Agenda Cultural
Cultura 07/04/2017

12 propostes culturals de l'ARA Balears

Fes una ullada a les activitats culturals i d'oci d'aquest cap de setmana

Ara Balears
6 min
Les 10 propostes culturals de l'ARA Balears
XXI Temporada d’Òpera

‘Così fan tutte’, de Mozart, al Principal

‘Così fan tutte’, de Mozart, al Principal

Obra composta per Mozart que és duita a Mallorca com una producció del Teatre di San Carlo de Nàpols. El director musical és Domenico Longo, mentre que l’escènica és a càrrec de Mario Martone. El personatge principal és el filòsof Don Alfonso, que posa messions amb Ferrando i Guglielmo que les seves estimades els acabaran traint. Tots dos oficials, disfressats, intenten festejar cadascun l’al·lota de l’altre per comprovar-ho. El repartiment està format per Carmen Romeu, Carol García, entre d’altres. A més, hi prendran part la Simfònica i el Cor del Principal. Com a activitat complementària, Paolo Pinamonti oferirà una conferència dia 8 a les 20 h al CaixaFòrum de Palma.

Teatre Principal de Palma (c/ de la Riera, 2). Diumenge 9 a les 18 h. A partir de 10 euros.

TEATRE

‘Gran Buffet (Ca Ses Brutes)’

Diabéticas Aceleradas

La nova i darrera producció de Diabéticas Aceleradas, Gran Buffet (ca ses Brutes), se centra en la història de tres bessones de certa edat que regenten un bar en una de les barriades més populars de Palma, la plaça de les Columnes. Aquest antic barri és una mostra de la societat plural i globalitzada on es mescla gent de tota casta, raça, idioma i color. Les protagonistes, Maria del Calvari, Maria Mateva i Maria Tot Sol, fan participar els assistents en la bogeria i la quotidianitat de les tres bessones, una separada no se sap quantes vegades, una vídua i una que no ha conegut home, filles d’una vídua de marit viu que regenten el bar de la família de tota la vida.

Can Jeroni (carrer de sa Talaia, 16. Sant Josep de sa Talaia). Dissabte 8 a les 20.30 h.

‘Peccatum’

Produccions de Ferro
‘Peccatum’

Una obra a partir de la rondallística d’Antoni M. Alcover, amb dramatúrgia de Toni Gomila i amb el mateix Gomila i Catalina Florit com a intèrprets. Es tracta de fragments, retalls i bocins dels nostres contes més populars recollits per Mossèn Alcover i servits en clau d’humor polissó, subtil i tal vegada un poc grosser pels dos actors, que sense prejudicis ni preconceptes afloren i desfloren rondalles, folkloren i desfolkloren, cullen i despullen, fiquen i desmitifiquen, menteixen i desmenteixen i, sobretot, juguen i es diverteixen amb tota casta de vicis, pecats, verdors i brutors presents en la cultura popular de transmissió oral.

Sala Polivalent Albert Camus (carrer de Sant Lluís, 58. Sant Lluís). Dissabte 8 a les 20 h.

‘Acorar’

Produccions de Ferro
Les 10 propostes culturals de l'ARA Balears

Acorar és una reflexió sobre la identitat col·lectiva dels pobles, sobre què és allò que ens defineix, què és allò que fa que –encara– existeixi la nostra comunitat. El text pren com a excusa narrativa la descripció d’una jornada de matances a Mallorca. I d’aquí ve el títol de l’espectacle. Acorar (‘matar traspassant el cor’) era una feina reservada per al més expert, perquè no és gens senzilla de fer, i avui dia ben pocs en saben. A partir d’un minúscul fet casolà, s’ofereix una visió universal que provoca una reflexió en l’espectador sobre el seu món més íntim. S’arribarà a la secreta intimitat de cada un perquè allò que s’oferix és universal.

Sala Multifuncional del Mercadal (avinguda del Metge Camps, s/n). Diumenge 9 a les 19 h.

‘He vist balenes’

La Impaciència
'He vist balenes'

Obra basada en el còmic de Javier de Isusi que segueix la vida de tres personatges marcats pel conflicte basc, la lluita armada d’ETA i els prejudicis socials. L’espectacle és dirigit per Xavi Núñez i protagonitzat per Salvador Oliva, Rodo Gener, Jordi Cumellas i Clara Ingold.

La història gràfica original va ser nominada com a millor obra en el Festival Internacional del Còmic d’Angulema 2015 (França) i com la millor obra de l’estat espanyol al Saló Internacional del Còmic de Barcelona 2015.

Teatre Principal de Palma (c/ de la Riera, 2). Dissabte 8 a les 20 h. A partir de 15 euros.

‘Narco’

Jeroni Obrador
'Narco'

Narco és un monòleg crític amb l’individualisme actual, mostra un personatge integrat a la parla catalana i que lluita per ser acceptat en una societat en què ser narcolèptic tal vegada no és tan poc comú com pensam. Presenta les dues cares de Coran, el protagonista, que ha d’amagar la seva malaltia per aconseguir una feina. A través dels seus somnis sorgeixen pors, frustracions i fantasies, que surten a la llum mitjançant regressions infantils. Escrita per l’autor mallorquí Jeroni Guiem Obrador Rosselló, cerca crear nous públics conscients de la importància de la tercera dimensió i els ingredients que creen el caràcter humà, mitjançant el teatre.

Auditori l’Esponja (carrer de la Pau, s/n. Ses Salines). Dissabte 8 a les 21 h. 7 euros.

‘El mètode Gröhholm’

Mai Som Tots

Comèdia de Jordi Galceran molt aclamada els darrers anys. És dirigida per Joan Porcel i és interpretada per Llorenç Cànaves, Joana Maria Oliver, Marc Rigo i Pere Soler. L’obra, duita a escena en aquesta ocasió per Mai Som Tots Teatre, parla de la competitivitat i de fins on som capaços d’arribar per aconseguir el que desitjam. Quatre candidats, tres homes i una dona, es presenten a la fase final d’unes proves que ha organitzat una important multinacional per triar un alt executiu.

Auditori de Porreres (carrer de l’Almoina, 69). Diumenge 9 a les 19 h. 7 euros.

TERTÚLIA

‘Alfàbia medieval’

La peça del mes

Continua el cicle que el Museu d’Història de Manacor organitza per donar a conèixer el seu fons. Cada segon dissabte de cada mes, especialistes donen a conèixer al públic una peça i expliquen el context en què es va crear, la utilitat que tenia… En aquesta ocasió, l’objecte escollit és una alfàbia de l’edat mitjana. La xerrada serà a càrrec de l’arqueòleg Jaume Garcias.

Museu d’Història de Manacor-Torre dels Enagistes (ctra. de Cales de Mallorca, km 1,5). Dissabte 8 a les 18 h. Gratuït.

MÚSICA

‘Danses del món’

Blanco i Cortès

Els pianistes Francesc Blanco i Maria Victòria Cortès oferiran un concert conjunt que s’emmarca en el 22è Festival de Música Clàssica d’Hivern. El repertori estarà integrat per composicions inspirades en les danses populars de França, Polònia, Àustria, Hongria, Eslovàquia. Espanya, Argentina, Rússia, l’Orient Mitjà i Mallorca. Així, s’hi sentiran obres de Bach, Chopin, Schubert, Dvorák, Brahms, Debussy, Ravel, Satie, Piazzolla, Bernstein, Samper, Fauré, Rakhmaninov, Txaikovski, Montsalvatge i Manuel de Falla.

Casa Museu Dionís Bennàssar (c/ de Roca, 14. Pollença). Dissabte 8 a les 20 h. A partir de 10 euros.

Trobada de bandes joves de música

Fauré

Les bandes de música d’Algaida, Llucmajor, Esporles, Son Servera, sa Pobla, Sant Llorenç i Petra participen en la trobada de bandes joves de música. Els joves valors musicals d’aquests set pobles plens d’il·lusió faran gaudir dels seus progressos.

Es Quater (Sol, 5. Petra). Dissabte 8 a les 18.30 h. Gratuït.

‘Rèquiem’

Concert solidari oferit per l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, dirigida per Pablo Mielgo, i la Coral Universitat de les Illes Balears, amb direcció de Joan Company. Interpretaran el Rèquiem en re menor Op 48 de Gabriel Fauré. L’actuació serà a benefici de Projecte Home i hi col·laboraran de manera especial, en qualitat de solistes, la soprano Maia Planas i el baríton Sebastià Peris.

Catedral de Mallorca (pl. de l’Almoina, s/n. Palma). Dilluns 10 a les 20.30 h. A partir de 13 euros.

ESPECTACLE

‘De caperucita a loba en solo seis tíos’

Monòleg

Dins el Festival ‘Fes ha, ha’, Marta González de Vega ofereix un monòleg que se centra en el món de les relacions de manera divertida. La també guionista acompanya la seva actuació amb cant, coreografia, escenografia…

Sa Societat (av. de Palma, 1. Calvià). Diumenge 9 a les 21 h. A partir de 12 euros.

CINEMA

‘Los Borgia’

De Ferran el Catòlic a Martin Luter

El Govern balear organitza el cicle ‘De Ferran el Catòlic a Martin Luter: el pas de l’edat mitjana a l’edat moderna’ des del 20 de març. És coordinat i presentat per Francesc M. Rotger, periodista cultural i professor tutor d’Història Moderna de la UNED. En aquesta ocasió es projecta ‘Los Borgia’ (2006), dirigida per Antonio Hernández. S’hi descriu l’escalada social i en el poder d’aquesta família a Itàlia.

Arxiu del Regne de Mallorca (c/ de Ramon Llull, 3. Palma). Dilluns 10 a les 19 h. Gratuït.

stats