Cultura 07/06/2013

El crit de revolta del grup Aspencat sona a Barcelona i Manresa

X.c.
2 min

Barcelona."Al País Valencià ens queden l'escola i la música", diu Kiko Tur, cantant dels Aspencat. El grup de la Marina Alta actua avui per partida doble per presentar el disc Essència : a les deu del vespre a la sala Bikini de Barcelona i a la una de la matinada a la Stroika de Manresa. També els queda l'esperança. "Si renuncies a tot, ¿quin missatge dónes? El PP algun dia perdrà les eleccions", confia Tur.

La realitat social i política amara el contingut d'un àlbum que musicalment manté el reggae i els ritmes jamaicans com a fonaments d'un so que s'enriqueix amb hip-hop i dubstep . "Des que vam publicar Naixen primaveres l'any 2011, el grup ha evolucionat en directe i, de cara a aquesta nova gira, volíem incorporar nous estils", explica Tur. El hip-hop, per exemple, agafa més contundència amb la col·laboració de Nega, de Los Chikos del Maíz, i el dusbtep subministra un matalàs electrònic damunt del qual Pasqu Giner fins i tot hi afegeix cordes programades.

Homenatge a Estellés

Tot plegat confereix vigor a un discurs explícit. "Si la situació actual a casa nostra no fos tan crítica, no ens hauria sortit un disc tan crític", reconeix Tur. No volia caure en "eufemismes", sinó anar "directe al gra" a l'hora de tractar "injustícies socials" com ara els "desnonaments, la reforma laboral i les retallades en educació i sanitat". Essència també inclou un cant a València, Quan caminàvem , que és un homenatge a Vicent Andrés Estellés i alhora un crit de revolta. "El blaverisme l'ha atacat, i encara avui l'estàtua del poeta a Burjassot continua patint atacs. Estellés és un referent, però l'han silenciat perquè no escrivia al gust d'ells. Per què no surt l'Any Estellés a Canal 9?", pregunta Tur.

El cantant dels Aspencat conclou que "l'extrema dreta i el blaverisme" estan creixent i que la llengua s'utilitza com a arma política. "Estan fent tot el possible per carregar-se l'escola en valencià. El 40% de la demanda per estudiar en valencià no és satisfeta per la Generalitat Valenciana", recorda Tur. Davant la injustícia, la música.

stats