INSTITUCIONS CULTURALS
Cultura 02/01/2012

Els relleus del 2012

El 2011 ha estat un any de sacsejada cultural. El canvi de paradigma polític a la Generalitat, l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona ha propiciat molts canvis de directors. Però encara queden dubtes.

Laura Serra
3 min

BARCELONA.L'any 2011 serà recordat com l'any de les retallades del 15% en la cultura i no, com voldria tot el sector -incloent-hi el conseller Ferran Mascarell-, l'any en què el pressupost destinat a cultura s'acosti més a l'utòpic 3% del total de la despesa de la Generalitat. Però també passarà a la història per la impressionant llista de relleus culturals. Les eleccions catalanes i municipals han propiciat un tomb insòlit que ha marcat la majoria de canvis, en alguns casos històrics, en d'altres previstos per contracte.

La polèmica ha acompanyat alguns processos que encara estan en curs. La influència de la política en la cultura ha estat un dels debats de l'any, que ha cristal·litzat amb la dimissió en bloc del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). L'altre debat en què ha insistit el sector ha sigut la consideració de la cultura com una necessitat vital, sobretot en temps de crisi. I la tercera lletania del 2011 està lligada a la urgència que la producció catalana s'internacionalitzi, amb el cas paradigmàtic de Pa negre .

1. El CCCB oficialitzarà el nom del nou directorMarçal Sintes, discutit pel PP

L'últim relleu del 2011 ha sigut el més traumàtic. El president de la Diputació de Barcelona, el convergent Salvador Esteve, ha fet valer el seu poder per elegir a dit el successor de Josep Ramoneda al capdavant del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Trist favor se li ha fet a Marçal Sintes, el periodista que l'hauria de rellevar, perquè Esteve, en no consensuar el nom del director, ha encès els seus socis de govern (PP) i l'oposició, que han demanat que es revoqui la decisió. El consorci del CCCB haurà de discutir el càrrec que, molt probablement, acabarà en mans de Sintes. La seva feina serà mantenir la projecció del centre amb una retallada d'estructura obligatòria i l' amenaça del Macba d'ocupar-li espais.

2. El CoNCA tindrà només set consellers

El Parlament consensuarà noms

Després de la polèmica per la llei òmnibus al mes de juny, que va acabar amb la dimissió en bloc de 10 dels 11 membres del CoNCA al novembre -en desacord amb Mascarell per la pèrdua de competències executives i la politització de l'ens-, el nou CoNCA està dat i beneït, i amb l'acord de tots els partits polítics. Tindrà 7 membres i farà d'assessor del conseller. No se sap si Pilar Parcerissas seguirà en el càrrec -no se li ha acabat el mandat-, però la resta de consellers els acordarà el Parlament d'aquí poques setmanes, un cop s'hagi publicat la llei al DOGC.

3. Es renovarà la Biblioteca de Catalunya

Dolors Lamarca, aparcada

La directora de la biblioteca patrimonial de Catalunya des del 2004, Dolors Lamarca, ja sap que serà rellevada. El procés es farà per concurs i a principis d'any, i es compta amb ella per fer el traspàs. La conselleria busca una persona amb experiència i que suposi un revulsiu per fer "que la biblioteca sigui més que una biblioteca, amb activitats paral·leles, que es modernitzi tecnològicament i que es conciliï amb els altres arxius i biblioteques".

4. El relleu de Sergi Belbel s'elegirà per concursCanvi de cicle al TNC

Sergi Belbel ja havia avisat que, després de dos mandats al capdavant del Teatre Nacional, deixaria el càrrec. La conselleria ha decidit que triarà el successor per concurs per primera vegada des de la fundació del teatre, ara fa 15 anys. Les bases es publicaran el primer trimestre de l'any, a la primavera se sabrà el nom i el 2012-13 serà l'any de la transició.

5. El Museu Picasso serà més independentNou director i 8 milions d'euros

L'últim servei de Pepe Serra al museu que ha dirigit durant 5 anys ha estat aconseguir la creació d'una fundació pública que li atorgui més independència de l'Icub. El nou director que surti del concurs internacional convocat el 15 de desembre disposarà de 8 milions d'euros i una plantilla de 30 persones per aprofundir en aquesta autonomia, treure suc del Centre de Coneixement i Recerca, a més de mantenir el Picasso com el museu més visitat de Barcelona (amb més d'un milió de visites).

6. Tere Almar deixarà la Fira MediterràniaReforçar el model de mercat

Tere Almar ha dirigit en dos períodes de dos anys la fira d'arrel popular de Manresa. Aquest desembre la conselleria li ha fet saber que no li renovarà el contracte que acaba a l'abril. El patronat de la Fundació Fira Mediterrània convocarà un concurs al gener. El model de fira, però, no està en dubte: ha de ser un mercat d'arts escèniques.

stats