Abusos

Magda Puyo diu que l'Institut del Teatre "ha pres mesures que no arribaven al fons de la qüestió"

La directora se solidaritza amb les víctimes i lamenta que no activessin el protocol

3 min
Magda Puyo en una entrevista a TV3

BarcelonaLa directora de l'Institut del Teatre, Magda Puyo, ha assumit "errors" en la gestió dels casos d'abús de poder i assetjament sexual i s'ha tornat a "solidaritzar" amb les víctimes. A més, en una entrevista a Els matins de TV3 ha al·legat la falta d'eines per evitar aquestes situacions, que existeixen "no a l’Institut sinó a la societat", i s’ha preguntat per què el protocol no ha funcionat per treure a la llum els casos. Ho ha atribuït a un error de "comunicació". "Les alumnes no han estat ben informades respecte del protocol. La por fa que no s’atreveixin a denunciar, i ho hem de tractar", ha dit. Puyo ha defensat el seu mandat i ha assegurat que només un cas és actual i que els altres són anteriors a la seva direcció, que ha de renovar el mes vinent.

Tot això, però, “no són excuses”, ha reiterat: “Si hi ha una víctima, hi és, i jo no soc qui per dir que no ho és, i per tant hem de treballar amb aquella persona, acompanyar-la i ajudar-la i automàticament treure l'assetjador". I és per això que la institució ja ha posat en marxa un un servei d’ajuda psicològica, que començarà dilluns, i un d’atenció ràpida a les alumnes per tirar endavant qualsevol denúncia immediatament, que, en funció de la gravetat, ha afirmat que podrien portar a la Fiscalia.

Un protocol que no funciona

Puyo creu que el problema ha estat no dimensionar el cas i no canalitzar el malestar formalment. "S'han pres mesures que no arribaven al fons de la qüestió", admet. Des del 2018 l'Institut es va dotar d'un protocol contra els assetjaments però no havia rebut cap instància fins dilluns: "El protocol és magnífic, és l'aplicació la que no és bona", ha afirmat Puyo, que també ha dit que divendres van proposar a un grup de set estudiants que havien fet arribar a la direcció una carta de queixa contra Ollé formalitzar-la, cosa que no va passar fins dilluns. Una queixa anterior, del 2016, quan ella entrava a la direcció, no va arribar a tenir conseqüències "perquè no hi havia protocol". "Es va fer un treball de mediació i correcció d'actituds" i la direcció va pensar que s'havia arribat a un acord amb l'estudiant, però es va equivocar. "Els errors no són d'ella, sinó de la institució i dels representants. No vull treure'm responsabilitats de sobre. Ha caigut ara, i nosaltres ho assumim", ha afirmat a TV3, tot i que també creu que es necessitarien "especialistes en aquest tema, nosaltres i altres escoles", ha dit.

Serà la comissió que s'ha creat per fer seguiment del cas qui ha assumit la investigació, que durarà dues o tres setmanes, i tindrà reunions a totes bandes, també amb Joan OIllé, per a qui ha demanat "seguretat jurídica" i de qui ha afirmat que "deu estar dolgut". Sobre si les conductes del professor eren un secret del domini públic, ha afirmat que "potser sí que hi havia persones que ho sabien, però no es pot treballar amb rumors de passadís, ja que és una cosa molt seriosa, molt forta, és denigrant". També ha admès que el professor té un problema amb l'alcohol que no van saber abordar. "És difícil tractar les malalties mentals. Una persona malalta és una persona malalta i crec que s'ha d'ajudar i és el que hem intentat dia a dia; potser necessitàvem més ajuda mèdica, un especialista que ens guiés".

La directora de l'Institut del Teatre, que ha apuntat que es presentarà per optar a la direcció del centre –"Quan hi ha problemes no em plantejo plegar, perquè em sembla covard", ha dit–, espera que la feina que facin a l'Institut serveixi per canviar el paradigma dins les arts escèniques, perquè ella afirma també haver patit unes relacions de poder malsanes. "El que es feia no estava bé però es tolerava com a normal. Que abans hi hagués un altre paradigma tampoc no és excusa ara".

stats