Cultura 22/04/2012

Les propostes de l'ARA per a Sant Jordi: 5 títols per a paladars literaris

Josep Maria Espinàs, Imma Monsó, Ramon Erra, Biel Mesquida, Joan Carreras

Ara
2 min
Josep Maria Espinàs, 
 Una vida articulada

BarcelonaEntre els lectors i jo. Josep Maria Espinàs. La Campana

Mentre prepara una extensa antologia de les més d'onze mil columnes publicades a la premsa en les últimes tres dècades, Josep Maria Espinàs ha publicat Entre els lectors i jo, una tria dels milers de cartes que ha rebut al llarg dels anys, que s'ha decidit a contestar ara: "Aquest llibre és una història escrita entre els lectors més diversos i jo. Ells s'hi retraten i jo també". Espinàs ha celebrat el seu 85è aniversari amb 85 llibres publicats: "Mai no he fet res perquè toqués, per mi tot ha estat d'una naturalitat absoluta", assegurava a l'ARA fa unes setmanes. Espinàs és encara avui un dels autors més populars de les lletres catalanes.

La dona veloç. Imma Monsó. Planeta

“Vinc d’una família on el que no anava prou ràpid era tard o d’hora exterminat (més d’hora que tard, com comprendreu, perquè a casa el que es podia fer avui no es deixava per demà”. La dona veloç, d’Imma Monsó, ha guanyat el premi Ramon Llull 2012 amb una novel·la que retrata el nerviosisme dels nostres dies a través d’una protagonista hiperactiva.

La vida pel rail. Ramon Erra. Proa

Ramon Erra ha construït durant l'última dècada una de les obres narratives més singulars i atractives de les nostres lletres. Els contes de La vida per rail han aconseguit l'últim premi Mercè Rodoreda. Amb l'únic vincle comú dels viatges en tren, l'últim llibre d'Erra és una nova mostra de la facilitat que l'autor lluçanenc té per construir situacions iròniques i addictives.

Llefre de tu. Biel Mesquida. Club Editor

Fa més d'una dècada que Biel Mesquida no publicava cap novel·la. A 'Llefre de tu' s'atreveix amb una narració motivada per l'absència de l'estimada, que desperta la creativitat del personatge narrador. "Hi ha moltes passejades, viatges i l'observació d'habitacions i indrets de la casa on viu", explica l'autor mallorquí, que ha treballat durant cinc anys en un dels seus millors llibres.

Carretara secundària. Joan Carreras. Proa

A la casa del pare d'en Jonàs, situada al fictici poble de Malzinelles, res no és ben bé el que sembla. La història que presenta Joan Carreras està feta de mitges veritats, que tot sovint condueixen a revelacions sorprenents. L'espai plàcid en què en Jonàs passa una nit acabarà desembocant en una investigació policial amb desenllaç sorprenent que confirmen Carreras com a veu de referència.

stats