Publicitat
Publicitat

Els quintos de Petra: "L'objectiu és fer poble"

A Petra, els quintos del poble són els joves que aquell any fan el seu vintè aniversari. Fan el seu inici la matinada del dia dels Innocents

Ser quintos, per nosaltres, significa tornar-se a reunir amb els amics de la infantesa, recordar vells moments i companyies, deixar les diferències que ens separaven i ser, per un any, els joves protagonistes del poble amb dret a fer festes i renou.

A Petra, els quintos del poble són els joves que aquell any fan el seu vintè aniversari. Fan el seu inici la matinada del dia dels Innocents. Dia 27 de desembre els prequintos organitzen un sopar amb els quintos actuals per celebrar el canvi de quintada. Després, els nous quintos tenen permís per anar a fer totes les innocentades que vulguin pel poble de Petra, on el pare Serra sempre és el protagonista de qualcuna.

Tot i això, abans de ser quintos oficialment, aquests ja s'han encarregat d'acompanyar el patge reial a veure els més petits el darrer dia d'escola abans de Nadal perquè aquests puguin enviar les seves cartes i siguin rebudes pels Reis d'Orient.

El dia dels Innocents tot el poble està pendent d'allò que hauran fet els nous quintos. Les innocentades es converteixen en un dels temes de conversació i depèn del que hagin fet ja se'ls pot classificar de si seran uns bons quintos, si en faran moltes de les seves, o si una quintada avorrida.

Durant les festes de Nadal, els quintos s'encarreguen de fer arribar el patge reial a la plaça del poble, organitzar 'l'encerta-la' el dia de Cap d'Any i la gran arribada dels Reis d'Orient, als quals també ajuden a repartir els regals entre els més petits i ja no tan petits.

Durant la resta de l'any, l'Ajuntament els dóna permís per organitzar totes les activitats que vulguin i a ajudar-los en el que estigui en les seves mans, sempre que sigui per "fer poble" i festa. Així, els quintos organitzen un fogueró per Sant Antoni en què s'encarreguen de passar el porquet (vidriola) perquè tothom hi posi la voluntat i entre tots ajudar aquests joves a fer doblers. Per les disfresses, preparen alguna carrossa; per la tercera festa de Pasqua, organitzen una barra a Bonany per celebrar aquesta tradició de pujar al puig, organitzen activitats per als infants durant les festes del poble a l'estiu i, finalment, l'Ajuntament els dóna permís per posar la barra el gran dia de la revetlla de Santa Praxedis. Entre i entre, els quintos poden organitzar totes les festes que vulguin, amb preus anticrisi, a les quals tothom està convidat.

Aquest any, els del 94 seran els quintos que protagonitzaran els actes a Petra durant el 2014. Som una quintada que, a diferència d'altres, ens hem intentat mantenir en contacte fent cada any qualque sopar acompanyat d'una mica de festa. Ens feia molta il·lusió ser quintos, i des de fa mesos ja estàvem preparant les grans innocentades i disposats a convertir-nos en uns quintos dels més renouers i actius, i així aconseguir que ens recordin molt temps.

Hem decidit recuperar velles tradicions que hi havia al poble i que darrerament s'han perdut, com anar a cantar panades per Pasqua o fer alguns canvis amb els Reis a fi que no només els quintos en siguin els protagonistes. Per això ens hem ocupat de cercar informació, gent que conegués de prop aquestes tradicions i que ens puguin ajudar a tornar-les a posar en marxa.Després de totes aquestes festes, per Sant Antoni tenim pensat fer un sopar popular en un fogueró que nosaltres mateixos prepararem i al qual tothom està convidat a sopar i fer cas al porquet. La finalitat de tot això és passar-ho bé, i fer poble.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF