PATRIMONI
Cultura 07/12/2018

La reforma del Sindicat de Felanitx s’estima en més de 15 milions

El Consell preveu expropiar-lo el primer trimestre del 2019, tot i que no hi ha acord en el preu

Cristina Ros
5 min
El Sindicat és BIC des de 2001 i la propietat està obligada a conservar-lo o, si no, el Consell el pot expropiar.  L’edifici del Sindicat té uns 6.000 metres quadrats construïts.

PalmaEl projecte per fer del Sindicat de Felanitx un centre d’estudis d’art vinculat a l’obra del pintor Miquel Barceló ha estat enrocat durant tot el 2018. Les discrepàncies en el preu de l’expropiació de l’edifici, l’elevada estimació del cost de la reforma, el fet que l’artista condicioni la seva col·laboració a la circumstància que la propietat sigui ja de domini públic i la seva voluntat d’ocupar amb escultures la muntanya de sa Mola són algunes de les dificultats que alenteixen un projecte que va ser presentat per totes les institucions implicades -Govern, Consell de Mallorca i Ajuntament de Felanitx- amb representants de la família de Miquel Barceló, a mitjan mes de gener passat.

El principal escull durant aquests mesos ha estat el preu de l’expropiació, que correspon fer al Consell, atès que l’edifici està catalogat com a Bé d’Interès Cultural (BIC). Aquesta figura de màxima protecció patrimonial obliga la propietat -privada- del Sindicat a conservar-lo i, en cas d’incompliment, la institució insular, que és la que té les competències en Patrimoni, pot executar-ne l’expropiació. L’estat de degradació del conjunt arquitectònic i el fet que la propietat no hagi actuat davants els requeriments del Consell va dur l’administració a obrir, a començaments d’enguany, l’expedient d’expropiació, inicialment valorada en 3,5 milions d’euros, una quantitat que pels tècnics de la secció d’Expropiacions del Consell i també per la propietat del Sindicat és insuficient.

Per desenrocar la situació, divendres passat el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, signà un tràmit d’urgència en què requereix als propietaris que determinin el preu amb el qual arribarien a un acord, alhora que s’ha format una comissió tècnica de valoració amb representants de les institucions i de la UIB, que haurà de fixar el preu final de l’expropiació. Tot i el retard en l’execució i que encara no hi ha un preu determinat, Ensenyat preveu que el Sindicat es pugui expropiar durant el primer trimestre de 2019.

El cost, a l’espera del pla d’usos

L’ensurt més comentat al voltant del projecte del Sindicat de Felanitx l’han donat els tècnics de Patrimoni del Consell, els quals estimen que la reforma i condicionament de l’edifici pot superar els 15 milions d’euros. “Es tracta d’una estimació feta calculant els metres quadrats i el cost aproximat de cadascun, no és un pressupost”, diu Miquel Ensenyat. “Per saber-ne el cost real, abans s’ha d’elaborar el pla d’usos”, afegeix el president insular.

La realitat és que, de moment, per a l’expropiació i posterior execució del projecte destinat a usos artístics es disposa de 4,4 milions d’euros de fons estatutaris procedents del govern estatal i que, inicialment, anaven destinats a la restauració de Can Weyler i de Bellpuig. Com que no es varen fer servir, es va aconseguir readreçar-los a l’adquisició i reforma de l’antic celler cooperatiu de Felanitx. Aquesta partida d’inversions finalistes té una altra vegada a prop la data de caducitat, que és finals del 2019. Segons fonts del Consell i del Govern, la inversió s’hauria d’assumir en distintes fases.

Pel que fa al pla d’usos, que s’elaborarà a partir que s’hagi fet efectiva l’expropiació, dependrà en tot cas de les negociacions amb el pintor Miquel Barceló. L’artista ha manifestat la voluntat que el Sindicat es converteixi en un centre d’estudis de les belles arts més que no en un museu, una opció que comparteixen l’Ajuntament de Felanitx, segons confirma el regidor de Cultura i Patrimoni del municipi, Xisco Duarte, i els màxims responsables del Consell de Mallorca.

Així i tot, les converses amb l’artista i els seus representants es troben en aquest moment en un punt mort, ja que Barceló condiciona la negociació sobre la seva implicació, igual que qualsevol compromís signat de donació d’obra, al fet que la propietat del Sindicat sigui de domini públic. En aquest sentit, es fa difícil que durant aquest mandat es pugui començar a treballar el pla d’usos que posaria les bases per al projecte de rehabilitació i condicionament del centre, que té uns 6.000 metres quadrats construïts i uns 22.000 de terreny.

La muntanya de sa Mola

En converses encara informals i sense cap acord signat, Miquel Barceló ha manifestat la seva intenció que el centre artístic s’estengui fins al cim de la muntanyeta de sa Mola, al peus de la qual es troba el Sindicat. Segons ha pogut saber l’ARA Balears, l’artista ha expressat la voluntat d’ubicar escultures al llarg de la pujada per sa Mola i un elefant al cim de la muntanya, una peça de grans dimensions que faria de contrapunt de l’ skyline del poble. Perquè això sigui possible, el Govern balear hauria de fer una llei que declaràs el futur projecte del Sindicat d’interès públic i modificar així la protecció de sa Mola, que en part és ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès) i en una altra part és BIC, perquè inclou una necròpolis i un jaciment. En aquest sentit, fonts de l’Executiu autonòmic argumenten que “fins que el Consell no expropïi, el Govern no pot actuar, i el Parlament no pot fer cap llei per a la muntanya sense un acord previ”.

El gener passat, durant la visita institucional al Sindicat per anunciar formalment el projecte, la presidenta Francina Armengol va confirmar la intenció de fer-hi un centre artístic lligat a la figura i obra de Barceló, i va declarar que seria “un projecte de referència internacional”. Per Miquel Ensenyat, “un centre d’estudis artístics amb l’obra de Barceló serà un autèntic revulsiu per a l’economia del municipi”. En aquesta línia també es pronuncia Xisco Duarte, que defineix el projecte de “motor de gran potència per a Felanitx; no hi podem renunciar”.

En tot cas, tenint en compte que encara s’està en converses amb l’artista i que qualsevol acord signat que comprometi la seva implicació queda posposat a la titularitat pública de l’edifici i l’execució del projecte, es podria donar el cas que després les negociacions amb Barceló no prosperassin. “De tota manera, l’expropiació i restauració del Sindicat ha de tirar endavant. És un BIC i tenim l’obligació de preservar-lo”, diu el president Ensenyat.

Un projecte que ve de lluny i amb futur encara incert

El 2019, el Celler Cooperatiu, origen del Sindicat, faria cent anys des que, el 1919, el fundà l’enginyer Ernest Mestres. L’edifici, que ara presenta un estat ruïnós, s’acabà de construir el 1921 segons un projecte de Guillem Fortesa. Els anys 70 del segle XX va viure la màxima esplendor. Després d’un llarg període de decadència, es va tancar a finals de 1990. Dos anys després el va adquirir l’actual propietari, Pau Ripoll. Poc després de ser declarat BIC l’any 2001, ja hi va haver les primeres converses informals amb Miquel Barceló per vincular el bé patrimonial a l’obra de l’artista felanitxer. De llavors ençà hi ha hagut nombroses converses entre Barceló i l’Ajuntament de Felanitx, també amb els principals representants del Consell i del Govern. No hi ha cap acord signat que garanteixi el futur artístic del Sindicat.

stats