12 propostes culturals per al cap de setmana

'Els ulls del altres', guanyadora del I Premi Mallorca de Dramatúrgia, es podrà gaudir al teatre Principal

‘Refugi’

Un recorregut per les relacions humanes

Amb "Refugi", el duet format per David Novell i Monma Mingot usa els ingredients que més dominen –lirisme, ingeni i jovialitat– amb les més acurades tècniques de clown per fer un recorregut agut, delicat i intens per les relacions humanes. Dos personatges, dues realitats. La d’aquell que crea el seu propi món perquè necessita un lloc on sentir-se segur (refugi) i la d’aquell que havent-ho perdut tot fuig a cercar un nou lloc al món (refugiat). Dues situacions, ben presents, que conflueixen cap al mateix desenllaç: aprendre a conviure en harmonia i respecte; ser capaços, en definitiva, d’abraçar i entendre la diferència com una obligació intrínseca al fet de ser humans.
Auditori de Cas Serres (carrer d’Ernest Ehrenfeld, s/n. Eivissa). Dissabte 9 a les 19 h i diumenge 10 a les 12 h. 4 euros.

‘Els ulls dels altres’

Lectura dramatitzada

El passat juliol es lliurà el I Premi Mallorca de Dramatúrgia, convocat pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca a través del teatre Principal de Palma amb la voluntat d’impulsar la creació de textos dramàtics en llengua catalana i fomentar la creativitat en el marc de les arts escèniques. L’obra guardonada va ser "Els ulls dels altres", de Sadurní Vergés. Ara, el text tindrà el seu primer contacte amb el públic gràcies a aquesta lectura dramatitzada.
Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dissabte 9 a les 20 h. 5 euros.

‘Smiley’

Dirigida per Joan M. Albinyana

Una llegenda japonesa afirma que quan dues persones estan destinades a estar juntes, un fil vermell invisible lligat al dit petit de la mà les uneix des del dia del seu naixement. Aquest fil és irrompible i té el poder de lligar dues persones per sempre, per més lluny que estiguin l’una de l’altra, i per més diferents que ens semblin. Aquesta és la premissa sobre la qual es basa "Smiley", la comèdia de més èxit de Guillem Clua fins ara. Estrenada a la diminuta Sala Flyhard de Barcelona sota la direcció del mateix autor, la peça va fer el salt al Teatre Lliure primer i al Club Capitol després i va estar més d’un any en cartell. Llavors, l’obra va fer temporada als teatres Lara i Maravillas de Madrid, i ja se n’han fet diverses produccions internacionals.
Casa del Poble d’Esporles (carrer de la Casa del Poble, 10). Dissabte 9 a les 20 h. 3 euros.

‘El florido pensil’

Andrés Sopeña

En clau de comèdia, cinc antics companys de classe rememoren episodis de la seva infància a l’escola del franquisme. A través de la seva mirada ens proposen un exercici de memòria històrica que convida a comprendre l’absurd d’un sistema educatiu autoritari, un absurd incrementat pel pas del temps, però que durant quaranta anys va ser un dogma imposat per la força. Una invitació a afrontar a través l’humor el nostre passat, un passat que no convé oblidar.
Auditòrium de Palma (avinguda de Gabriel Roca, 18). Dissabte 9 a les 19.30 h i diumenge 10 a les 18 h. 10 euros.

‘Sótano de cielo’

Homenatge a Benedetti

Espectacle que conjuga música, dansa i poesia. "Sótano de cielo" és un recorregut per l’univers poètic de Mario Benedetti. Inspirant-se en els textos d’aquest escriptor universal, integrant de l’anomenada Generació del 45, l’obra aprofundeix en l’origen humil, la lluita, la por a l’oblit, l’amor, la solitud i la constància que tant el varen caracteritzar.
Teatre de Lloseta (carrer del Pou Nou, s/n). Dissabte 9 a les 20.30 h. 10 euros.

‘Trans-plantar’

Monòleg de Pep Noguera

"Trans-plantar" és un repàs dramatitzat de la vida personal i professional de Pep Noguera, de Diabéticas Aceleradas. El fil conductor d’aquest repàs vital són els trasplantaments als quals s’ha vist sotmès l’actor, que li han donat la vida. El títol de l’obra fa al·lusió al fet de ‘trasplantar’ i a ‘transgressió’, ‘transformació’, dos substantius que resumeixen la seva vida artística. "Trans-plantar" és, en definitiva, una manera de donar les gràcies als donants que li han tornat la vida, així com a la família i els amics, que sempre han estat al seu costat. 
Teatre Municipal de Vilafranca (carrer de Sant Martí, 25). Diumenge 10 a les 18.30 h. 5 euros.

'Voicello'

Clàssic modernitzat

Un any després de l’edició del seu primer LP, el duet de la soprano Carme Garí i el violoncel·lista Gabriel Fiol es referma com una aposta clara per la transversalitat dels gèneres musicals i la mescla desinhibida de sonoritats. El duet va ser guardonat amb el premi al millor disc de música clàssica de les Balears del 2018 que atorga la revista musical "Enderrock". En aquest concert hi participaran Tomeu Estaràs, Miquel Brunet i Miquel Marquès.
Teatre Xesc Forteza (plaça de Miquel Maura, s/n. Palma). Dissabte 9 a les 20.30 h. De 10 a 12 euros.

Rock Island Festival

Festes de Sant Antoni

Festival en el qual actuaran quatre grups de música rock americana. Començarà la banda local The Burning Shack, a la qual seguiran dues de les bandes revelació dels últims anys, la banda eivissenca Uncle Sal i The Electric Alley. Completen el cartell Four Strings, un quartet de 'bluegrass I blues' a la manera antiga, ja que ells mateixos fabriquen els seus propis instruments com antigament (guitarres fetes de pals, caixes de cigars havans i molts materials inimaginables més).
Envelat municipal del passeig de les Fonts (passeig de la Mar, 16. Sant Antoni). Dissabte 9 a les 21 h. Gratuït.

Come Animal! i Tigre

‘Me arrancaste el corazón’

La banda mallorquina de garatge Come animal! presenta el seu primer LP "Me arrancaste el corazón", que consta de deu mostres de la seva característica i enèrgica mescla de rock i garatge. Els acompanyarà el quartet de Felanitx Tigre, amb el seu so post-punk.
Maraca Club (carrer de Francesc Fiol i Joan, 1. Palma). Dissabte 9 a les 22.30 h. Entre 5 i 7 euros.

Suasi i els electrodomèstics

‘Equilibrista emocional’

El Teatre de Muro viurà una nit molt especial amb la presentació d’Equilibrista emocional, el lloat disc de l’exmembre de Fora des Sembrat, Pep Suasi, en el qual convida a un recorregut vital i emocional a través del pop-rock després de la seva experiència dins Projecte Home Balears. Estarà acompanyat pels electrodomèstics: Tomeu Marroig Piu, Pep Estrada, Bernat Company i Gori Matas. La venda d’entrades i els drets d’autor de les cançons seran íntegrament en benefici de Projecte Home.
Teatre de Muro (carrer de Joan Carles I, 27. Muro). Dissabte 9 a les 20.30 h. 10 euros.

Concert de cambra

Orquestra Illa de Menorca

L’Orquestra de Cambra Illa de Menorca és versàtil. Una mostra d’aquesta adaptabilitat és l’ensemble format pels músics que integren la formació de cambra escollida per a aquest concert, en la qual s’inclouen tant instruments de corda com instruments de vent. Aniran passant per l’escenari septets, octets i nonets que interpretaran alguns dels moviments de les peces de cambra més característiques: des de la construcció dels temps amb temes contraposats de Beethoven, passant per la llarga contemplació dels temes de l’esperit líric de Schubert i arribant a formes més modulants com les de Martinu o Rota. L’objectiu és aconseguir apropar el públic a formacions petites de músics que, sens dubte, tocaran la sensibilitat de més d’un espectador.
Auditori de Ferreries (avinguda de Son Morera, 1). Diumenge 10 a les 19 h. De 10 a 12 euros.

‘Spirit of the dance’

Dansa irlandesa

Spirit of the Dance celebra els 20 anys com un dels espectacles de dansa de més èxit de la història. Vist per més de trenta milions de persones en vint països, "Spirit of the dance" és guanyador de nou premis Globals, que inclouen el de millor coreografia i el de millor producció internacional. D’origen irlandès i ple d’energia pura, aquest espectacle explosiu i poderós combina dansa irlandesa apassionant amb una emocionant producció de força i passió. Els ballarins, campions del món de la Irish International Dance Company, sonen com un tren exprés, i la seva frenètica habilitat i precisió militar impressionen. Ni una sola sabata de ball irlandès se surt de la fila, ja que els seus eixordadors peus funcionen com un, amb una emoció que fa cridar el públic.
Auditòrium de Palma (avinguda de Gabriel Roca, 18). Dissabte 9 a les 21 h i diumenge 10 a les 18.30 h. 38 euros.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF