Obituari
Cultura 08/04/2014

El món cultural i polític recorda Subirachs com "un escultor clau del segle XX"

El crític Daniel Giralt-Miracle i l'escultor Bruno Gallart, que va col·laborar amb l'artista durant 25 anys, el recorden com el renovador de l'escultura catalana de la segona meitat de segle XX

Ara
3 min

BarcelonaDiferents personalitats de la política i la cultura han recordat l'escultor Josep Maria Subirachs, l'autor de la façana de la Passió de la Sagrada Família, que va morir dilluns a la nit als 87 anys a Barcelona:

  • Ferran Mascarell, el conseller de Cultura: Subirachs és un “un dels més grans escultors i dels més internacionals que ha donat el nostre país, reconegut aquí i arreu. És un home clau en la trajectòria de l’art català del segle XX; clau en el trànsit entre el noucentisme i l’abstracció, trenca amb els models de l’escultura catalana i l’endinsa en un procés de canvi vinculat als corrents més avantguardistes d’Europa. És qui fa de pont entre les tradicions de la primera part de segle XX, amb el noucentisme com a element de referència, i les avantguardes de segona part del segle XX”. "Ho va canviar tot", ha sintetitzat, afegint que la seva "participació tan assenyalada a la Sagrada Família" li atorguen un "lloc transcendent en l'art català".
  • Xavier Trias, alcalde de Barcelona: "Subirachs personifica la Barcelona valerosa i innovadora, que s'ha anat construint al llarg dels segles gràcies a l'esforç de persones que han tingut el coratge de convertir els reptes en oportunitats". A la façana de la Passió de la Sagrada Família "es pot copsar el talent i la valentia de l'artista d'emprendre un gran repte de proporcions extraordinàries, que és una fita en la història de l'art i en la pròpia història de Barcelona".
  • Mariano Rajoy, president del govern espanyol: "Forma part del millor llegat artístic i cultural català i espanyol de les últimes dècades. Els grups escultòrics de figures geomètriques, de línies rectes i anguloses de la faána de la Passió de la Sagrada Família, a la que va dedicar 20 anys, són la síntesi i culminació d'una obra que ja forma part del millor llegat artístic i cultural català i espanyol de les últimes dècades".
  • Francesc Homs, portaveu de la Generalitat: "Em sap molt greu. Vull subratllar la seva trajectòria i humanitat. La seva obra ens quedarà per tots".
  • Bruno Gallart, escultor tarragoní i col·laborador de Josep Maria Subirachs durant més de 25 anys, ha declarat a Efe que ha mort "un gran artista i una bellíssima persona, molt humana, amb obra per tot el món, més conegut fora que aquí". I ha assegurat: "Per a mi va ser com un pare, una persona bona, amb la qual ens enteníem a la perfecció".
  • Daniel Giralt-Miracle, crític d'art, ha recordat Subirachs com "el primer que va implantar l'escultura abstracta a la ciutat de Barcelona". En declaracions a TV3, Miracle ha assegurat que l'artista ha sigut "un home clau del segle XX en el camp escultòric", així com un autèntic revolucionari: “No tinc cap dubte a l'hora de dir que és l'escultor més important de Catalunya de la segona meitat del segle XX”. Giralt-Miracle també ha dit que la Sagrada Família només és "una culminació d'una llarga trajectòria", i encara que és l'obra més coneguda, no és la més important que Subirachs va realitzar: "la seva trajectòria anterior és tant o més important que la Sagrada Família". Finalment, el crític d'art ha sintetitzat que "a Catalunya no hi ha cap escultor que hagi fet tanta feina com ell".
  • La galeria d'art Canals ha lamentat la mort de l'escultor en un comunicat i ha reivindicat el vessant menys conegut de l'obra de Josep Maria Subirachs com a un dels renovadors del tapís contemporani.
  • Basílica de la Sagrada Família de Barcelona: "El Patronat de la Sagrada Família vol fer arribar el condol a la família de Subirachs per aquesta lamentable pèrdua", han dit els responsables del temple en un comunicat i han posat en valor "la seva aportació artística".
stats