MÚSICA
Cultura 24/11/2012

La reobertura de l'Apolo es decidirà dilluns

Els gestors de l'Apolo es reuniran dilluns amb tècnics de l'Ajuntament per accelerar la reforma que ha de permetre la reobertura de la sala. Les obres són responsabilitat del propietari de l'edifici.

Xavier Cervantes
2 min
Stephen Malkmus & The Jicks a l'Apolo, durant el festival Primavera Club del 2011.

BARCELONAL'activitat en les dues sales de l'Apolo i els establiments adjacents "no poden continuar mentre no es facin les tasques de reforçament provisional de l'estructura mitjançant apuntalament". Així ho indica l'informe tècnic dels Bombers de Barcelona, que dijous va comportar el tancament dels locals afectats pel deteriorament estructural del soterrani de l'edifici dels carrers Nou de la Rambla i Vila i Vilà. Alberto Guijarro, el director de l'Apolo, considera que la primera fase de les obres, el reforçament provisional, es podria enllestir en "cinc o sis dies", segons un estudi arquitectònic. Aquesta primera reforma permetria la represa dels concerts i de les sessions de discoteca, perquè garantiria la seguretat del públic. "Després d'aquesta reforma, els Bombers ens donarien el permís per obrir", diu Guijarro.

El principal escull per a la reobertura és acordar l'inici de la reforma. La data sortirà de la reunió que dilluns hi haurà entre els gestors de l'Apolo i tècnics de l'Ajuntament, tot i que Guijarro recorda que "la responsabilitat de les obres és del propietari de l'edifici". "Nosaltres hem rebut col·lateralment, però intentem accelerar el procés. Hi estem molt a sobre", assegura el director de l'Apolo, un dels locals amb més activitat musical de Barcelona.

El tancament de les dues sales de l'Apolo, del saló recreatiu, de la sala de joc i dels tres bars-restaurants del carrer és conseqüència dels defectes estructurals detectats en el soterrani de l'edifici. Aquest espai va ser utilitzat com a taller per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). La cessió va acabar oficialment l'any 2011, tot i que uns mesos abans TMB ja n'havia abandonat l'ús. L'any 2010 una inspecció va detectar problemes estructurals que, segons fonts municipals, "no eren greus".

L'Ajuntament va obrir un expedient al propietari de l'edifici perquè hi fes les reformes pertinents. Les inspeccions posteriors van confirmar que no s'havia engegat cap intervenció en el soterrani. Finalment, el districte de Sants-Montjuïc va notificar dijous el tancament dels locals públics de l'immoble perquè, tot i que "no hi ha indicis de risc imminent de col·lapse", no són aptes per fer-hi les activitats per a les quals tenen llicència.

Reubicació de concerts

Ara com ara, Guijarro no vol descartar la possibilitat que la sala pugui acollir els concerts del festival Primavera Club, que se celebrarà del 6 al 8 de desembre, però tot dependrà del resultat de la reunió. De moment s'han reubicat algunes de les actuacions previstes aquest cap de setmana. El concert de Micah P. Hinson es farà avui a Razzmatazz i el de Dr. Ring Ding Ska-Vaganza a l'Estraperlo Club del Ritme de Badalona, també avui. Menys sort han tingut les sessions del club Nitsa i l'actuació de la Barcelona Jazz Orchestra, que han estat cancel·lades.

Pel que fa al Primavera Club, l'organització treballa per reubicar els concerts que no es podran celebrar al Mercat de les Flors, un equipament de titularitat municipal que encara no té llicència per fer-hi concerts.

stats