Publicitat
Publicitat

El crit de revolta del grup Aspencat sona a Barcelona i Manresa

"Al País Valencià ens queden l'escola i la música", diu Kiko Tur, cantant dels Aspencat. El grup de la Marina Alta actua avui per partida doble per presentar el disc Essència : a les deu del vespre a la sala Bikini de Barcelona i a la una de la matinada a la Stroika de Manresa. També els queda l'esperança. "Si renuncies a tot, ¿quin missatge dónes? El PP algun dia perdrà les eleccions", confia Tur.

La realitat social i política amara el contingut d'un àlbum que musicalment manté el reggae i els ritmes jamaicans com a fonaments d'un so que s'enriqueix amb hip-hop i dubstep . "Des que vam publicar Naixen primaveres l'any 2011, el grup ha evolucionat en directe i, de cara a aquesta nova gira, volíem incorporar nous estils", explica Tur. El hip-hop, per exemple, agafa més contundència amb la col·laboració de Nega, de Los Chikos del Maíz, i el dusbtep subministra un matalàs electrònic damunt del qual Pasqu Giner fins i tot hi afegeix cordes programades.

Homenatge a Estellés

Tot plegat confereix vigor a un discurs explícit. "Si la situació actual a casa nostra no fos tan crítica, no ens hauria sortit un disc tan crític", reconeix Tur. No volia caure en "eufemismes", sinó anar "directe al gra" a l'hora de tractar "injustícies socials" com ara els "desnonaments, la reforma laboral i les retallades en educació i sanitat". Essència també inclou un cant a València, Quan caminàvem , que és un homenatge a Vicent Andrés Estellés i alhora un crit de revolta. "El blaverisme l'ha atacat, i encara avui l'estàtua del poeta a Burjassot continua patint atacs. Estellés és un referent, però l'han silenciat perquè no escrivia al gust d'ells. Per què no surt l'Any Estellés a Canal 9?", pregunta Tur.

El cantant dels Aspencat conclou que "l'extrema dreta i el blaverisme" estan creixent i que la llengua s'utilitza com a arma política. "Estan fent tot el possible per carregar-se l'escola en valencià. El 40% de la demanda per estudiar en valencià no és satisfeta per la Generalitat Valenciana", recorda Tur. Davant la injustícia, la música.

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF