El Vi de de la Terra Illa de Menorca

Recentment una cinquantena de professionals dels sectors de la restauració, cellerers, periodistes gastronòmics i professors i alumnes d’hoteleria, es van reunir, convocats per la Conselleria de Promoció Econòmica de Menorca, per debatre el present i futur dels vins que es produeixen a l’illa.

En l’actualitat, Menorca disposa de nou cellers que l’any passat van produir 129.000 litres, que es van transformar en 200.000 bòtils. D’aquests bòtils la gran majoria van ser de vi blanc, que és el que més es demana al sector de la restauració.

El president de l’associació de vinaters de l’illa, Antoni Salord, va explicar que el 92% de la producció es ven a l’illa, i que només un 8% surt a fora, a mercats com el mallorquí i el català. Salord va reconèixer també que la majoria dels cellers han venut gairebé tota la seva producció abans d’acabar la temporada turística i fins i tot alguns abans.

Un dels temes que es va posar damunt la taula era el preu dels vins, que alguns consideren car, i que el sector de la restauració ha pecat en assegurar als clients que els vins de l’illa, a més de ser cars, la relació qualitat-preu no era l’adequada, cosa totalment equivocada i que demostra una manca de coneixement per part d’una part del personal de sala, al qual probablement manca la formació adequada en vins.

Els vins de Menorca són vins d’autor, de verema manual en què els brots de raïm es dipositen en caixes de 15 quilos per no malmetre els raïms. El procés de fermentació és artesanal, per la qual cosa es produeixen vins d’autor, que, comparats amb vins peninsulars de les mateixes característiques, veurem que el preu dels vins de Menorca és inferior. Els vins de Menorca són el que es denomina vins de finca, amb produccions limitades, diferenciades, i d’un territori únic, que dona als vins aquest punt únic de salinitat que també fa especial el formatge de Menorca.

El coneixement del món dels vins i la formació del personal de sala dels restaurants com a sommeliers és una de les assignatures pendents, si bé s’ha de reconèixer que s’ha avançat els darrers anys i que de cada vegada són més els cambrers que opten per la seva formació per oferir un millor servei i amb més coneixements del que és la seva professió.

Illa de blancs

Menorca és una illa mediterrània i que ven gairebé el 90% de la seva producció de vins al llarg de la temporada turística a un sector de visitants que aposta per una gastronomia marinera que va des de les calderes de llagosta als plats de peix i marisc de l’illa, i aquests es mariden amb vins blancs, i els de Menorca són una de les principals opcions, perquè el nou turista ja no és aquell que viatjava amb tur operadors i que s’apuntava als sopars en massa acompanyats de sangria i “flamenco”, sinó que és un turista més exigent, més independent i que, a més del paisatge i l’entorn, també cerca la gastronomia del lloc on passa les seves vacances. És per açò que a Menorca també cerca i vol tastar els vins de l’illa, per la qual cosa es decanta per la frescor i l’acidesa dels seus vins blancs, encara que l’illa també ofereix uns vins negres de gran qualitat, que van de meravella per acompanyar carns com les de la vedella vermella de Menorca o bé els plats de porcella negra al forn i aquells elaborats amb anyell de llet de Menorca, que són els plats que s’han de promocionar per aconseguir allargar la temporada i tenir turisme gastronòmic tot l’any.

Els vins blancs de Menorca estan elaborats amb varietats de raïm foranes com chardonnay, macabeu, malvasia, moscatell, viogner, prensal blanc, parellada, muscat... i queda pendent poder recuperar les antigues varietats menorquines per tornar a produir vins amb elles.

Cellers

Els cellers que formen part de Vi de la Terra de Menorca són actualment Binitord, Vinya Sa Cudia, Bodegas Menorquinas, Binifadet, Sa Forana, Sant Patrici, Sa Marjaleta, Torralbenc i Son Cremat. S’han iniciat nous projectes com el de Torralba, a Ciutadella, on s’han plantat les vinyes que estaran encara uns anys a produir els primers vins.

Coneixement

Un millor coneixement per part dels professionals de l’hoteleria i per part dels menorquins, i que s’aprengui a valorar el fet diferenciat i únic d’aquests vins és encara una assignatura pendent, però en la qual es treballa de valent per aconseguir que els vins de Menorca siguin el complement perfecte tant per als plats de la nova cuina menorquina, com per a les celebracions dels mateixos propis residents de l’illa.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF