Cultura 27/02/2011

A punt per a la nit dels somnis

Anne Hathaway i James Franco escalfen motors per presentar la gala dels Oscars aquest vespre al Teatre Kodak de Los Angeles. Deu pel·lícules es preparen per competir per l'estatueta més cobejada.

Josep Lambies
4 min
Fotograma de 'La red social' del director David Fincher.

Barcelona.Fa més de cent anys que la factoria Hollywood treballa per fabricar somnis a gust i mida del consumidor. Cada generació ha tingut els seus. Als anys 30 Fred Astaire, vestit de frac, ballava sobre l'habitació de Ginger Rogers i als 80 Meryl Streep i Robert Redford tenien una història d'amor a l'Àfrica. Una dècada han estat les quadrigues de Ben Hur i l'altra, la caixeta de bombons de Forrest gump . Després de fer de sastre dels grans mites del segle XX, Hollywood va saludar l'arribada del 2000 amb Russell Crowe vestit de gladiador, demostrant que la crisi del cinema no li feia cap mena de por. I ara, acomodat en el nou mil·lenni, manté el llistó ben alt i segueix produint somnis a dojo.

Aquesta nit, els actors James Franco i Anne Hathaway es vestiran de llarg sense escatimar en botons daurats i lluentons per presentar la gala dels Oscars al Teatre Kodak de Los Angeles. Hi participaran els grans professionals de tota la indústria del somni, que segueixen fent possible que la fàbrica rutlli. Tècnics de so, muntadors, directors de fotografia, productors, actors, actrius i cineastes tenen butaca reservada aquest vespre. Però el gran homenatge de la vetllada és sens dubte per a les pel·lícules, grans somnis que no moren mai.

Tots els ulls del món estaran fixos en els deu protagonistes de la nit, deu títols que fa un mes van ser nominats com a candidats per guanyar el premi al millor film. L'abanderada de la nit és El discurs del rei , que aterra a la platea del Kodak amb 12 nominacions.

Però fins que no s'obri l'últim dels sobres que esperen a Los Angeles fins que es pongui el sol, encara hi ha una bona llista de pel·lícules que esmolaran les dents i sortiran al camp de batalla per lluitar pel guardó. L'emoció es mantindrà desperta fins a l'últim moment. Però de ben segur que la treva no serà fàcil.

Pel·lícules amb carrera

Fa exactament dues setmanes la gala dels premis Bafta -coneguts popularment com els Oscars britànics- ja va coronar El discurs del rei com a millor pel·lícula de l'any. La mateixa nit, a Madrid, l'Acadèmia del Cine Espanyol li concedia el Goya a la millor pel·lícula estrangera. El film de Tom Hooper sobre el monarca tartamut Jordi VI d'Anglaterra arriba ben abrigallat al sarau d'aquesta nit, amb un grapat d'honors que ha anat veremant en els últims temps. En moltes enquestes, blogs internàutics i safareigs de carrer s'ha sentit que El discurs del rei és la preferida de molts espectadors aquest any. És innegable que ha sabut fer els seus mèrits per endur-se l'estatueta. I té una virtut molt important, que es diu Colin Firth. Però en alguna ocasió també ha demostrat que no és infal·lible. Sense anar gaire lluny, va perdre la batalla dels Globus d'Or contra La red social , de David Fincher, un film sobre el naixement de Facebook i el seu pare fundador que competeix avui en 8 categories. Fincher és un dels grans cineastes contemporanis. I fa dues edicions es va prodigar com una candidata a l'Oscar L'estrany cas de Benjamin Button.

Ara l'Acadèmia de Hollywood li dóna una altra oportunitat.

Però anem per ordre o perdrem el fil. La segona pel·lícula amb més nominacions després d' El discurs del rei és l'última proesa dels germans Coen, que, com ja van fer a Fargo o a No és país per a vells , han tornat a desafiar les lleis del western . Amb 10 nominacions, Valor de ley explica la història d'una adolescent que decideix venjar la mort del seu pare liquidant l'home que el va assassinar. Per buscar-lo se'n va de ruta amb Jeff Bridges i Matt Damon, dos encerts de càsting innegables. Magnífic guió, brillants interpretacions i un regust desolador de melodrama de nivell. Igual que La red social , li ho posa difícil al rei de Hooper per pujar al tron. I l' Origen , de Christopher Nolan, amb 8 nominacions, també és un pal a la roda per a El discurs del rei . Tot i que Nolan no està nominat per la direcció, la pel·lícula ha fet força soroll en el seu pas per la cartellera.

Seguim passant gènere. En cinquena posició, el nominat a millor director David O. Russell presenta The fighter, amb set candidatures. Li frega els talons 127 horas , una pel·lícula sobre el terrible accident de l'escalador de muntanyes Aron Ralston, que va passar més de cinc dies amb el braç atrapat sota una roca, fins que es va armar de valor, va treure la navalla i se'l va amputar. James Franco, l'actor protagonista i presentador de la gala, competirà per l'Oscar al millor actor pel seu paper en aquesta pel·lícula, que es juga sis trofeus.

A només un graó de distància, empaten dues cintes tan fascinants com diferents. Darren Aronofsky manté el nervi d'obres anteriors -com Pi , Rèquiem per un somni o El lluitador - a Cisne negro , el títol que ha situat Natalie Portman com la candidata a l'Oscar a la millor actriu més aclamada de la present edició. I Toy story 3 , que té coll avall l'Oscar a la millor pel·lícula d'animació, també traurà els punys. Tot i que a primera vista sembla improbable, la idea que una pel·lícula de Pixar pugui guanyar el premi cinematogràfic més important de l'any ha engrescat moltíssima gent, que ja s'ha decantat per una preferida.

La decisió sembla complicada. I això és símptoma d'una bona collita. Guanyi qui guanyi, l'any ha anat carregat de somnis de primera. Fins i tot les dues candidates més petites, Winter's bone i Los chicos están bien, saben trepitjar sense vacil·lar ni un sol segon. Si algú encara no ha fet les seva travessa, encara hi és a temps. Pot escurar en aquesta relació de títols per formular un pronòstic. Segur que així afegirà emoció a la nit. Però un cop fetes les prediccions, pot destapar una ampolla de cava i servir-se'n una copeta. El 2010 ha estat molt favorable per a la història del cinema i cal fer un brindis per les pel·lícules que ara es disputen el premi. Perquè, com passa amb tots els bons somnis, aquestes pel·lícules són immortals.

stats