Publicitat
Publicitat

POBLES

Els 'quintos', una tradició ben viva del dia dels Innocents

Un any més, bona part dels pobles despertaren ahir plens de sorpreses

"Pel dia dels Innocents, l'Ajuntament només ens ha demanat que no facem malbé el poble, però no ens han posat cap pega", confessaven els quintos de Petra. I amb la mateixa impotència afrontaren la nit dels Innocents els consistoris i els veïns dels pobles que encara conserven la tradició de fer innocentades. Ahir, els carrers, els ajuntaments i les places de Petra, Montuïri, Sant Joan, Santa Maria i Sineu es despertaren amb una aspecte poc habitual després d'una nit amb molt de renou i gresca.

Els encarregats de trasbalsar la fisonomia dels pobles el dia dels Innocents són els quintos, que és la paraula que encara s'utilitza per anomenar l'anyada de joves que haurien d'incorporar-se al servei militar si el reclutament obligatori existís.

Tot i que avui ja no tindria sentit que els joves volguessin gaudir de la disbauxa prèvia a la disciplina de l'exèrcit, la tradició de fer bromes el dia dels Innocents té unes arrels molt profundes, unes arrels que encara floreixen en forma de rastres d'aquests costums a molts indrets de Mallorca.

Malgrat que les pintades i la brutor feren acte de presència a Montuïri i a Sant Joan, els operaris municipals començaren a fer feina abans de sortir el sol per fer retornar les places i els carrers a la normalitat. A Montuïri, els quintos tapiaren amb una petita paret la porta d'accés a l'Ajuntament i versionaren un dels eslògans més famosos del poble en una pancarta on es llegia 'Montuïri, abans una passada de poble i ara un poble que passa'. A més de fer pintades a l'asfalt, els quintos tallaren al trànsit l'avinguda del Dau. Devers les set del matí d'ahir, la brigada municipal ja desfeia la paret i els operaris confessaven que "enguany han fet bonda, serà ràpid i bo de fer net".

Sant Joan

A Sant Joan, ahir encara no havia sortit el sol i la batlessa, Catalina Gaià, ja revisava les petjades que els quintos havien deixat al poble durant la nit. Els joves transportaren fems d'animal fins davant la porta de l'Ajuntament, que van "decorar" amb un cartell on es llegia 'Això és una casa de putes fora llum'. Les innocentades dels quintos també serviren per rebatejar una plaça com la "Plaça del NOOStre rei" i precintaren l'església i altres espais del poble amb cinta de plàstic i paper higiènic.

Els quintos de Sineu també van ser fidels a la seva cita de la nit dels Innocents.

Com en molts altres pobles, els joves començaren junts la nit que havia de servir per "distingir una quintada d'una altra i deixar petjada", explicà un dels sineuers nascuts l'any 1994 que despús-ahir soparen plegats per després fer les innocentades.

Molt fems d'animal i un tancat amb oques presidiren la plaça del Fossar, que ahir no recobrà l'aspecte normal fins que el sol fou ben alt.

A Petra, l'escultura del pare Serra va tornar a ser objecte de les bromes dels quintos. A més de faltar-li la creu, un fet que és habitual si es tracta del dia dels Innocents, la celebració del 300è aniversari del seu naixement va inspirar els joves.

"Després d'un sopar, anàrem a agafar la decoració que s'havia posat pe les festes del pare Serra per aprofitar-la per fer innocentades", explicaren els quintos. A més de dur galls i gallines a l'Ajuntament, els joves posaren peixos a la nova font de la plaça i vestiren l'escultura del beat que la presideix amb un cartró groc que "vol fer veure que ha sortit a pescar o que vol tornar a Califòrnia", digueren. Els quintos també taparen amb enormes bales de palla l'accés lateral de l'església i durant la nit tallaren amb barreres tots els accessos al poble. Tot i això, des de l'Ajuntament consideren que "enguany han fet bonda". Un sentiment que és més o menys generalitzat a la resta de pobles que compleixen amb aquesta tradició.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF