Cultura 19/11/2019

Un retrat de l'Havana durant la breu treva entre els Estats Units i Cuba

El menorquí Pedro Coll acaba de publicar un fotollibre amb instantànies fetes als carrers de la capital cubana entre el pacte Obama-Castro i la hissada de banderes a les ambaixades

Elena Navarro
2 min
Pedro Coll, durant la presentació del llibre a La Biblioteca de Babel

PalmaPedro Coll va rebre la notícia en un dels freqüents viatges a Cuba: Barack Obama i Fidel Castro iniciaven converses per restablir les relacions diplomàtiques entre els dos països. I va ser en aquell anunci que va veure una història interessant per mostrar a través del reportatge fotogràfic: "El relat d'una societat molt especial durant un temps determinat; un relat sociològic pensat com a memòria, per tenir una documentació antropològica de com era aquella societat que rep la notícia i que tenia certa eufòria", relata Coll.

Va recollir-ho en l'obra 'La Habana. Tiempo de descuento', que acaba de publicar El Punto Amarillo, una nova editorial de fotollibres amb seu a Palma. La major part de les fotografies les va fer durant els sis mesos que separen el pacte entre Obama i Castro i la hissada de banderes a les dues ambaixades. Instantànies fetes de molt a prop, velocitat lenta i una lent molt angular. Fotografies de carrer, plenes de gent, llum i color, però sense idealismes ni vocació de ser postal.

Una de les imatges de 'La Habana. Tiempo de descuento'

En aquest sentit descriu l'obra de Coll el cineasta Agustí Villaronga, autor d'un dels pròlegs: "Crec que la gran virtut del treball de Pedro Coll està en l'observació neta i neutra de la seva gent, en el seu dia a dia". En un altre dels textos entre imatges, el cineasta cubà Miguel Coyula apunta que, "fotografiada per Pedro Coll, l'Havana emana els colors d'una inèrcia en aparent vitalitat, però que flota en un capitalisme de baix pressupost, la ciutat es desdibuixa pel moviment dels seus habitants".

Entre les fotografies d'aquesta etapa, s'intercalen imatges en blanc i negre que Coll va fer l'any 1995, en el final d'un altre temps de descompte, que va ser l'anomenat "període especial", quan, després de la caiguda de la Unió Soviètica, Cuba passa per una crisi econòmica profunda. "M'interessava unir aquests dos moments diferents al mateix lloc, amb una gent que en 20 anys ha canviat d'una manera molt especial", apunta Coll. Per acabar, també hi ha fotografies d''El lenguaje de las azoteas', imatges que el fotògraf va fer a les parts altes dels edificis de l'Havana en diferents moments del dia.

Una de les imatges del llibre de Pedro Coll

La publicació de 'La Habana. Tiempo de descuento' coincideix amb el 500è aniversari de la fundació de la ciutat, un fet que -assegura l'autor- és totalment casual. L'obra es va presentar la setmana passada a La Biblioteca de Babel de Palma, i aquest dimarts se'n farà la presentació oficial a Sa Nostra.

stats