Cultura 22/04/2012

Les propostes de l'ARA per a Sant Jordi: 5 còmics

Daniel Clowes, Aleix Saló, Gabriel Beltrán i Bartomeu Seguí, Francisco Ibáñez i Francisco i Miguel Gallardo

Ara
2 min
Mister Wonderful

BarcelonaMister Wonderful. Daniel Clowes. Mondadori

Daniel Clowes (Chicago, 1961) és una de les figures més respectades del còmic mundial, autor d'obres de referència com Ghostworld –adaptada a la pantalla el 2001– i Wilson, de la qual Alexander Payne prepara una versió cinematogràfica. A 'Mister Wonderful', que es va publicar originalment a les pàgines del suplement dominical de 'The New York Times', Clowes trasllada a la vinyeta les inseguretats de Marshall, prototip dels perdedors acomplexats i pusil·lànimes que habiten els seus còmics. En part comèdia d'equívocs sembrada d'incomoditat i en part relat agredolç de segones oportunitats, 'Mister Wonderful' és la crònica d'un fracàs previsible, una cita a cegues entre dos minusvàlids emocionals que l'autor relata amb un domini narratiu absolut i una mirada que, per primera vegada, deixa una mica d'espai a l'esperança.

Simiocracia. Aleix Saló. Debolsillo

Després d'explicar de manera planera les causes de la crisi a 'Españistán', Aleix Saló torna a la càrrega amb 'Simiocràcia', una sàtira a mig camí entre l'assaig visual i el còmic que posa el punt de mira en la classe dirigent que ens ha portat a l'actual crisi, "incapaç de veure més enllà dels beneficis a curt termini". Saló fa entenedora l'economia sense perdre el somriure.

Històries del barri. Gabi Beltrán i Bartomeu Seguí. Dolmen

Gabi Beltrán es passeja pels carrers del barri xino de la Palma dels 80, un recorregut biogràfic que dibuixa un món de maltractaments, droga, robatoris i misèria, i alhora, d'amistats forjades en la derrota, il·lusions confessades a cau d'orella i un desig irreprimible de viure, de fugir. Tan líric com dur, Històries del barri ha guanyat el I Premi Ciutat de Palma de còmic.

Mortadel·lo i Filemó: Londres 2012. Francisco Ibáñez. Ediciones B

Els personatges més universals del còmic espanyol parlen català a Londres 2012, la primera aventura de Mortadel·lo i Filemó que es publica en edició bilingüe.El seu creador, l'incombustible Francisco Ibáñez, ambienta la història en les pròximes olimpíades –una tradició que es remunta al 1976–, en què els maldestres agents de la TIA hauran d'esbrinar si alguns dels esportistes han rebut suborns.

Un largo silencio. Francisco i Miguel Gallardo. Astiberri

Quinze anys després de la primera edició veu la llum una nova versió ampliada en 8 pàgines de la història en què Miguel Gallardo –l'autor del premiat Maria i jo– relata els primers 31 anys de la vida del seu pare. Francisco Gallardo, militar republicà a la Guerra Civil, va ser "un heroi la gesta del qual va ser convertir-se en una ombra i sobreviure per enamorar-se de la meva mare, fer amics, riure..."

stats