CINEMA
Cultura 23/01/2013

El record de Lizaran plana sobre la foto dels Gaudí

Xavi Serra
2 min
Els nous membres d'honor de l'Acadèmia amb Joel Joan, Xavier Trias i Montserrat Carulla.

BARCELONA"Trobo que és un palau una mica kitsch , amb un toc ibèric, però maco, eh?" Bigas Luna, geni i figura, arrencava així el seu discurs d'acceptació com a nou membre d'honor de l'Acadèmia del Cinema Català al Palau Albéniz. "És veritat que és una mica kitsch , però bé que ens serveix per a actes solemnes com aquest", replicava després l'alcalde Xavier Trias, defensant com li pertoca el patrimoni barceloní.

L'autor de Bilbao va ser un dels homenatjats per l'Acadèmia ahir juntament amb el director de fotografia Tomàs Pladevall, el músic Carles Santos, les actrius Montserrat Salvador i Anna Lizaran i el cartellista Macari Gómez. Homes i dones de cinema, de perfils diferents, tots genials. Pladevall és el pare de la fotografia de cinema a Catalunya, el còmplice de Guerín a Tren de sombras ; Santos, el trencador de fronteres i ortodòxies entre música i cinema; Salvador, en paraules de Mireia Ros, és "la Judy Dench catalana", i Macari Gómez, l'home que va deixar bocabadat George Lucas amb el seu pòster d' American graffiti .

Per damunt de l'acte, però, planava la punyent absència de la Lizaran. "L'Anna sabia que li farien aquest homenatge i li feia molta il·lusió rebre'l", explicava Lluïsa Castells, l'encarregada de glossar l'actriu, que va recordar que "el primer Gaudí a la millor protagonista el va guanyar ella per Forasters ".

Nominats en família

Ahir va ser el dia de la foto de família dels nominats als Gaudí. "Així ens veiem les cares i fem bullir l'olla", celebrava Joel Joan, el president de l'Acadèmia. Juan Antonio Bayona es passejava pel saló de l'Albéniz amb la seguretat que dóna haver assistit fa només una setmana als Globus d'Or, on, per cert, va conversar una estona amb Spielberg, que ha vist Lo imposible i ja n'és fan. A Lluís Miñarro El muerto y ser feliz no li ha funcionat en taquilla tan bé com mereixia, però no desespera: malgrat la falta d'ajuts, ja pensa a debutar en la ficció amb un film sobre Amadeu I, el príncep de Savoia que es va convertir en rei d'Espanya el 1871. "I podríem rodar-la en aquest palau tan kitsch ", proposa, murri.

stats