana”. Ara, va assegurar Cerdà, “les coses tornen a la normalitat”, i va afirmar que “la dialectologia és allò que demostra la riquesa d’una llengua i no ha de servir mai com a motiu d’enfrontament”.

Per altra banda, la presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, Teresa Cabré, va destacar la figura de Veny per ser “el primer dialectòleg que tenim al país” i el seu compromís lingüístic a les Illes. A més, Cabré va alabar la seva tasca com a professor a la Universitat de Barcelona i el seu afany d’explicar l’etimologia de cada paraula: “Hi entra i a partir d’aquí ens obre tot un paisatge”. En la mateixa línia, l’editor Lleonard Muntaner va agrair la confiança dipositada per Veny a l’hora de publicar el llibre a la seva editorial. I aprofità per dir que “tots els que som aquí som els que veritablement subvencionam la cultura d’aquest país”.

Finalment, el rector de la Universitat, Llorenç Huguet, va reiterar unes paraules dites pel mateix Joan Veny que defensen la diversitat dialectal de la llengua: “La varietat fonètica no ha de rompre la unitat lingüística”.

Obres completes de Sants Oliver

Aprofitant l’avinentesa, es va presentar Les obres completes de Miquel dels Sants Oliver (Lleonard Muntanet), sota la supervisió d’edició del filòleg i professor de la UIB Pere Rosselló i prologat pel també professor Joan Mas Vives. S’hi analitza el retrat que va fer Oliver sobre escriptors de la Renaixença tant balears com del Principat. Són dos volums, el 8 i 9, que se sumen a la resta que ja s’han publicat des que varen començar, el 1999.

stats