OPINIÓ
Cultura 29/09/2011

Una resposta a Artur Mas i una reflexió sobre la solidaritat

Santi Fondevila
2 min

Resposta. Arran de les paraules del president de la Generalitat, Artur Mas, a la conferència El valor de la creativitat , de la qual aquest diari es va fer oportú ressò, al meu amic Oberon, príncep de la nit, li agradaria fer arribar al president una sentència no menys contundent de la pronunciada per ell quan va dir: "Les subvencions no són un dret sinó un estímul". Un toc d'atenció que, implícitament, desacredita de manera genèrica, i poc elegant, els demandants dels ajuts públics i al qual caldria afegir que els ajuts a la creació, com a altres sectors econòmics, no són una facultat discrecional de l'administració, sinó una obligació dels poders públics envers el suport i foment de la cultura, entesa en el sentit més ampli i divers.

Solidaritat amb els 'blanquets'

I la reflexió. Quan pensem en una ONG sovint veiem la cara d'algun negret. Sembla que la solidaritat sigui més profunda quan s'adreça cap a aquells desfavorits que no tenen res a veure -o almenys ens ho sembla- amb nosaltres. Hi ha, no obstant, ONG i associacions que treballen dins del Primer Món amb persones excloses o en perill d'estar-ho, i que en principi ens haurien de ser més properes i generar-nos més confiança que algunes que treballen al Tercer Món, com la italiana d'arquitectura que es va forrar a l'Afganistan amb l'ajuda internacional. Això ve al cas perquè el meu amic Oberon ha rebut un mail en què li sol·liciten la seva solidaritat per participar en un recital -a priori, esplèndid- que es farà el 3 d'octubre al Teatre Romea. I ell és dels que creu que la solidaritat és a l'ADN de qualsevol humà, tot i que hi ha desviacions genètiques més o menys comunes. No és virtuós el que dóna el que li sobra, sinó el que ofereix el que té, diu Oberon.

El concert, La música de les llums , dirigit i interpretat per la soprano Begoña Alberdi es fa a benefici de Punt de Referència, una entitat que treballa amb els joves extutelats d'entre 17 i 23 anys, acompanyant-los en el seu procés d'emancipació un cop han sortit dels centres de la Generalitat. Constarà de dues parts: a la primera s'interpretaran peces del gran repertori vinculades a les litúrgies maçòniques i a la segona aquelles que recreen l'univers maçònic a través d'una selecció de fragments de La flauta màgica , de Mozart, i de La creació , de Haydn. Que ho passin bé.

stats