ESTIUS SIMFÒNICS

Un repertori de luxe a escenaris emblemàtics

Les simfonies de Beethoven i la intervenció de músics de referència protagonitzen el programa d’enguany

Grans artistes internacionals de prestigi mundial donen continuïtat a la línia marcada pels Estius Simfònics dels anys anteriors. El Festival de Bellver i el Chamber Summer Premium són els dos formats del cicle estival que ofereix l’Orquestra Simfònica de les Balears, que dedicarà fins a nou concerts a diversos llocs emblemàtics de Mallorca: la torre de Canyamel, el castell de Bellver i el claustre de la Cartoixa de Valldemossa.

El primer concert, que es realitzà aquest dijous, va obrir el cicle amb el famós i experimentat pianista Gerhard Oppitz, una de les referències alemanyes d’aquest instrument. “Resultà un èxit de convocatòria”, va afirmar el director Pablo Mielgo. Divendres presentaren el segon esglaó d’aquest cicle, amb la primera, la segona i la tercera simfonia de Beethoven, el compositor històric la música del qual ocuparà aquesta setmana pròxima i la següent.

El 13 i el 14 de juliol i el 5 d’agost els amants de la Simfònica podran gaudir de tres concerts, també al castell de Bellver. Els dos primers donaran continuïtat al cicle de simfonies de Beethoven dirigides pel mateix Mielgo. El darrer, per la seva banda, oferirà composicions de Txaikovski i Mozart. Per cloure el cicle estival, tres concerts de cambra inigualables: Chamber Summer Premium, el 7 d’agost a la torre de Canyamel, el 10 d’agost al castell de Bellver i l’11 d’agost al claustre de la Cartoixa de Valldemossa. Aquests tres, enguany, acullen la franquícia Julian Rachlin and Friends, encapçalada per un dels violinistes més respectats i que han captivat audiències arreu del món.

El viatge extraordinari dels Estius Simfònics acabarà la setmana del 7 a l’11 d’agost, quan actuaran els grans violinistes Janine Jansen, Joji Hattori i Sarah McElravy, el violoncel·lista Mischa Maisky, el pianista Itamar Golan i el director i violinista Julian Rachlin, intèrprets de primer ordre mundial que conflueixen a l’illa en format simfònic i de cambra. “Un luxe de repertori”, remarcà Mielgo. “És un programa molt complet, permet que tothom s’hi acosti en les seves distintes vessants i realça la programació cultural de les Illes Balears”, hi afegí el director.

És destacable que l’únic indret del món on confluiran tots aquests artistes és Mallorca, dins la programació dels Estius Simfònics. A més, el 21 de juliol es durà a terme al castell de Bellver un concert gratuït per als abonats de l’Orquestra Simfònica, que oferirà la música de Manuel de Falla amb la contribució de la cantant Trinidad Montero.

“És tot un repte per a l’orquestra assumir un cicle replet de composicions de Beethoven, un dels grans compositors de la literatura simfònica de la història”, va concloure Mielgo, per qui una orquestra ha d’acceptar, de tant en tant, aquests grans reptes.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF