Cultura 21/12/2018

Qatar condemnat per haver plagiat els fanals de Beth Galí

Qatar haurà d'indemnitzar Galí i destruir tots els fanals

Ara
1 min
Els fanals Latina

BarcelonaL'Estat de Qatar haurà d'indemnitzar Beth Galí amb 50.000 euros per haver plagiat uns fanals de l'arquitecta catalana. Segons el jutjat mercantil 2 de Barcelona, Galí és la propietària intel·lectual dels fanals que Qatar va instal·lar a les avingudes principals de Doha. A més, el jutge, obliga l'empresa pública Ashgal, que executa l'obra pública de l'estat de Qatar, a destruir el miler de fanals falsificats que hi ha instal·lats a la via pública i a destruir tots aquells que hi hagi als magatzems.

Galí va demandar el govern de Qatar el 2012 per haver-li copiat el disseny de gairebé 1.000 fanals instal·lats a la principal avinguda de la capital, Doha. El fanal, anomenat Latina, s'ha instal·lat en zones de Barcelona, com el parc de l'Escorxador o el del Fòrum, i en moltes ciutats europees.

El govern del país àrab li va demanar els plànols del projecte per revisar-los, però després va instal·lar uns fanals gairebé idèntics però de mala qualitat sense pagar-li drets de propietat intel·lectual. L'empresa que els havia d'instal·lar diu que, a part dels 9 milions d'euros directes perduts, han perdut encàrrecs per desenes de milions d'euros per la mala imatge dels fanals defectuosos de Doha.

stats