Cultura 22/04/2012

Les propostes de l'ARA per a Sant Jordi: 10 novel·les negres i d'acció

Xavier Bosch, Eduardo Mendoza, Asa Larsson, Patricia Cornwell, Kristina Ohlsson, Robert Coover, Maruja Torres, Maurizio de Giovanni, Isabel-Clara Simó i Agustí Vehí

Ara
4 min
El titular que et pot ensorrar la vida

BarcelonaHomes d'honor. Xavier Bosch. Proa

Dos anys després de 'Se sabrà tot', Xavier Bosch rescata el personatge de Dani Santana a 'Homes d'honor', un nou thriller periodístic en què s'investiga l'incendi del Liceu, el passat del pare de l'alcalde de Barcelona i la presència de la màfia siciliana a la capital catalana, i on l'autor ha abocat "molta mala llet que portava a dins". Passats ocults, corrupcions diverses i jocs de poder tornen a fer acte de presència, embolcallats amb un ritme narratiu accelerat, en una novel·la "sobre els que es creuen intocables i lluiten per mantenir el bon nom, costi el que costi"

El enredo de la bolsa y la vida. Eduardo Mendoza. Seix Barral

Eduardo Mendoza recupera el detectiu boig que va fer debutar fa 34 anys a 'El misterio de la cripta embrujada' i ambienta en la Barcelona actual una nova entrega de les aventures del personatge, 'El enredo de la bolsa y la vida', una nova sàtira de l'autor de 'La ciudad de los prodigios' en què la crisi es filtra a través del desencís de Mendoza. El detectiu, que ara regenta una perruqueria, haurà de desarticular una conspiració terrorista d'abast mundial contra Angela Merkel, ajudat per personatges com Rómulo el Guapo, la nena Quesito o l'estafador Pollo Morgan. Mendoza aposta per la disbauxa de Sin noticias de Gurb. "El que perd de seriositat ho guanya en frescor", diu l'autor.

Fins que passi la teva fúria. Assa Larsson. Columna

Asa Larsson, que comparteix èxit i cognom amb l'autor de la trilogia 'Millennium', desenterra a 'Fins que passi la teva fúria' els fantasmes del col·laboracionisme nazi de Suècia mitjançant una investigació sobre la desaparició l'any 1943 d'un avió que portava subministraments per a la Wehrmacht i, en paral·lel, la d'una jove assassinada que apareix a la superfície del riu Torne, al nord de Suècia, quan arriba la primavera i comença el desglaç.

Boira vermella. Patricia Cornwell. La Magrana

El guanyador de l'últim premi internacional de novel·la negra RBA és el dinovè títol del cicle de novel·les de Patricia Cornwell protagonitzades per la forense KayScarpetta. Cornwell és la precursora de l'ús de la ciència forense en el gènere policíac, però a Boira vermella allunya Scarpetta del seu laboratori i l'obliga a resoldre un assassinat brutal al sud dels Estats Units que haurà de resoldre més amb la intuïció que amb la tècnica.

Escollides. Kristina Ohlsson. Columna

'Escollides' és la primera de les tres novel·les protagonitzades per la inspectora Fredrika Bergman que ha publicat Kristina Ohlsson, una de les noves reines de la novel·la negra sueca. Bergman investiga la desaparició d'una nena. Tot apunta a un segrest perpetrat pel pare, però el cas és més complex del que sembla. "La Fredrika és una dona molt analítica", afirma Ohlsson sobre la protagonista. "Prefereix treballar sola i seguir el seu instint, que de moment li ha donat molts bons resultats".

Noir. Robert Coover. Galaxia Gutenberg

Robert Coover, professor d'escriptura electrònica i pioner de l'hipertext, sotmet els clixés de la novel·la negra a un bany de postmodernitat en aquesta història protagonitzada per Phil M. Noir, el detectiu privat més guillat de New London. Trencant la linealitat del relat i aprimant la trama principal, Coover condueix la narració per camins insospitats i atorga el protagonisme a històries col·laterals. Novel·la negra per al segle XXI, Noir és l'última obra d'un dels escriptor més innovadors del gènere.

Sin entrañas. Maruja Torres. Planeta

L'escriptora barcelonina es posa el barret d'Agatha Christie a 'Sin entrañas', el segon volum de la sèrie policíaca que va començar el 2011 amb 'Fácil de matar' i que torna a protagonitzar la reportera convertida en investigadora Diana Dial, 'alter ego' de l'autora. Ambientada al Caire, un escenari que li permet homenatjar el seu estimat Terenci Moix, Dial investiga la mort en un creuer de luxe d'un magnat de la construcció i directiu futbolístic.

La primavera del comissari Ricciardi. Maurizio de Giovanni. La Campana

Segon títol de la tetralogia sobre les quatre estacions ambientada al Nàpols feixista dels anys 30 i protagonitzada pel comissari Riccardi. "Eren moments d'autèntica misèria a la meva ciutat", explica l'autor, que en aquesta saga pretén "aprofundir en uns anys plens de passió en què s'investigava sense raigs X ni empremtes dactilars". Riccardi, que sent les veus dels morts, ha d'investigar la brutal mort d'una tiradora de cartes.

Un tros de cel. Isabel-Clara Simó. Bromera

La vint-i-cinquena novel·la d'Isabel-Clara Simó es posa a la pell d'una adolescent nascuda a Hong Kong que és forçada a prostituir-se a la València actual. És una novetat en l'obra de l'autora, que denuncia una xacra social "espantosa" i les seves conseqüències –"és molt dramàtic que una noia que tot just fa 18 anys no vulgui entrar mai més en contacte amb ningú", afirma Simó– i proposa la cultura com a sortida d'aquest infern, un forat del qual no es pot escapar "per loteria ni màgia".

Torn de nit. Agustí Vehí. Alrevés

Aquest volum de la col·lecció de novel·la negra en català Crims.cat és la segona novel·la d'Agustí Vehí, subinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres i professor d'història. A Torn de nit, Vehí recupera el patruller protagonista del relat Qualsevol nit, a Figueres, pot sortir el sol, en una història definida com "un vodevil negre-policial a l'empordanesa" en què es relaten les surrealistes vicissituds de la vida nocturna policial. "Una explicació fidedigna de com funcionen les coses a la Guàrdia Urbana de Figueres", diu l'editor.

stats